Οι μετανάστες που εισέρχονται στη Λιθουανία από τη Λευκορωσία θα μπορούν να κρατούνται έως και ένα έτος.
Την απόφαση αυτή έλαβε σήμερα, Πέμπτη (23/12), το Λιθουανικό Κοινοβούλιο, αυξάνοντας έτσι το αρχικό όριο κράτησης των έξι μηνών. Υπέρ της επιμήκυνσης της εξάμηνης περιόδου κράτησης, τάχθηκαν 81 βουλευτές.
Η εξάμηνη περίοδος κράτησης είχε υιοθετηθεί τον Ιούλιο στο πλαίσιο των σχεδίων κράτησης ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών σε καταυλισμούς κοντά στα σύνορα και αποτροπής άλλων από το να προσπαθήσουν να περάσουν στη χώρα. Κατά της παράτασης τάχθηκαν 14 βουλευτές, ενώ 15 απείχαν.
Λιθουανία: Η κυβέρνηση θα παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα
Λιθουανία: Πάνω από 1.000 στρατιώτες αναπτύσσονται στα σύνορα με τη Λευκορωσία λόγω των μεταναστών
«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα προς τους μετανάστες και την Ευρώπη», δήλωσε στο Κοινοβούλιο η υπουργός Εσωτερικών, Άγκνε Μπιλοτάιτε, η οποία σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πρόσθεσε: «Οι μετανάστες δεν έχουν κατακλύσει την Ευρώπη και η Ευρώπη μας είναι ευγνώμων».
Περίπου 4.300 μετανάστες έχουν εισέλθει στη Λιθουανία από τη Λευκορωσία φέτος, με τους Ιρακινούς να αντιπροσωπεύουν τα 2/3 του συνόλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του λιθουανικού υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι κρατούνται επί του παρόντος σε καταυλισμούς μεταναστών.
Από τις αρχές Αυγούστου, η Λιθουανία έχει απωθήσει περισσότερους από 7.000 ανθρώπους πίσω από τα σύνορα, τα οποία περνούν κατά μήκος αραιοκατοικημένων δασών και ελών. Ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν από τη Λευκορωσία έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά η Λιθουανία δήλωσε ότι σύντομα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα.
Τον περασμένο μήνα, χιλιάδες μετανάστες είχαν εγκλωβιστεί στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ κατηγόρησε το Μινσκ ότι μεθόδευσε την κατάσταση, μεταφέροντας μετανάστες στη Λευκορωσία τους οποίους στη συνέχεια ωθούσε να περάσουν τα σύνορα. Η Λευκορωσία αρνείται τους ισχυρισμούς.
Πηγή