Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024
Μέτρα μισού τρισεκ. ευρώ στις γερμανικές επιχειρήσεις λόγω κορονοϊού

Μέτρα μισού τρισεκ. ευρώ στις γερμανικές επιχειρήσεις λόγω κορονοϊού

Απεριόριστες πιστώσεις και εγγυήσεις ύψους έως και 553 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις γερμανικές επιχειρήσεις, «μόνο για αρχή», ανακοίνωσαν  οι υπουργοί Οικονομικών Όλαφ Σολτς και Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της επιδημίας του κορονοϊού.

Η κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW θα διαθέσει στην αρχή 20 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά «δεν υπάρχει ανώτατο όριο στις πιστώσεις που θα προσφέρει, αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα. Είναι το μπαζούκα με το οποίο κάνουμε αυτό που είναι τώρα απαραίτητο», δήλωσε ο κ. Σολτς, για να προσθέσει ο κ. Αλτμάιερ ότι οι εγγυήσεις, ύψους 553 δισεκατομμυρίων ευρώ, «είναι μόνο για αρχή».

Υποσχεθήκαμε «ότι δεν θα αποτύχουμε λόγω έλλειψης χρημάτων ή πολιτικής βούλησης και αυτό σημαίνει ότι καμία υγιής επιχείρηση δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας και τόνισε: «Αν χρειαστεί, θα ξαναγεμίσουμε τα όπλα μας». Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα ακολουθήσει και συνολικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας. «Κρατάμε και κάτι ακόμη στο πίσω χέρι μας», δήλωσε σχετικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το προσφερόμενο κυβερνητικό πακέτο για μικρές, μεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, ακόμη και σε αυτό το πρώτο στάδιό του, υπερβαίνει και τα ποσά που είχε διαθέσει το Βερολίνο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης του 2008 (περίπου 70 δισεκατομμύρια).

«Επειδή ακριβώς έχουμε πλεόνασμα, το κράτος μπορεί να κάνει τώρα ό,τι χρειάζεται προκειμένου να προσφέρει ασφάλεια στις επιχειρήσεις και στους υπαλλήλους τους. Δείχνουμε ότι είμαστε ισχυρότεροι από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας.

Διατεθειμένη η Μέρκελ να αναστείλει τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς

Ήδη χθες η Καγκελάριος Μέρκελ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ενόψει της πρόκλησης του κορονοϊού ήταν διατεθειμένη ακόμη και να αναστείλει την ισχύ του δόγματος των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

«Είναι μια έκτακτη κατάσταση, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο και ευτυχώς η Γερμανία είναι σχετικά ισχυρή. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βγούμε από αυτή την κατάσταση και στο τέλος θα δούμε πού βρίσκεται ο προϋπολογισμός μας. Αυτό που προέχει είναι να τερματίσουμε την κρίση του κορονοϊού», είχε επισημάνει η Καγκελάριος.

Οι δύο υπουργοί διαβεβαίωσαν ακόμη ότι οι πιστώσεις θα εγκριθούν γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερη γραφειοκρατία, προκειμένου να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, αναμένεται να αποφασιστούν και φοροαπαλλαγές για τις εταιρίες.

«Ο πρώτος στόχος της οικονομικής μας πολιτικής σε αυτή την κατάσταση είναι να καταπολεμήσουμε την ανασφάλεια. Καμία υγιής επιχείρηση δεν πρέπει να χρεοκοπήσει λόγω του κορονοϊού, καμία θέση εργασίας δεν πρέπει να χαθεί για αυτό. Ανοίγουμε λοιπόν μια συνολική ομπρέλα προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Σολτς και Αλτμάιερ τόνισαν ακόμη ότι τώρα αποδεικνύεται πόσο σημαντική ήταν η σταθερή δημοσιονομική πολιτική των προηγούμενων ετών. Τώρα έχουμε την οικονομική δύναμη να αντιδράσουμε όπως πρέπει, δήλωσαν, ενώ ο κ. Σολτς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κράτος να υποχρεωθεί να αναλάβει νέα χρέη. «Ως πιστός κεϊνσιανιστής, θεωρώ ότι δεν κάνει κανείς αποταμίευση σε περίοδο κρίσης», είπε χαρακτηριστικά και άσκησε κριτική στην διαχείριση της κρίσης που επιλέγει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αντιδράσεις του είναι «γκροτέσκ», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι το θέμα σήμερα είναι η αντιμετώπιση ενός ιού και όχι η πολιτική του «Πρώτα η Αμερική» και «σε τέτοιους καιρούς πρέπει να είμαστε ενωμένοι, όχι να στρέφουμε την πλάτη μας στους άλλους». Ταυτόχρονα, ο κ. Σολτς υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει συντονισμένα και οργανωμένα, αλλά σημείωσε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να κρίνει εάν είναι απαραίτητο η ομπρέλα διάσωσης να βοηθήσει μια χώρα σε επείγουσα ανάγκη. «Είναι όμως καλό ότι έχουμε αυτή τη δυνατότητα», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το «πακέτο αντιμετώπισης της κρίσης» που ανακοινώθηκε σήμερα, ο αρμόδιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την οικονομία ‘Αχιμ Ποστ έκανε λόγο για ένα «πραγματικά ισχυρό μήνυμα πολιτικής αποφασιστικότητας, οικονομικής στήριξης και κοινωνικής αλληλεγγύης». Η κυβέρνηση «δεν αφήνει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στο έλεός τους, αλλά κάνει τα πάντα προκειμένου να διασωθούν τόσο η οικονομική ισχύς όσο και οι θέσεις εργασίας», πρόσθεσε ο κ. Ποστ.

Για το ίδιο θέμα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου και μέλος της Επιτροπής «Σοφών» που συμβουλεύουν την κυβέρνηση Κλέμενς Φούεστ δήλωσε ότι «τα μέτρα είναι στην σωστή κατεύθυνση, βασίζονται στις εμπειρίες από την κρίση του 2008, αλλά έχουν προσαρμοστεί στις σημερινές συνθήκες και επικεντρώνονται στην παροχή ρευστότητας».

Η Lufthansa θα ζητήσει κρατική ενίσχυση λόγω των συνεπειών του κορονοϊού

Η Lufthansa διερευνά την πιθανότητα κρατικής υποστήριξης «εξαιτίας των τεράστιων συνεπειών του κορονοϊού. Μιλάμε με κυβερνήσεις για πιθανή κρατική ενίσχυση»,δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της Handelsblatt.

Ο προϊστάμενος της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ, θα λάβει μέρος σε ένα γύρο σχετικών συνομιλιών με την καγκελάριο Μέρκελ απόψε το βράδυ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Εκτός από την γερμανική κυβέρνηση, η Lufthansa συζητά με την αυστριακή, την ελβετική και την βελγική κυβέρνηση, χώρες στις οποίες η εν λόγω αεροπορική εταιρεία εκπροσωπείται από τις θυγατρικές της εταιρείες Austrian, Swiss και Brussels.


Πηγή