Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Μαντάς: Ο προϋπολογισμός διαψεύδει τις «Κασσάνδρες» και τις καταστροφολογίες

«Η πραγματικότητα που καταγράφηκε στον προϋπολογισμό, ο οποίος κατατίθεται σήμερα στην ελληνική Βουλή, λέει ότι, παρά τις “Κασσάνδρες” και τις καταστροφολογίες, έχουμε έναν προϋπολογισμό για πρώτη φορά επεκτατικό -στα 910 εκατ. ευρώ είναι ο δημοσιονομικός χώρος, χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων, Χρήστος Μαντάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την κατάθεση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού.

«Μιλάμε για μόνιμα μέτρα, τα οποία θα ισχύουν και στα επόμενα χρόνια και μάλιστα […] έχουμε ψηφίσει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2022, όπου ο συνολικός δημοσιονομικός χώρος που προβλέπουμε σε αυτό είναι 3,5 δισ. ευρώ και ήδη από την πρώτη χρονιά -για φέτος προβλέπαμε 750 εκατ. ευρώ δημοσιονομικό χώρο- έχουμε υπερβεί θετικά το στόχο», επισήμανε ο κ. Μαντάς, εκτιμώντας πως «εάν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, τηρώντας τους δημοσιονομικούς μας στόχους, πιάνοντας τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%, θα μπορούμε, κυρίως μέσω της ανάπτυξης που προβλέπεται για το 2019 στο 2,5%, να πάμε σε διεύρυνση αυτού του χώρου, σε πρόσθετα μέτρα, που εμείς λέμε ότι πρέπει να κατευθύνονται και για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094710702-0’); });

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, περί κατάργησης και όχι αναβολής του μέτρου περικοπής των συντάξεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Δεν λέμε σε καμία περίπτωση ότι έχουν περάσει οι δυσκολίες, δεν λέμε ότι δεν έχουμε αυξημένη εποπτεία, λέμε όμως ότι έχουμε ανοίξει το δρόμο σε μία διαδικασία δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, που θα βαίνει επιταχυνόμενη το επόμενο χρονικό διάστημα, παρά τις προσωρινές δυσκολίες και παρά τον ανηλεή πόλεμο των συστημικών δυνάμεων -ΜΜΕ, πολιτικών δυνάμενων κ.λπ.- και νομίζω ότι μια κορυφαία επιτυχία της κυβέρνησής μας αλλά και μία πολύ μεγάλη ανακούφιση για ένα μεγάλο σύνολο συνταξιούχων ήταν η επιτυχία της κατάργησης της προβλεπόμενης περικοπής της προσωπικής διαφοράς για πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους».

«Οφείλεται κατά κύριο λόγο», συνέχισε, «στη συνέπεια και συστηματική δουλειά, με την οποία παλέψαμε και αντιμετωπίσαμε αυτό το ζήτημα, όπου κάποιοι είχαν στοιχηματίσει όλα τους τα λεφτά στο να αποτύχει η κυβέρνηση σε αυτή της την προσπάθεια».

«Ήταν ένας αναγκαίος συμβιβασμός εκείνη την εποχή προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να προχωρήσει παρακάτω το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής», εξήγησε ο κ.Μαντάς για την «προνομοθέτηση» του μέτρου, καταλήγοντας πως «για να φτάσεις στο να πείσεις τους εταίρους, τους δανειστές σου, σε μία πολύ σκληρή περίοδο ότι αυτό το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό, ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι βιώσιμο και ότι αυτό το δημοσιονομικό μέτρο δεν χρειάζεται, έπρεπε να έχεις κάνει διάφορα πράγματα, δηλαδή, να πετύχεις επί τρία συνεχή χρόνια τους δημοσιονομικούς σου στόχους, για να έχεις αξιοπιστία να διαπραγματευτείς».

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική να προχωρήσει νομοθετικά η συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας, την οποία ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Μετά από δεκαετίες μπορούμε πράγματι να λύσουμε κρίσιμα προβλήματα στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους και να κάνουμε βήματα για τη διακριτότητα των ρόλων.

Με αυτή την έννοια, επειδή υπάρχει αυτή η αντικειμενική ανάγκη και επειδή φάνηκε και από την ηγεσία της Πολιτείας, τη σημερινή κυβέρνηση και από την ηγεσία της Εκκλησίας αλλά και της ιεραρχίας -φάνηκε παρά τις αντιδράσεις στο θέμα της μισθοδοσίας- ότι θέλουν να συνεχιστεί ο διάλογος και να καταλήξει σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις, είμαι πολύ αισιόδοξος. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θέλει να παρατείνεται μία εκκρεμότητα, θέλει να βρεθούν λύσεις αμοιβαία επωφελείς. Σε σχέση με τις ανησυχίες των κληρικών, στο πλαίσιο της συζήτησης της νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα πάρει η κυβέρνηση γι’ αυτό το ζήτημα θα καταλάβουν όλοι ότι θα διασφαλιστούν πλήρως τα εργασιακά τους δικαιώματα, τα ασφαλιστικά και τα μισθολογικά».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή