Το σενάριο των εκλογών πριν το Πάσχα αποφάσισε να κάψει χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζοντας τέλος στις σχετικές συζητήσεις που είχαν φουντώσει στο παρασκήνιο και ζήτησε από τους υπουργούς του να επικεντρωθούν τις προσεχείς εβδομάδες στο κυβερνητικό έργο.
Όπως διευκρινίζουν πρόσωπα με γνώση των διεργασιών στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός στάθμισε όλα τα δεδομένα και αποφάσισε ότι δεν μπορεί να γίνει η προκήρυξη τους και να ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική περίοδος εν μέσω ενός κλίματος πένθους και οδύνης για την ελληνική κοινωνία.
Τα σενάρια διεξαγωγής των εκλογών
Το βασικό σενάριο που βρίσκεται, πλέον, στο πρωθυπουργικό τραπέζι, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, είναι οι πρώτες κάλπες να στηθούν στις 21 Μαΐου και οι δεύτερες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής να διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου. Οι ανακοινώσεις μετατίθενται για μετά το Πάσχα, αφού μέχρι τότε το Μέγαρο Μαξίμου θέλει από την μία να «τρέξει» τις αλλαγές που ανακοίνωσε στους σιδηροδρόμους και από την άλλη να προωθήσει το υπόλοιπο κυβερνητικό έργο με την ατζέντα να περιλαμβάνει 10 νομοσχέδια.
Τι υπόθηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πολιτικό κλίμα, χαρακτηρίζοντας αναμενόμενο οι δημοσκοπήσεις που θα δημοσιευτούν τις επόμενες ημέρες να αποτυπώσουν σε βάρος της κυβέρνησης τον θυμό που υπάρχει στην κοινωνία μετά το τραγικό δυστύχημα. Ζήτησε από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να είναι παρόντα στο δημόσιο διάλογο, αλλά με ενσυναίσθηση, χωρίς να επιχειρούν κανένα συμψηφισμό ευθυνών, αλλά να τοποθετούνται με ειλικρίνεια και να θέτουν ως βασικό στόχο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Η εκτίμηση τόσο του κυβερνητικού επιτελείου όσο και δημοσκόπων είναι ότι τα ευρήματα που προκύπτουν αυτή τη στιγμή είναι υπό το βάρος έντονης συναισθηματικής φόρτισης των πολιτών και δεν είναι αντιπροσωπευτικά των τελικών αποφάσεων του εκλογικού σώματος. Είναι μια πρώτη και σημαντική αποτύπωση της επίδρασης στο πολιτικό πεδίο, αλλά περιμένουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να δουν αν η συγκεκριμένη εικόνα αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά και άρα πιο δύσκολα ανατρέψιμα.
Η υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή
Τις τελευταίες ημέρες, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, αναδείχθηκε σε ζήτημα για την κεντροδεξιά παράταξη η συμμετοχή ή όχι του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Το θέμα προέκυψε και από τις δηλώσεις του Θοδωρή Ρουσόπουλου και του Γιώργου Κουμουτσάκου που άφησαν αιχμές για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αποστάσεις πήρε από την πρώτη στιγμή ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής καθώς πηγή από το γραφείο του, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του κ. Ρουσόπουλου «δεν ήταν σε γνώση του και εκφράζουν τον κ. Ρουσόπουλο προσωπικώς».
Για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ισχύει η δήλωση που έκανε από την πρώτη στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που είπε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι στα ψηφοδέλτια ο κ. Καραμανλής, ενώ πηγές με γνώση των γεγονότων υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει πρόθεση να ζητήσει από τον πρώην υπουργό του να μην θέσει τον εαυτό του στην κρίση των ψηφοφόρων. Ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει από την πρώτη στιγμή για γενναία απόφαση του κ. Καραμανλή να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να παραιτηθεί αμέσως από την θέση του, κάτι που δεν ήταν συνηθισμένο σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός δεν σχολιάζει τα όσα διαδίδονται και σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει αλλάξει η πρόθεση του να κριθεί από τους πολίτες των Σερρών. Υπάρχουν στελέχη που υποστηρίζουν ότι κ. Καραμανλής θα πρέπει το επόμενο διάστημα να μιλήσει δημόσια για το τι θα πράξει και κυρίως να αναφερθεί στις πολιτικές ευθύνες που ανέλαβε και να εξηγήσει τις δικές του ενέργειες στο διάστημα της θητείας του στο υπουργείο Μεταφορών.
«Τώρα ή ποτέ για την αναγέννηση της χώρας»
Σε κάθε περίπτωση έχει ανατραπεί ο εκλογικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου και σε επίπεδο καμπάνιας. Χθες, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το νέο δίλημμα των εκλογών που διαμορφώνεται υπό το βάρος της τραγωδίας στα Τέμπη και θα αφορά την μάχη με το βαθύ κράτος που έχει δομηθεί επί δεκαετίες πάνω σε κατεστημένες νοοτροπίες. «Είναι το προβληματικό κράτος το οποίο σας ζητώ να ανατρέψουμε και θα το ανατρέψουμε, σε όποιον τομέα και αυτό εκδηλώνεται, όσα εμπόδια και αν συναντήσουμε. Μόνο έτσι το δραματικό αίτημα «ποτέ ξανά» που ακούστηκε στη Λάρισα, θα μετατραπεί σε μία δυναμική απόφαση: «Τώρα ή ποτέ». Τώρα ή ποτέ για την αναγέννηση ολόκληρης της χώρας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την τοποθέτηση του στο υπουργικό συμβούλιο.
Πηγή