Ανησυχία επικρατεί μετά τον σεισμό των 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ στην Λέσβο σε πολίτες και σεισμολόγους και ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης κρίσεων, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε για την εν λόγω σεισμική δραστηριότητα.
«Χθες είχαμε έναν σεισμό της τάξεως των 4,8 βαθμών, ουσιαστικά ήταν ένας σεισμός που εκδηλώθηκε στην ίδια σεισμογόνο περιοχή που εκδηλώθηκε ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ το Σάββατο το πρωί. Έχουμε να κάνουμε με μία ακολουθία που είναι σε αποδρομή δηλαδή μειώνεται σταδιακά και εκτονώνονται οι τεκτονικές δυνάμεις που συσσωρεύονται στο υπέδαφος», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Επιφυλακτικός ο Τσελέντης για 4,8 Ρίχτερ στη Λέσβο: Πιθανότατα μετασεισμός
Παπαδόπουλος για τα 4,8 Ρίχτερ στη Λέσβο: «Δυναμικό το φαινόμενο, δεν αποκλείεται μεγαλύτερος σεισμός»
Λέκκας: Κρατάμε μία μικρή επιφύλαξη
«Βεβαίως κρατάμε μία μικρή επιφύλαξη η οποία στηρίζεται στο γεγονός ότι το 1867 είχαμε έναν πολύνεκρο σεισμό στην ίδια περιοχή. αυτή η επιφύλαξη δημιουργεί και επιχειρησιακές δράσεις στην Λέσβο. Είναι 150 χρόνια πριν και είναι μία φυσιολογική περίοδος επανάληψης γιατί τα ρήγματα δεν συγκεντρώνουν δυνάμεις κάθε 20-40 χρόνια. Ο χρόνος επαναπλήρωσης των ρηγμάτων είναι της τάξεως των εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων», συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.
Για τα ρήγματα και για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού τόνισε πως, «το ρήμα της Αταλάντης έχει 120 χρόνια που έχει ενεργοποιηθεί, θα ενεργοποιηθεί μετά περίπου 700 χρόνια. Το ρήγμα του 1867 υπολογίζεται στα 6,5 Ρίχτερ ωστόσο δεν υπήρχαν σεισμογράφοι, και δεν είμαστε σίγουροι για το εάν προέρχεται από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο που έχουμε αυτούς τους σεισμούς. Το επίκεντρο για τότε προσδιορίζεται κατ’ εκτίμηση. Ενδεχομένως να γίνει ένας τέτοιος σεισμός αλλά οφείλουμε να σχεδιάζουμε με βάση αυτό, ενδεχόμενο το οποίο είναι πολύ μικρό σε πιθανότητα».
«Το φαινόμενο της διάσπαρτης σεισμικότητας σε όλη τη χώρα, έχει επαναληφθεί χωρίς να προϊδεάζει κάποιον μεγάλο σεισμό. Δεν στοιχειοθετείται έξαρση σεισμικής δραστηριότητας, καθώς θα έπρεπε να είναι σεισμοί πάνω από 5 και 6 Ρίχτερ», κατέληξε ο κ. Λέκκας.
Πηγή