Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

«Μάχη» για μια θέση στο δημόσιο

Για την ετήσια έκθεση του 2016, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Ιωάννης Καραβοκύρης σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Καραβοκύρης, το 2016 έγιναν περί τις 5.000 προσλήψεις μονίμου προσωπικού στο δημόσιο τομέα και 12.000 προσλήψεις εποχικού προσωπικού. Όπως ωστόσο έσπευσε να υπογραμμίσει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, «εκείνο που έχει σημασία δεν είναι πόσοι προσλήφθηκαν αλλά πόσοι συμμετείχαν» και αυτό διότι «ενώ η αναλογία παλιά, ήταν ένας προς τέσσερις ή ένας προς πέντε, για μια θέση, τώρα είχαμε φαινόμενα να έρχονται 20 με 30 άτομα για μια θέση».

Ενδεικτικά, ο κ. Καραβοκύρης ανέφερε ότι σε πρόσφατο διαγωνισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος είναι σε εξέλιξη, για 404 θέσεις προσήλθαν 31.000 υποψήφιοι. Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ ανέφερε επίσης ότι για πρώτη φορά το ΑΣΕΠ βρίσκεται αντιμέτωπο και προ ενός καινούργιου φαινομένου. «Συνήθως οι υποψήφιοι δήλωναν στην περιοχή τους ή σε κάποιο όμορο νομό την προτίμησή τους. Είχαν μια δύο, τρεις προτιμήσεις. Τώρα οι περισσότεροι προκειμένου να βρουν μια θέση, δηλώνουν 40 ή και 50 προτιμήσεις και αυτό κάνει το έργο της Αρχής δυσκολότερο. Το πληροφοριακό σύστημα είχε κάποιες αντοχές και λόγω της υπερφόρτωσης έπεφτε με συνέπεια να δίνεται παράταση ώστε να μην στερηθεί κάποιος πολίτης του δικαιώματος», είπε ο κ. Καραβοκύρης. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης του συστήματος προκειμένου να είναι δυνατό να ανταποκριθεί ιδίως σε μεγάλους διαγωνισμούς, όπως διαγωνισμούς για προσλήψεις στην Υγεία ή το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη θέση που εξέφρασε ο κ. Καραβοκύρης, η απαγόρευση των προσλήψεων και οι περιορισμοί οδηγούν σε φαινόμενα δυσλειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε το πρόβλημα να λυθεί με την κινητικότητα αν υπάρχουν φορείς με πλεονάζον προσωπικό.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, απαντώντας σε θέματα που έθεσαν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ανέφερε ότι το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών αποτελεί στοίχημα της σύγχρονης Πολιτείας που θέλει να φύγει από παλιό του πελατειακού κράτους και να περάσει σε ένα πιο αξιοκρατικό σύστημα με στελέχη που να έχουν υποδομή. Μέχρι χθες είχαν καταθέσει αιτήσεις 1.451 άτομα και ο κ. Καραβοκύρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι περισσότεροι που έχουν καταθέσει αιτήσεις είναι στελέχη ήδη της διοίκησης.

Ο κ. Καραβοκύρης ερωτηθείς για τους γραπτούς διαγωνισμούς, είπε πως το ΑΣΕΠ θεωρεί ότι ειδικά για τους εκπαιδευτικούς πρέπει να αποτελεί πάγιο κριτήριο, πολύ περισσότερο που σήμερα στερείται η εκπαίδευση αριστούχους πτυχιούχους. «Ο γραπτός διαγωνισμός είναι ένα από τα στοιχεία αξιοκρατίας», είπε ο κ. Καραβοκύρης ενώ για τη συνέντευξη ανέφερε ότι «το ΑΣΕΠ έχει εγκαινιάσει τη δομημένη συνέντευξη, τη συνέντευξη με επιστημονικά κριτήρια, για προσλήψεις προσωπικού αυξημένων προσόντων, για προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού».

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ ανέφερε επίσης ότι η Πολιτεία πρέπει με ένα κεντρικό όργανο να κάνει έναν προγραμματισμό των προσλήψεων, προκειμένου και να μην υπάρχει ζήτημα προϋπολογισμού και να μην έχει ελλείψεις το Δημόσιο.

Ο κ. Καραβοκύρης αναφέρθηκε και στο «προσοντολόγιο» σημειώνοντας ότι απαιτείται να επανεξεταστεί με βάση τις σημερινές συνθήκες, και αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης.

Ειδικά για το εποχικό προσωπικό, είπε ότι στο στενό δημόσιο τομέα είναι περισσότερο πειθαρχημένη η κατάσταση, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με φορείς που μπορεί να κάνουν και ευκαιριακές προσλήψεις.

Για το ζήτημα των συμβασιούχων και της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Καραβοκύρης δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με το Σύνταγμα, σημείωσε όμως και ότι «εμείς δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τις περιπτώσεις που τελικά συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Για δε τη διάκριση εργατών και υπαλλήλων, ο κ. Καραβοκύρης είπε πως είναι καλό όλες οι προκηρύξεις να περνούν από το ΑΣΕΠ, έστω και αν είναι επείγουσες, ώστε να προστατευθεί καλύτερα το δημόσιο συμφέρον.

localStorage.clear();


Πηγή