Κυριακή , 5 Ιανουάριος 2025

Κουτσούμπας: Η εμμονή στην ονοματολογία ήταν και είναι αδιέξοδη πολιτική

«Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει σταθερή θέση από το ’92, δηλαδή εδώ και 25 χρόνια και βεβαίως θεωρούμε ότι αυτή η εμμονή στην ονοματολογία ήταν και είναι αδιέξοδη πολιτική», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Θέμα», απαντώντας σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με την ονομασία της ΠΓΔΜ.

«Εμείς θεωρούμε και υποστηρίζουμε με συνέπεια – συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας – ότι το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με την ονοματοδοσία των Σκοπίων, γιατί το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στην υποδαύλιση εθνικιστικής έξαρσης, στους αλυτρωτισμούς, σε διεκδικήσεις εδαφών, σε αλλαγές συνόρων – που βέβαια ποτέ δεν γίνονται αναίμακτα, πάντα την πληρώνουν οι λαοί – και φυσικά αξιοποιούνται υπαρκτά κι ανύπαρκτα μειονοτικά προβλήματα για να υπάρχει το γνωστό “διαίρει και βασίλευε” ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών και στα Βαλκάνια και αλλού. Και βέβαια όλες αυτές οι αντιθέσεις και ανταγωνισμοί, πάντα εκφράζονται με σφοδρότητα και οξύτητα και θα υπάρχουν όσο δεν λύνεται το ουσιαστικό πρόβλημα».

Κατά τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, ακόμα κι αν λυθεί το θέμα της ονομασίας, «μπορεί να υπάρχει αλυτρωτισμός, μπορεί εθνικιστικές εξάρσεις κατά διαστήματα» από την πλευρά των Σκοπίων. «’Αλλωστε το ζήτημα συνδέεται με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, γιατί περί αυτού πρόκειται τώρα, η κυβέρνηση ως τέτοιος μεσολαβητής, με αφορμή το πρόβλημα του ονόματος που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια, προσπαθεί να διαπραγματευτεί, έτσι ώστε να μπορεί να μπει τον Ιούνιο στο ΝΑΤΟ η γειτονική δημοκρατία» συμπλήρωσε.

Είπε οτι «κάθε λύση στην οποία περιλαμβάνεται το όνομα Μακεδονία ή όποιο παράγωγό του, θα πρέπει ρητά να ορίζεται μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός, ώστε να μη δίνεται αφορμή να ανακινούνται διεκδικήσεις», προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με την ύπαρξη πολλών ονομασιών για διαφορετικές χρήσεις, «γιατί κάτι τέτοιο αφήνει περιθώρια αλυτρωτικής προπαγάνδας». «Πρέπει να υπάρχει μια κοινά αποδεκτή ονομασία» τόνισε.

Είπε ότι το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί όταν έρθει το θέμα στη Βουλή, συγκεκριμένα, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο, ούτε επίσημη ενημέρωση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Υπενθύμισε ότι ήδη από τον Οκτώβριο του 2015, το υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει τη γνώμη των κομμάτων, την οποία το ΚΚΕ διατύπωσε γραπτώς και απέστειλε με επιστολή του γ.γ. της ΚΕ του.

Τόνισε, επίσης, ότι το ΚΚΕ δεν εξαρτά το τι θα πράξει από τον κ. Καμμένο και τη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προσθέτοντας ότι «ο κ. Καμμένος προκειμένου να συνεχίσει αυτή η κυβερνητική συνεργασία και να βρίσκεται στην καρέκλα της εξουσίας, προφανώς προσανατολίζεται να στηρίξει τη διαπραγμάτευση και την όποια κατάληξη της ελληνικής κυβέρνησης και για το όνομα» και εκτιμώντας ότι τελικά ο κ. Καμμένος «θα τα γυρίσει».

«Το ΚΚΕ δεν εξαρτά τη στάση του από μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, γιατί τέτοιες τις θεωρούμε αυτές, αλλά τα πραγματικά συμφέροντα του ελληνικού λαού, τα συμφέροντα για την ειρήνη, τη φιλία των λαών της περιοχής, απ’ την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι υπάρχει πρόβλημα αν οι κυβερνητικοί εταίροι δεν είναι μαζί σε αυτό το θέμα, «αλλά ζήτημα δεδηλωμένης δεν νομίζω ότι τίθεται, άλλωστε η Βουλή πρέπει ν’ αποφασίσει γι’ αυτό το ζήτημα. Δεν είναι ζήτημα διακομματικής συμφωνίας, σε ό,τι αφορά το όνομα».

Ως προς το θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών και τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να λυθεί τελιά στην ελληνική Δικαιοσύνη αν το ζητήσει η Τουρκία, διερωτήθηκε «αν το ζητήσει η Τουρκία και με βάση ποιά αδικήματα;», τονίζοντας ότι «πρέπει να διευκρινίσει η ελληνική κυβέρνηση τι εννοεί, όπως και πρέπει να διευκρινίσει και η τουρκική κυβέρνηση τι θέλει, εφόσον το εξαρτά ο κ. Κοντονής από τον κ. Ερντογάν και με ποια αδικήματα θα δικαστούν στην Ελλάδα».

Είπε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο και με αυτό που πρεσβεύουν οι συγκεκριμένοι 8 στρατιωτικοί και με αυτό που πρεσβεύει ο κ. Ερντογάν και οι υπόλοιποι.

Ανέφερε ότι εφόσον κατηγορούνται για πολιτικά αδικήματα, δεν μπορεί να κρατούνται εσαεί στις ελληνικές φυλακές και πρέπει ή να τους χορηγηθεί άσυλο για να συνενωθούν με τις οικογένειές τους και να πάνε όπου θέλουν ή πρέπει να απελαθούν μετά από ένα διάστημα.

Ερωτηθείς αν πρέπει να δοθεί σε όλους άσυλο, απάντησε ότι «δημιουργεί ερωτηματικά αυτή τη στιγμή η στάση της κυβέρνησης. Παραπέμπει σε διαδικασίες παράδοσης. Εμείς έχουμε μεγάλη ανησυχία για το αν υπάρχει και εν κρυπτώ συμφωνία κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν και την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε σταδιακά να γίνει η παράδοσή τους στην Τουρκία. Όλες αυτές οι προτάσεις και η κλιμάκωση παραπέμπουν σε τέτοια ερωτηματικά και δημιουργούν τέτοιες ανησυχίες».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάργηση των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό, σημειώνοντας την αναγκαιότητα ειδικού κονδυλίου για τις σχολικές εκδρομές, ώστε να μπορούν όλοι οι μαθητές να συμμετέχουν χωρίς να πληρώνουν.

Ως προς την αποστροφή του κ. Ζουράρι για τις σχολικές εκδρομές, είπε ότι «ο εκχυδαϊσμός του πολιτικού λόγου του κ. Ζουράρι δεν νομίζω ότι χρήζει σχολιασμού», προσθέτοντας «πρέπει να ντρέπονται οι υπουργοί της κυβέρνησης που χρησιμοποιούν τέτοια επιχειρήματα».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι δεν αποκλείεται να γίνουν και βουλευτικές εκλογές το 2018, λαμβάνοντας υπόψη ότι «περιπλέκονται τα προβλήματα συνεχώς και απ’ αυτή την άποψη οι εξελίξεις δεν προοιωνίζονται θετικές για τον ελληνικό λαό».

Αναφερομενος στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, ανέφερε ότι «η ουσία είναι ότι θα βρισκόμαστε μέχρι το 2060 σε μόνιμη επιτροπεία, σε αδιέξοδα, όσο κι αν στενοχωριούνται οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, όταν μιλάμε για πολιτική απατεωνιά», υπογράμμισε ότι «η μόνη ελπίδα βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη στη συμμαχία όλων των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και των γυναικών, για να αλλάξει αυτή η κατάσταση προς όφελός τους».

«Όταν δεν καταργείς τα μνημόνια και φέρνεις νέα -που έλεγαν ότι θα τα καταργήσουν- όταν λες ότι θα κάνω τον κατώτερο μισθό 751 ευρώ και τελικά δίνεις κάποια ψίχουλα μερίσματος, όταν λες ότι θα μειώσεις τη φορολογία και συμβαίνει το αντίθετο, όταν κόβεις επιδόματα, συντάξεις και δίνεις και κανένα ψίχουλο σε λίγους φτωχούς, αυτό είναι κοροϊδία» είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση, καταλήγοντας πως «αυτό είναι που πρέπει να έχει μπροστά του ο ελληνικός λαός για να αποφασίσει και να επιλέξει τις πολιτικές δυνάμεις που θέλει να τον εκπροσωπούν και στο κοινοβούλιο και παντού».

localStorage.clear();


Πηγή