Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Κόντρα για το ποιός θα κάνει… κουμάντο στην ευρωζώνη

Ποιός θα έχει μελλοντικά τον πρώτο λόγο στην ευρωζώνη; Γύρω από αυτό το ερώτημα, υποστηρίζει σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η Tageszeitung του Βερολίνου, έχει ξεσπάσει έντονη διένεξη ανάμεσα στον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και τον Γερμανό υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μια διένεξη για την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM.

O ESM που διευθύνεται από τον Γερμανό Κλάους Ρέγκλινγκ στηρίζει ήδη την Αθήνα με πιστώσεις και συμμετέχει στην επιτήρηση των μέτρων λιτότητας, το σχέδιο δε είναι να αντικαταστήσει το ΔΝΤ σε περίπτωση που αυτό αποχωρήσει από το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα. Στο μέλλον ο ESM θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και να δίνει οδηγίες όχι μόνο σε υπερχρεωμένες χώρες όπως είναι η Ελλάδα, αλλά και σε μέλη της ευρωζώνης όπως είναι η Γαλλία ή η Ιταλία.

Ούτε που να το ακούει ο Γάλλος

Ο Σόιμπλε το υπαινίχθηκε ήδη σε συνεντεύξεις του, αλλά ο Γάλλος Μοσκοβισί δεν θέλει ούτε να το ακούει. Ο Επίτροπος θέλει να διατηρήσει στα χέρια του τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών και μάλιστα να ενισχύσει τον ρόλο της Κομισιόν. Αντιδρώντας προφανώς στον Σόιμπλε δήλωσε ότι η ευρωζώνη χρειάζεται το δικό της Γενικό Λογιστήριο και τον δικό της προϋπολογισμό.

Με τις δηλώσεις αυτές, εκτιμά η Tageszeitung, ξέσπασε ανοιχτά η διαμάχη για την εξουσία στην ευρωζώνη, ενδέχεται μάλιστα να κλιμακωθεί την Πέμπτη κιόλας στις Βρυξέλλες κατά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Εκεί θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για το μέλλον της ΕΕ και της ευρωζώνης, η δε γερμανική κυβέρνηση έχει προετοιμάσει τα δικά της σχέδια για τη μεταρρύθμιση της Νομισματικής Ένωσης.

Αυτά τα γερμανικά σχέδια προκαλούν ήδη αντιδράσεις από κύκλους του ευρωκοινοβουλίου, αλλά και από τη Διεθνή Διαφάνεια. Επειδή ο ESM είναι προϊόν διακρατικών συμφωνιών δεν υπόκειται στο κοινοτικό δίκαιο και κατά συνέπεια ο έλεγχός του δεν υπάγεται στους δημοκρατικούς θεσμούς της ΕΕ.

Σεβασμός στα εμβάσματα των Βρυξελλών

Οι τριβές στις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας οξύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες μετά την παρεμπόδιση Τούρκων πολιτικών να κάνουν προεκλογικό αγώνα επί γερμανικού εδάφους και τη σύγκριση της σημερινής Γερμανίας με το ναζιστικό καθεστώς διά στόματος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα της διμερούς δυσφορίας ωστόσο προκαλεί εντύπωση ότι η Άγκυρα δεν αναφέρθηκε καθόλου, όπως έκανε επανειλημμένα στο παρελθόν, σε μια ενδεχόμενη καταγγελία της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό. Γιατί;

Η τουρκική κυβέρνηση, απαντά το περιοδικό Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση, έχει συμφέρον να διατηρηθεί η συμφωνία με την ΕΕ. Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση και ειδικά ο τουρισμός καταρρέει. Η Άγκυρα έχει ανάγκη τα εμβάσματα από τις Βρυξέλλες. Ένα τμήμα της συμφωνίας για το προσφυγικό είναι και η καταβολή ποσού τριών δις ευρώ από την ΕΕ, μέρος του οποίου δεν έχει ακόμα καταβληθεί.

Γνώστες των τουρκικών πραγμάτων εξάλλου επισημαίνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση θα ερχόταν αντιμέτωπη με εσωτερικά προβλήματα, αν παραβίαζε τα συμπεφωνημένα με την ΕΕ. Πολλοί Τούρκοι εξέλαβαν τη στήριξη προς τους κατά πλειοψηφία μουσουλμάνους πρόσφυγες σαν βοήθεια «στα αδέρφια τους». Και στο σημείο αυτό ο Ερντογάν δεν θέλει να διακινδυνεύσει την παραμικρή διένεξη.

Πηγή: Deutsche Welle


Πηγή