Η επιστροφή στην ανάπτυξη με βιώσιμα χαρακτηριστικά απαιτεί την απόρριψη του παλαιού παραγωγικού μοντέλου και τις κατεστημένες νοοτροπίες που καλλιέργησε, εκτιμά ο Δημήτρης Λιάκος, σε συνέντευξή του στην Αυγή, θέτοντας ως προαπαιτούμενο – κατά την μνημονιακή ορολογία- μια «καθαρή» λύση μακρόπνοου χαρακτήρα για το χρέος. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ θεωρεί απαραίτητη την απενοχοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αντίληψη της κοινωνίας και την υιοθέτηση ενός προοδευτικού σχεδίου μετασχηματισμών και αλλαγών που θα συμβάλουν στον εκμοντερνισμό της οικονομίας.
«Από ένα μοντέλο κατανάλωσης εισαγωγών με δανεικά μεταβαίνουμε σε ένα σύγχρονο παραγωγικό υπόδειγμα που βασίζεται στην καινοτομία και την εξωστρέφεια», αναφέρει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Διεκδικούμε μια όσο το δυνατόν πιο «καθαρή» λύση, μακρόπνοου χαρακτήρα. Μόνο έτσι θα επιτραπεί η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα δημιουργηθούν οι συνθήκες της σταδιακής επανόδου μας στις διεθνείς αγορές μέσα στο 2017. Ταυτόχρονα επιδιώκουμε έναν σαφή δημοσιονομικό ορίζοντα με βιώσιμα πλεονάσματα, που θα στηρίζονται στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να τα επιτυγχάνει μέσω του ρυθμού ανάπτυξης. Υπάρχουν οι τεχνικές λύσεις που συμφιλιώνουν την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη, αλλά πρέπει να βρεθεί ο κοινός τόπος στις μέχρι σήμερα αποκλίνουσες απόψεις των δανειστών», υπογραμμίζει ο κ Λιάκος.
«Η έξοδος στις αγορές, τονίζει , θα εξαρτηθεί σε αποφασιστικό βαθμό από τις τελικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας. Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων σίγουρα αντανακλά τις θετικές ειδήσεις που αφορούν την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης όσο και τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ως προς τα πλεονάσματα και την πορεία των μεταρρυθμίσεων, αλλά δείχνει επίσης και τη σταδιακή επιστροφή της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην Ελλάδα και την προοπτική της».
«Οι άμεσες κυβερνητικές δράσεις αφορούν την υλοποίηση των δεσμεύσεων χωρίς περιττές καθυστερήσεις, ώστε να τελειώσει το καθεστώς της επιτροπείας και των Μνημονίων το συντομότερο δυνατόν. Η επιστροφή όμως στην ανάπτυξη, και μάλιστα με βιώσιμα χαρακτηριστικά, απαιτεί την απόρριψη του παλαιού παραγωγικού μοντέλου και τις κατεστημένες νοοτροπίες που καλλιέργησε».
«Επτά χρόνια κρίσης όμως, ως βιωμένη πραγματικότητα κι όχι ως αφηρημένος ιστορικός αναστοχασμός, ενέχουν τον κίνδυνο να πέσουμε ως κοινωνία στην παγίδα της ηττοπάθειας και της ματαιοπονίας.
Τώρα είναι που πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να σχεδιάσουμε την επομένη μέρα. Οι βάσεις αυτή τη φορά έχουν τεθεί και θα καταφέρουμε να βγούμε οριστικά από την περιπέτεια της επιτροπείας και της εξάρτησης. Αυτή είναι η ιστορική μας αποστολή.» αναφέρει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
localStorage.clear();
Πηγή