Η μετάλλαξη Ομικρον του κορωνοϊού έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία με ιδιαίτερα σημαντικές υγειονομικές, αλλά και κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις.
Σήμερα, η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΟΦ Έμερ Κουκ, επισήμανε πώς τα υπάρχοντα εμβόλια είναι αποτελεσματικά ενάντια στις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Επίσης, ανέφερε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι έτοιμος να αλλάξει σε μικρό διάστημα, τα εμβόλια κατά της παραλλαγής Ομικρον.
«Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι. Γνωρίζουμε ότι οι ιοί μεταλλάσσονται. Γνωρίζουμε ότι σε κάποιο στάδιο θα υπάρξει μία μετάλλαξη που σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε την παρούσα προσέγγιση», ανέφερε η κ. Κουκ.
Η ίδια προσέθεσε ότι «τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά ενάντια στις παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Ευρώπη». Παράλληλα σημείωσε ότι δεν είναι γνωστό προς το παρόν εάν αυτό θα συνεχιστεί με την μετάλλαξη Όμικρον κι ότι θα χρειαστεί να γίνει μία διαδικασία, η «διασταυρούμενη εξουδετέρωση εμβολίων», η οποία χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες.
«Είναι έλεγχος στο εργαστήριο για να δούμε εάν τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν προστασία εναντίον της νέας μετάλλαξης», επισήμανε η Έμερ Κουκ.
Η επικεφαλής του ΕΜΑ υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως για παράδειγμα ότι στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων ενηλίκων.
«Την ίδια ώρα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξουμε τα υπάρχοντα εμβόλια κι αυτή είναι δουλειά που θα κάνουν οι εταιρείες», υπογράμμισε η Έμερ Κουκ.
CEO Moderna: Πολύ λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον
Σε μια ζοφερή πρόβλεψη προχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μoderna αναφορικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κόσμος» όπου η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εμβολίων να είναι στο ίδιο επίπεδο όπως με την Δέλτα.
«Πιστεύω ότι θα υπάρξει ουσιαστική πτώση [στην παρεχόμενη προστασία]. Απλώς δεν ξέρω πόση γιατί πρέπει να περιμένουμε για τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα λένε ότι δεν θα είναι καλά τα πράγματα», δήλωσε ο Στεφάν Μπανσέλ στους Financial Times.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι η πληθώρα των μεταλλάξεων στην παραλλαγή Όμικρον πιθανότατα θα την βοηθήσει να διαφεύγει τις άμυνες των υφιστάμενων εμβολίων, καθιστώντας αναγκαία την ανάπτυξη νέων σκευασμάτων για την αντιμετώπισή της.
Στη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα ο CEO της Moderna κ. Μπανσέλ, επεσήμανε ακόμη ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες ίσως χρειαστούν μήνες για την ανάπτυξη και την κυκλοφορία σε μεγάλες ποσότητες αναβαθμισμένων εμβολίων κατά της μετάλλαξης Όμικρον.
Τα υφιστάμενα εμβόλια των Moderna, Pfizer /BioNTech, AstraZeneca και Johnson&Johnson μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού, αν και είναι λιγότερα αποτελεσματικά έναντι της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.
Τέλος, σε εξέλιξη είναι έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσον η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί το ίδιο επίπεδος νόσησης όπως οι προηγούμενες παραλλαγές του ιού, αν μπορεί να διαφεύγει της άμυνας των εμβολίων και της φυσικής ανοσίας μετά από προηγούμενη λοίμωξη κι αν θα μπορέσει να επικρατήσει των άλλων στελεχών.
Πηγή