«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος επιχειρεί να διορθώσει μια σειρά από παθογένειες των προηγούμενων νόμων και αναφέρομαι κυρίως στους τρεις τελευταίους νόμους» τόνισε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης, σε ημερίδα της εφημερίδας «Μακεδονία».
Ο κ. Λαμπριανίδης υπογράμμισε ότι ο νέος νόμος δίνει ένα «σαφές στίγμα» της κυβέρνησης για το είδος της ανάπτυξης που επιδιώκει, με τη σκιαγράφηση ενός «βιώσιμου, ανταγωνιστικού και κοινωνικά δίκαιου μοντέλου ανάπτυξης», με έμφαση στην «μετατόπιση των προτεραιοτήτων από την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλής προστιθέμενης αξίας και χαμηλής έντασης γνώσης», σε υψηλής, με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, με την ενίσχυση της καινοτομίας και με την αναζήτηση νέων πηγών αξίας, με «ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων» και «με τη στήριξη του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού», σε «αντιδιαστολή», όπως είπε ο κ. Λαμπριανίδης, «με την μέχρι πρότινος ασκούμενη πολιτική, που οδήγησε στη θεμελίωση της μεγέθυνσης της χώρας, στην εισαγόμενη καταναλωτική ζήτηση».
Όπως είπε ο κ. Λαμπριανίδης, ο νέος νόμος «δεν απευθύνεται αδιαφοροποίητα σε όλες τις επιχειρήσεις» και λαμβάνει υπόψη επιμέρους παράγοντες, όπως π.χ. το πολύ μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων, ενισχύει τις συνεργασίες μεταξύ τους και τη συνεργασία τους με αλυσίδες αξίας, ενώ ταυτόχρονα κινείται στη λογική της ενίσχυσης των δικαιούχων, μέσω φοροαπαλλαγών, αντί της τακτικής των πληρωμών μέρους των δαπανών με την κατάθεση των τιμολογίων.
«Στους προηγούμενους νόμους, ελάχιστες επιχειρήσεις απορρόφησαν την πλειοψηφία των διαθέσιμων ενισχύσεων. Συγκεκριμένα, 4,2% των επιχειρήσεων πήρε το 44% των ενισχύσεων. Έξι επιχειρήσεις πήραν ένα δισεκατομμύριο, το οποίο είναι το 8,1 % των ενισχύσεων. Ενενήντα πέντε επιχειρήσεις πήραν τρία δισεκατομμύρια, το οποίο είναι το 25,5 %. Ενενήντα πέντε επιχειρήσεις πήραν το 25,5 % των ενισχύσεων, το οποίο έδωσε η χώρα» είπε ο κ. Λαμπριανίδης.
«Στον τρέχοντα νόμο, αυτό το οποίο κάνουμε, λέμε ότι βάζουμε πλαφόν» είπε ο κ. Λαμπριανίδης και πρόσθεσε: «Να μπορέσουμε να μοιράσουμε αυτούς τους λίγους πόρους τους οποίους έχουμε, σε όσους γίνεται περισσότερους, να υπάρχει μια διασπορά στους ωφελούμενους».
Υπογράμμισε επίσης και άλλα κριτήρια που περιλαμβάνει ο νέος νόμος, όπως, την απασχόληση, τις μειονεκτικές περιοχές, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, κ.α.
Στην ημερίδα της εφημερίδας «Μακεδονία» τοποθετήθηκαν επίσης και ο ειδικός γραμματέας του ΥΠΑΝ Ν. Ματζούφας, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Αλκης Δρακίνος, ενώ ανακοινώθηκε επίσης η ίδρυση του «Παρατηρητηρίου Αναπτυξιακών Πολιτικών» και μίλησαν οι συμμετέχοντες καθηγητές, Μωυσής Σιδηρόπουλος και Ιωάννης Χατζηδήμητρίου.
Χαιρετισμό απέστειλε, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος εκπροσώπου της, η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου, εξαίροντας την πρωτοβουλία και τονίζοντας τη συμβολή της Ε.Ε. στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Πηγή