Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Κύρτσος: Το εθνικό ζήτημα είναι να βγούμε κάποτε από το μνημόνιο

Την εκτίμηση ότι «από τη στιγμή που υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνίας, θα υπάρξει συμφωνία», διατύπωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, ενόψει της απογευματινής συνεδρίασης του Eurogroup, που πρόκειται να εξετάσει την πορεία των εργασιών της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

«Σε γενικές γραμμές, όλοι προεξοφλούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση -ακόμη και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ- ότι θα υπάρξει συμφωνία. Τώρα αν θα υπάρχει συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου, στις 5 Ιανουαρίου ή στις 7 Φεβρουαρίου, θα το δούμε» είπε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

Ο κ. Κύρτσος, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και μέλος της ομάδας εργασίας που παρακολουθεί εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι υποχρεωτικό να είναι κοινή η γραμμή Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Eurogroup και ΔΝΤ, διότι «ο καθένας έχει τα συμφέροντά του και […] έχει τις δικές του απαιτήσεις, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο τέλος θα υπάρξει συμβιβασμός και θα μπουν όλες οι υπογραφές».

Επισήμανε δε ότι «το ζήτημα το εθνικό είναι να βγούμε κάποτε από το μνημόνιο, διότι είμαστε πια η μόνη μνημονιακή χώρα της ευρωζώνης, είμαστε στην τελευταία οικονομική κατηγορία και μπορεί να φταίνε και οι άλλοι, αλλά κυρίως φταίμε εμείς».

Σε ό,τι αφορά τους όρους που θέτει το ΔΝΤ και τη στάση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτούς ο κ. Κύρτσος υπογράμμισε ότι «οι υπογραφές ανήκουν σε αυτή τη φάση στον ΣΥΡΙΖΑ και τις βάζει με μεγάλη ταχύτητα». «Υπήρχαν κόκκινες γραμμές, ότι θα καταργούσαν το δεύτερο μνημόνιο, υπήρχαν κόκκινες γραμμές ότι δε θέλανε λιτότητα, υπήρχαν κόκκινες γραμμές, ότι δε θα υπέγραφαν τρίτο μνημόνιο, τις είδαμε τις κόκκινες γραμμές, να δούμε και τις επόμενες» πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αυστρία επισήμανε ότι υπήρξε μία άμυνα κατά της ανόδου της άκρας δεξιάς, η οποία, όπως είπε, «είχε κυρίως σχέση με το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, γιατί ούτε η Αυστρία, ούτε η Γερμανία, ούτε η Σουηδία έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα». «Το πολιτικό μήνυμα είναι ότι υπάρχουν όρια στην ενίσχυση της άκρας δεξιάς και είναι πολύ ενθαρρυντικό» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ιταλία, μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα και την παραίτηση Ρέντσι ο κ. Κύρτσος έκανε λόγο για αναταραχή, καθώς «αυτή τη στιγμή οι Ιταλοί έχουν συμπληρώσει 10 χρόνια οικονομικής στασιμότητας και παίζει ρόλο το οικονομικό στις εξελίξεις». «Το οικονομικό είναι κυρίαρχο, καθώς έχουν χάσει 10% του ΑΕΠ, είναι οικονομικά στάσιμοι, έχουν ένα τραπεζικό σύστημα που είναι προβληματικό, επομένως αυτό που μας ενδιαφέρει τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι πόσο θα εξασθενήσει το ευρώ -διότι όλα αυτά δεν αρέσουν στους επενδυτές– και τι θα γίνει με το ιταλικό τραπεζικό σύστημα» εκτίμησε.


Πηγή