Ικανοποιητική θεωρούν στην Αθήνα τη συμφωνία για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού, στην οποία κατέληξε ως συμβιβαστική λύση μετά από διήμερο θρίλερ το Eurogroup. Όμως δεν κρύβουν ότι θεωρούν τις αποφάσεις για τα 500 δισ ευρώ, μόνο ένα πρώτο βήμα, το οποίο πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες, ακόμη πιο γενναίες πρωτοβουλίες.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Γαλάζια στελέχη επισημαίνουν ειδικότερα ότι η συμφωνία στο Eurogroup είναι ικανοποιητική, καθώς προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, μετά τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών για δημοσιονομική ευελιξία και της ΕΚΤ για ενίσχυση της ρευστότητας, τόσο για την άμεση αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, όσο και για τη ανάταξη των ευρωπαϊκών οικονομιών την επόμενη ημέρα.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει αυξημένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υλοποίηση προσωρινού προγράμματος για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προσαρμοσμένης στις τρέχουσες υγειονομικές ανάγκες.
Αυτό το πακέτο μέτρων έχει συνολικό ύψος πάνω από 500 δισ ευρώ, με στόχο την ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων, την τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τον περιορισμό της διόγκωσης της ανεργίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Με βάση τα εργαλεία (πρόγραμμα SURE, ΕΤΕπ, ESM) που αποφασίστηκαν στο Eurogroup, στην Ελλάδα αναλογούν κεφάλαια περίπου 7 με 8 δισ ευρώ. Η Αθήνα όμως δε βιάζεται να αποφασίσει ακόμη το πότε και πως θα αξιοποιηθούν, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός για την ενίσχυση της απασχόλησης (πρόγραμμα SURE) ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Γαλάζια στελέχη επισημαίνουν ότι με βάση τη συμφωνία- συμβιβασμό στο Eurogroup προβλέπεται επίσης η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης, με χρηματοδότηση από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία», καθώς και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Ο σχεδιασμός ενός νέου Ταμείου, με χρηματοδότησή από “καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία”, είναι και το μόνο πραγματικά νέο από το Eurogroup (καθώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού σε υγεία και κοινωνική συνοχή, τώρα μεν αποφασίστηκαν, ήταν όμως αναμενόμενα). Ενώ η λέξη ευρωομόλογο δεν αναφέρθηκε καθόλου στις ανακοινώσεις…
Και το Ταμείο αυτό όμως αποτελεί ακόμη αντικείμενο αντιπαράθεσης, καθώς θα πρέπει να αποφασιστεί σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
Το εν λόγω Ταμείο θα πρέπει να αποφασισθεί σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής. Μάλιστα, σήμερα αναμένεται η επιστολή Σεντένο προς τους ηγέτες της ΕΕ στην οποία θα περιγράφει τα αποτελέσματα του Eurogroup, αλλά και το θέμα του νέου Ταμείου.
Από την πλευρά του Μαξίμου λένε ότι η θετική μεν απόφαση του Eurogroup θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες -μελλοντικά- ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, αλλά και την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα, την επόμενη ημέρα της κρίσης. Επί του παρόντος η Αθήνα δεν έχει επαναφέρει το αίτημα για κορονο-ομόλογο, το οποίο “σκοντάφτει” στην άρνηση της Γερμανίας, αλλά και χωρών όπως η Ολλανδία. Επιμένει όμως σταθερά σε κοινές λύσεις για κοινά προβλήματα. Ενώ και η Ελλάδα, όπως καμία χώρα του ευρωπαϊκού νότου, δεν θα μπορούσε να δεχθεί κορονο-μνημόνιο, στο οποίο ούτε το Βερολίνο επιμένει
Στην Αθήνα δηλώνουν επίσης ικανοποιημένοι από τα μέτρα που είχαν ήδη ληφθεί από την Ε.Ε. για την ενίσχυση της ρευστότητας σε πρώτη φάση, τα οποία περιλαμβάνουν και την Ελλάδα.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η χώρα μας συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανέρχεται σε περίπου 12 δισ ευρώ, ότι τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά ως ενέχυρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (waiver), με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμη φθηνή χρηματοδότηση ύψους 10 δισ ευρώ από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία, ότι δόθηκε η μέγιστη δυνατή ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις, καθώς και ότι εφαρμόζεται η ρήτρα γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί στα κράτη-μέλη για το 2020.
Καθώς όμως ουδείς στον πλανήτη γνωρίζει ακόμη πόσο θα διαρκέσει η κρίση και πως θα είναι η επόμενη ημέρα, στην κυβέρνηση θέλουν να κρατήσουν οικονομικές εφεδρείες για το επόμενο διάστημα. Το μεγαλύτερο ζήτημα για τη χώρα μας είναι ο τουρισμός, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει στοχευμένα μέτρα για τον κλάδο, ενώ οι τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν και στο πρόγραμμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής», που έχει παραταθεί έως τις 21 Απριλίου
Πηγή