Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Κωνσταντινούπολη: Πώς στρίμωξαν Έλληνες βουλευτές τον Ακάρ -«Πολλοί Έλληνες μίλησαν» -Δείτε βίντεο

Ένα πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο έλαβε χώρα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, καθώς Έλληνες βουλευτές «στρίμωξαν» τον Χουλουσί Ακάρ και τον ανάγκασαν να αποχωρήσει.

Το επεισόδιο συνέβη κατά την την κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (NATO PA) και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ακάρ μοιράστηκε τις προσεγγίσεις της Τουρκίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Όταν ο Χουλουσί Ακάρ άρχισε να θέτει τα ζητήματα των χωρικών υδάτων, αποστρατιωτικοποίησης νησιών -κάτι που το χαρακτήρισε «χρόνιο πρόβλημα»- και όλης της γνωστής ρητορικής της Τουρκίας και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποθάλπει την τρομοκρατία, τον λόγο πήραν οι Έλληνες βουλευτές.

Δείτε βίντεο από το πρωτοφανές επεισόδιο:

Σύσσωμη η ελληνική αντιπροσωπεία που αποτελείται από τους βουλευτές Σπήλιο Λιβανό, Μανούσο Βολουδάκη, Θεοδώρα Τζάκρη και Ανδρέα Λοβέρδο, αντέδρασε άμεσα στις προκλήσεις Ακάρ.

Μανούσος Βολουδάκης στο iefimerida: «Η τουρκική προκλητικότητα μας κάνει ισχυρότερους – Πρέπει πάντα να απαντάμε»

Ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, Μανούσος Βολουδάκης, ήταν ο επόμενος που πήρε τον λόγο, προκαλώντας ουσιαστικά την… άτακτη φυγή του Τούρκου υπουργού Άμυνας.

Σε δήλωσή του στο iefimerida, ο Μανούσος Βολουδάκης τονίζει ότι αυτές οι ακραία προκλητικές στάσεις από τη γείτοτα ουσιαστικά μας κάνουν καλό, αφού ενισχύουν την ομοψυχία, κι ότι πάντα θα πρέπει να δίνουμε την κατάλληλη απάντηση.

«Η προκλητικότητα της Τουρκία έχει πια αλλάξει επίπεδο. Γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη. Οφείλουμε κάθε στιγμή να δίνουμε την απάντηση που πρέπει όποτε προκαλούμαστε. Θα επαναλάβω αυτό που είπα στην αίθουσα στον Ακάρ, μπροστά στους συνάδελφους των χωρών μελών του νατο, η πολεμική ρητορική το μόνο που πετυχαίνει, ενισχύει το ηθικό, την ενότητα την ομοψυχία και καθώς γνωρίζουμε ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας, να ενισχύσει την απόφαση μας να μην υποχωρήσουμε ούτε βήμα από τις δίκαιες θέσεις μας».

Τι συνέβη στην αίθουσα με τον Χουλουσί Ακάρ

Ο Μανούσος
Βολουδάκης περιγράφει επίσης στο
iefimerida όσα
συνέβησαν με τον Ακάρ στην αίθουσα
της συνεδρίασης των βουλευτών των
χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

«Ο Χουλουσί
Ακάρ ξεκίνησε να μιλάει πολύ πολιτισμένα,
για την ασφάλεια της Τουρκίας, για τον
σεβασμό της κυριαρχίας όλων των χωρών
και τέτοια πράγματα. Στη συνέχεια όμως,
ξεκίνησε τις γνωστές προκλήσεις εναντίον
μας.

Αντιδράσαμε
όλοι οι Έλληνες βουλευτές, ο κάθε ένας
με τον τρόπο του, αυτός όμως πρόλαβε να
ακούσει ακουσε μόνο δύο, εμένα και τον
Λιβανό. Εγώ, του είπα ότι δεν μπορείτε
να μας λέτε από τη μια για ειρηνική
συνύπαρξη και κάθε μέρα να έχουμε απειλες
πολέμου από εσάς», μας ενημερώνει.

«Σε εκείνο
το σημείο», συνεχίζει ο βουλευτής Χανίων,
«στράφηκα και προς τους συναδέλφους
από τις άλλες χώρες, προκειμένου να
ενημερωθούν κι αυτοί για την κατάσταση.
«Δεχόμαστε όχι μόνο φραστικές απειλές
αλλά και καθημερινές παραβιάσεις του
εθνικού εναέριου χώρου που πληθαίνουν
τελευταία, ενώ γίνονται και υπερπτήσεις
πάνω από τα ελληνικά νησιά. Πολλοί από
εσάς, έχετε πάει διακοπές σε αυτά τα
νησιά. Φανταστείτε, ότι τώρα μπορεί να
πετούν τουρκικά αεροπλάνα από πάνω και
να τα αναχαιτίζει η ελληνική αεροπορία,
και πόσοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από αυτό».

Στη συνέχεια,
ο Μανούσος Βολουδάκης αναφέρθηκε στο
θέμα της αποστρατικοποίησης. «Συμβαίνει
το παράδοξο», είπε στον Χουλουσί Ακάρ,
«η Τουρκία να αναλαμβάνει στρατιωτική
δράση σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη και να
μας λέτε εμάς τι να κάνουμε με τον στρατό
μας, εντός της επικράτειάς μας. Αυτό
θυμίζει λίγο την κατάσταση στην Ουκρανία».

Ο λόγος που
αναφέρθηκε στην Ουκρανία και έκανε
παραλληλισμό με την κατάσταση στο Αιγαίο
ο ¨Ελληνας βουλευτής, ήταν για να
ευαισθητοποιήσει για το ζήτημα ακόμα
περισσότερο τους άλλους συναδέλφους
του.

«Η πολεμική
ρητορική σας το τελευταίο διάστημα
ενισχύει το ηθικό μας και την ομοψυχία
μας, και φυσικά δεν θα υποχωρήσουμε»,
κατέληξε.

Ο Χουλουσί Ακάρ απάντησε με αναφορές για… ελληνικές υπερπτήσεις στις 27/4 πάνω από τουρκικό έδαφος. «Εγώ δεν είχα το δικαίωμα της δευτερολογίας», περιγράφει ο Μανούσος Βολουδάκης, «οπότε εκτός μικροφώνου του φώναξα ότι εσείς τα κάνετε αυτά επί χρόνια και καθημερινά, τι μου λέτε για τις 27/4»…

Τότε, ο Ακάρ
είπε ότι πρέπει να φύγει βιαστικά για
να προλάβει μια πτήση για Βρυξέλλες,
αποφεύγοντας ουσιαστικά την άβολη θέση
στην οποία τον έφεραν οι Έλληνες
βουλευτές, αφου… ο Τούρκος ΥΠΑΜ πέρασε
αρκετό χρόνο στη συνέχεια στα πηγαδάκια
έξω από την αίθουσα…

Λιβανός στο iefimerida.gr: Δώσαμε μέσα στη Κωνσταντινούπολη κάθετη απάντηση στον Ακάρ

Μιλώντας στο iefimerida.gr ο βουλευτής της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός τόνισε: «Μέσα στην Κωνσταντινούπολη δώσαμε μια κάθετη και ολοκληρωμένη απάντηση στην επιθετική ρητορική του κ. Ακάρ. Καταστήσαμε σαφές ότι η Τουρκία, ως χώρα που απειλεί την Ελλάδα με casus belli, με το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, πραγματοποιεί υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και κατέχει τμήμα της Κύπρου δεν μπορεί να μιλά για ελληνική επιθετικότητα και Διεθνές Δίκαιο. Δεν μπορεί να μιλά για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών όταν έχει απέναντι από αυτά την 3η Στρατιά».

Το χρονικό του επεισοδίου με τον Ακάρ

Οι Έλληνες βουλευτές, απάντησαν στον Τούρκο υπ. Άμυνας ότι η Ελλάδα πολεμά την τρομοκρατία. Στη συνέχεια τού είπαν πως «δεν μπορείτε εσείς να λέτε ότι σέβεστε την κυριαρχία χωρών από τη στιγμή που έχετε εισβάλει στην Κύπρο, από τη στιγμή που αμφισβητείτε την κυριαρχία νησιών».

Ο κ. Ακάρ, εκνευρισμένος, απαντούσε στις ερωτήσεις των Ελλήνων βουλευτών. Τον ρώτησαν για το casus belli, λέγοντάς του πώς μπορεί να υπάρχει ΝΑΤΟϊκή συμμαχία όταν υπάρχει το casus belli, όταν υπάρχει αυτή η εχθρική συμπεριφορά. Η κόντρα συνεχίστηκε για 12-13 λεπτά.

Ο Τούρκος υπ. Άμυνας εκνευρίστηκε επίσης όταν ένας από τους Έλληνες βουλευτές χρησιμοποίησε τη φράση «Συνεχίζετε να είστε κατακτητές στη βόρεια Κύπρο».

Μάλιστα, ο Ακάρ για να διακόψει τη διαδικασία, προτού προλάβει να θέσει τις ερωτήσεις του και ο τρίτος Έλληνας βουλευτής, ο Ανδρέας Λοβέρδος, προφασίστηκε ότι έπρεπε να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Άμυνας, αλλά έμεινε στην αίθουσα για πολλή ώρα μετά τον καβγά. Πριν φύγει από το βήμα, ωστόσο, σχολίασε: «Πολλοί Έλληνες μιλάτε».

Οι Έλληνες βουλευτές Σπήλιος Λιβανός και Ανδρέας Λοβέρδος
Οι Έλληνες βουλευτές Σπήλιος Λιβανός και Ανδρέας Λοβέρδος

Ο Χουλουσί Ακάρ συνέχισε να μιλά για τις τουρκικές θέσεις, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική ρητορική τροφοδοτεί τις εντάσεις και επιδεινώνει την κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες, με τους Έλληνες βουλευτές να του απαντούν με τις θέσεις της Ελλάδας -και η κόντρα συνεχίστηκε, μέχρι ο Ακάρ να αποχωρήσει από την αίθουσα.

«Εάν λέτε ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι υπό κατοχή, θέλετε να προκαλέσετε. Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Εκεί έγιναν σφαγές και πραξικοπήματα μέχρι το 1974. Οι ζωές των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων βρίσκονταν σε κίνδυνο. Εμείς ξεκινήσαμε την ειρηνευτική επιχείρηση το 1974. Μέχρι σήμερα ο Νότος και ο Βορράς ζουν σε ειρήνη και ηρεμία. Πρέπει να το δείτε αυτό. Δεν πρέπει να είμαστε προκατειλημμένοι. Το 2014, οι Τούρκοι αποδέχθηκαν το Σχέδιο Ανάν του ΟΗΕ για λύση, παρά τις ελλείψεις του. Η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχθηκε» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Χουλουσί Ακάρ.

Αυστηρή απάντηση Λιβανού στους ανυπόστατους ισχυρισμούς Ακάρ

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ Σπήλιος Λιβανός, έδωσε αυστηρή απάντηση στους ανυπόστατους ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έδωσε ο ο Σπήλιος Λιβανός, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ως χώρα του δυτικού κόσμου σέβεται τις αρχές του κράτους δικαίου, καταπολεμά την τρομοκρατία και επιθυμεί τον διάλογο.

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας δεν άφησε αναπάντητες τις προκλήσεις που δέχθηκε η ελληνική πλευρά από τον Τούρκο υπουργό, ο οποίος επανέλαβε τους ισχυρισμούς του στα ζητήματα χωρικών υδάτων και αποστατιωτικοποίησης νησιών, επισημαίνεται επίσης.

Σε έντονο ύφος, ο Σπήλιος Λιβανός διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό η Τουρκία από τη μια να επικαλείται τη ΝΑΤΟΐκή Συμμαχία και από την άλλη το casus beli, ενώ ανέδειξε την αντίθεση η γείτονα χώρα να μιλάει για κυριαρχία κρατών, ενώ είναι εκείνη που έχει εισβάλει στην Κύπρο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Επίσης, ο Έλληνας βουλευτής αναφέρθηκε, ακόμα, στις συνεχείς και εντεινόμενες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο καθώς και στη συνεχώς πιο επιθετική αναθεωρητική ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας.

Η παρέμβαση Τζάκρη

Οι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μία χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη στην παρέμβασή στην συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για την Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

Η κυρία Τζάκρη παρενέβη κατά την συζήτηση του ειδικού θέματος της Ενεργειακής Πολιτικής της Τουρκίας με κύριο ομιλητή τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez, ο οποίος προκάλεσε την ελληνική αντιπροσωπεία, κάνοντας λόγο «για το αμφισβητούμενο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας θέμα των νησιών». Είχε προηγηθεί η συζήτηση του ειδικού θέματος των προτεραιοτήτων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας με κύριο ομιλητή τον Τούρκο Υπουργό ‘Αμυνας Hulusi Akar, ο οποίος είχε προκαλέσει ευθέως την ελληνική πλευρά με τις δηλώσεις του για δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών. Η συζήτηση τερματίστηκε πρόωρα καθώς ο κ. Akar, επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις, αποχώρησε χωρίς να δοθεί ο λόγος σε όλα τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας που τον ζήτησαν.

Στην παρέμβασή της η κυρία Τζάκρη ανέφερε ότι η προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής με κύριο ομιλητή τον Τούρκο υπουργό ‘Αμυνας, τερματίστηκε πρόωρα και τόνισε ότι θα πρέπει να δίνεται ο λόγος σε όλους τους βουλευτές – μέλη και να επιτρέπεται να μιλούν ιδιαίτερα όταν αναφέρονται σε απειλές της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και των νησιών της.

Ακολούθως υπογράμμισε: «Oι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα. Την στιγμή που στα παράλια της Τουρκίας υπάρχει η 4η ΣΤΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, η οποία διαθέτει και αποβατικό στόλο και εκτελεί κάθε χρόνο ασκήσεις στα παράλια της Τουρκίας (η γνωστή σε όλους EFES), αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε πιθανό σενάριο νόμιμης άμυνας στη βάση του άρθρου 51 του ΟΗΕ. Επιπλέον είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα ότι, σε αυτήν την εξωφρενική βάση, θα θέσει θέμα κυριαρχίας νησιών».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Δυστυχώς η Τουρκία επιδίδεται σε μια πολιτική υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας, που συνιστούν κάθετη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι επικίνδυνες και για την αεροπλοΐα πάνω από Αιγαίο Πέλαγος, ενώ δημιουργούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και υπάρχει πιθανότητα κλιμάκωσης. Υπάρχουν δίαυλοι συνομιλιών όπως οι διερευνητικές συνομιλίες και ο διάλογος για στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες όμως υπονομεύονται με αυτές τις ενέργειες και την επιθετική ρητορική. Υποστηρίζουμε τις διερευνητικές συνομιλίες για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας με την προοπτική να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Όμως είναι απαράδεκτο οι συνομιλίες να λαμβάνουν χώρα υπό τις απειλές και τις παραβιάσεις από την Τουρκία της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αυτό υπονομεύει τη συζήτηση ανάμεσα στις δύο χώρες και αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο».


Πηγή