Τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού και οι ανησυχητικές υποπαραλλαγές της Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5 προκαλούν προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.
Σήμερα, Τρίτη 21/6, τα κρούσματα στη χώρα μας παρουσίασαν απότομη άνοδο με 12.537 νέες μολύνσεις, ενώ είχαμε 14 θανάτους και 96 διασωληνωμένους.
Έχουμε νέο κύμα πανδημίας ή μια παροδική φάση; Οι αιτίες αλλά και η εξέλιξη του φαινομένου, εκτός από ανησυχίες, προκαλούν και διχογνωμίες μεταξύ των επιστημόνων, που δίνουν διαφορετικές απαντήσεις.
Κορωνοϊός: Ανησυχία για τις υποπαραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον -Νέο επιδημιολογικό κύμα προβλέπουν επιστήμονες
Κορωνοϊός: Απότομη άνοδος με 12.537 νέα κρούσματα, 14 θάνατοι, 96 διασωληνωμένοι
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, είχε εξηγήσει την Κυριακή με ανάρτησή του ότι ίσως θα έπρεπε να μιλούμε για ταλάντωση και όχι για νέο επιδημικό κύμα.
Η ανάρτηση Μαγιορκίνη
«Η κλασική χρήση του όρου “επιδημικό κύμα” φαίνεται ότι έχει αποτύχει παταγωδώς να περιγράψει την επιδημικότητα του ιού στην Ελλάδα. Και έτσι φτάσαμε να μιλάμε για “6 κύματα”, ενώ άλλες χώρες δεν έχουν φτάσει ακόμα στο “4ο κύμα”. Όταν προσπαθείς να δεις στο διάγραμμα των διαγνώσεων στην Ελλάδα πού ξεκινάει και πού τελειώνει ένα κύμα, εκεί αποτυγχάνει ακόμα πιο πολύ….
Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η κινητικότητα του ιού επηρεάζεται από συμπεριφορικές και άλλες μεταβολές, παραθέτω ένα σχετικό πρόσφατο άρθρο στο αγαπημένο PNAS που εξηγεί γιατί η “κυματοειδής” μορφή αποτυγχάνει….
Αυτά τα φαινόμενα ενώ είναι γνωστά πολλά χρόνια στην επιδημιολογία των ιογενών λοιμώξεων, φαίνεται ότι δεν έχουν περάσει ακόμα σε όσους ασχολήθηκαν πιο πρόσφατα ή ευκαιριακά με το αντικείμενο. Κάποιοι μαθηματικοί επιδημιολόγοι το βλέπουν τελείως επιφανειακά και προτείνουν τον όρο “κύμα” με βάση τον ενεργό αριθμό αναπαραγωγής, ορισμός με τον οποίο διαφωνώ ριζικά. Κανονικά ο όρος “κύμα” θα πρέπει να περιγράφει βαθιές αλλαγές στην βιολογία και επιδημιολογία του παθογόνου που περιλαμβάνουν ανοσογονικότητα, μεταδοτικότητα και παθογένεια. Όταν αυτά δεν είναι ξεκάθαρα είναι πιο σωστό να χρησιμοποιείται ο όρος oscillation (ταλάντωση) ο οποίος αναβαθμίζεται σε wave (κύμα) όταν πλέον υπάρχει ξεκάθαρη επιδημιολογική μεταβολή.
Μετά την έλευση της Όμικρον αυτές οι βαθιές αλλαγές δεν είναι τόσο ξεκάθαρες όπως π.χ. ήταν με την έλευση της Άλφα, της Δέλτα και της Όμικρον όπου είδαμε μεγάλες μεταβολές στην συμπεριφορά του ιού».
Παυλάκης: Brilliant ο ταλαντισμός, ανώτερη κατάκτηση της ελληνικής διανόησης
Ωστόσο, ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής και επικεφαλής του κλάδου εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου για τον καρκίνο στις ΗΠΑ, δείχνει να έχει άλλη άποψη. Μάλιστα σε μια ανάρτησή του -στην οποία δεν κατονομάζει αλλά «φωτογραφίζει» τον κ. Μαγιορκίνη- απαντά καυστικά.
«Θεωρώ τον ”ταλαντισμό” ανώτερη κατάκτηση της ελληνικής διανόησης, ισοδύναμο με τους “Θεσμούς”. Σκεφτείτε το, Τρόικα=κακοί, Θεσμοί=Σεβαστοί. Έτσι επίσης, Επιδημικά κύματα, τσουναμια, Διασωληνωσεις=Πολύ κακά και απειλητικά, Ταλαντισμοι=ανώδυνοι, ή και πολύ ευχάριστοι. Brilliant! Αξίζει πράγματι σεβασμό, αναγνώριση και βραβείο».
Πηγή