Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Μενδώνη-Τρίκαλα: Εγκαινιάστηκε από την υπουργό Πολιτισμού το Μουσείο Τσιτσάνη και το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό

Πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα, από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η τελετή εγκαινίων του Μουσείου Τσιτσάνη.

Στο ισόγειο του ίδιου κτηρίου λειτουργεί το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της τελετής των εγκαινίων, η υπουργός ανέφερε:

«Σήμερα εγκαινιάσαμε αυτό το χώρο που είναι πραγματικά ξεχωριστός, καθώς συνδυάζει στην πραγματικότητα την ιστορία των Τρικάλων, στη μεγάλη ιστορική διάρκεια. Ξεκινά από το δίδυμο λουτρό το οποίο είναι μέρος ενός ευρύτερου συγκροτήματος, πολύτιμου για τον αστικό ιστό των Τρικάλων, το οθωμανικό αυτό συγκρότημα του Οσμάν Σάχ» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

Μενδώνη: Προτεραιότητα του Πρωθυπουργού η αντιμετώπιση επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά

«Και αυτό το οποίο έχει πολύ ενδιαφέρον, είναι ότι σε αυτόν τον ίδιο χώρο διατήρησε το υπουργείο Πολιτισμού τον όροφο των παλαιών φυλακών, δεύτερο στοιχείο επομένως της ιστορίας των Τρικάλων, για να το αποδώσει στο Μουσείο Τσιτσάνη. Μια προσωπικότητα η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα Τρίκαλα. Έτσι, έχει δημιουργηθεί ένας μοναδικός χώρος που συνδέει την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Είναι αυτό ακριβώς το οποίο επιδιώκουμε να δίνουμε στις πόλεις, στους πολίτες τους, βελτιώνοντας συνεχώς την καθημερινότητά τους» σημείωσε η κα Μενδώνη.

«Στο χώρο του μουσείου, μέσα από διαδραστικές εφαρμογές τελευταίας τεχνολογίας, ο επισκέπτης θα περιηγηθεί και θα ανακαλύψει εκτός από τον πλούτο των τραγουδιών, τις σημαντικότερες πτυχές της δημιουργικής σταδιοδρομίας του Τσιτσάνη, καθώς και τα στοιχεία εκείνα που τον καθόρισαν σαν μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού πολιτισμού. Επίσης, οι επισκέπτες θα δουν τα προσωπικά αντικείμενα, τα μουσικά όργανα, διάφορα άλλα μικρά και μεγάλα που σχετίζονται με τη ζωή και το έργο του, καθώς και στοιχεία για το κοινωνικό και ιστορικό περιβάλλον που έζησε και δραστηριοποιήθηκε καλλιτεχνικά ο Βασίλης Τσιτσάνης. Επίσης θα ακούσουν και θα βρουν τεκμηριωμένες πληροφορίες για τα τραγούδια του». 

Μετά τη λήξη της επίσημης τελετής, δόθηκε συναυλία αφιερωμένη στη Θεσσαλία, που ακόμα μετρά τις πληγές της από την θεομηνία. Ακούστηκαν τραγούδια από όλους τους Θεσσαλούς δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού, που «έντυσαν» μουσικά μερικές από τις σπουδαιότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.


Πηγή