Νόμο για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης ετοιμάζει η κυβέρνηση, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των συντακτών, το απόγευμα της Τρίτης.
Όπως τόνισε ο κ. Τζανακόπολος, στην Αττική έχουν καταγραφεί 2.500 αυθαίρετα σε δασικές περιοχές και 650 κτίσματα στον αιγιαλό, τα οποία, όπως ανέφερε πρόκειται να κατεδαφιστούν. Όπως είπε εντός της ημέρας ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, θα παρουσιάσει νέο νόμο για τα αυθαίρετα.
H σχετική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος «ολοκληρώνει ένα πλήρες σχέδιο νομοθετικών και κανονιστικών πρωτοβουλιών το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης ιδιαίτερα δε, σε δασικές περιοχές και στον αιγιαλό αλλά και στις οικιστικές πυκνώσεις».
Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής υπάρχει λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση αλλά και 685 αυθαίρετα στον αιγιαλό, τα οποία σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των κτηματικών και δασικών υπηρεσιών προσδιορίζονται ως προς κατεδάφιση.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιταχύνει τη διαδικασία προτεραιοποίησης της σχετικής λίστας.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έδωσε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα στοιχεία για τα αυθαίρετα στην πυρόπληκτη Ανατολική Αττική και ειδικά στον τόπο της πρωτοφανούς τραγωδίας στο Μάτι Αττικής.
Σημειώνεται, ότι στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, δεν εντάσσονται κτίσματα που έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα σε δάση, δασικές περιοχές, ρέματα, αιγιαλούς κλπ, σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις.
Η κατεδάφιση αυθαιρέτων, ακόμη και σε δάση και παραλίες δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρονοβόρα.
Σύµφωνα µε τη νοµοθεσία, όταν πρόκειται για αυθαίρετες κατασκευές, συντάσσεται έκθεση αυτοψίας η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου, η οποία εφόσον καταστεί οριστική, η Υ∆ΟΜ οφείλει να αποστείλει την έκθεση αυθαιρέτων προς την οικεία Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση (Α.∆.), που έχει την αρµοδιότητα για την εκτέλεση της κατεδάφισης. Προβλέπεται επίσης, η δυνατότητα αποµάκρυνσης των ελαφρών κατασκευών σε συνεργασία µε το δήµο όπου είναι εγκατεστηµένες, κατόπιν αιτήµατος συνδροµής της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης.
Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει δεχθεί μεγάλο αριθµό αναφορών πολιτών σχετικά µε τη µη διεκπεραίωση πολεοδοµικών υποθέσεων σε πολλούς δήµους της χώρας, λόγω αδυναµίας υλοποίησης των πολεοδοµικών δοµών και εξαιτίας σοβαρών δυσλειτουργιών των πολεοδοµικών υπηρεσιών.
Ο τελευταίος νόμος που τακτοποιεί τα αυθαίρετα έχει παραταθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου και σε αυτόν προβλέπεται η οικειοθελής κατεδάφιση αυθαιρέτων προκειμένου να γίνει άρση των ποινικών κυρώσεων και να διαγραφούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για την ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων. Μόνη υποχρέωση είναι η καταβολή προστίμου ύψους 500 ευρώ.
Οι διατάξεις αφορούν και όσους έχουν εκθέσεις αυτοψίας που έχουν συνταχθεί και μετά τις 28.07.2011 έως σήμερα. Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να προβούν σε κατεδάφιση μέχρι της 31 Δεκεμβρίου και στην συνέχεια να ενημερώνουν την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, προκειμένου να προβεί σε αυτοψία για τη διαπίστωση της κατεδάφισης.
Όπως ορίζει η διαδικασία ο ιδιοκτήτης, με υπεύθυνη δήλωση στο Τοπικό Παρατηρητήριο, ενημερώνει για την κατεδάφιση – εντός προθεσμίας 30 ημερών από τη λήψη γνώσης της έκθεσης αυτοψίας (και όχι από τη σύνταξη της έκθεσης, όπως ίσχυε έως σήμερα) και το Τοπικό Παρατηρητήριο ορίζει ελεγκτή δόμησης για τη διαπίστωση της κατεδάφισης – αποκατάστασης της αυθαιρεσίας και επιβάλλεται το πρόστιμο των 500 ευρώ.
Τα στοιχεία για τα αυθαίρετα
Όπως ανακοίνωσε ως διαχειριστής του πληροφοριακού συστήματος δηλώσεων αυθαιρέτων προκύπτουν τα εξής:
Δηλώσεις αυθαιρεσιών σε ολόκληρη την Ελλάδα: 971.000
Σημειώνεται ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής είναι διαρκώς (καθόλη τη διάρκεια ισχύος των ανωτέρω νόμων) η πρώτη σε αριθμό δηλώσεων περιοχή της χώρας, με ποσοστό περίπου 9,8% των συνολικών δηλώσεων.
Ειδικά για την πυρόπληκτη περιοχή στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής:
Δηλώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων: 327
Εξ αυτών:
– δηλώσεις αυθαιρέτων κατηγορίας 5, (παντελώς αυθαίρετα ή με υπέρβαση μεγεθών άνω του 40%, μετά το 1983): 156
– Σύνολο τακτοποιούμενων αυθαίρετων τετραγωνικών μέτρων (κύριων και βοηθητικών χώρων) όλων των κατηγοριών: 24.455 τμ.
Από την στατιστική επεξεργασία του συνόλου των δηλώσεων στην πυρόπληκτη περιοχή Μάτι Αττικής, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση και τα δεδομένα των νόμων 4178 και 4495, προκύπτουν επίσης τα εξής συμπεράσματα:
Το 52% των δηλώσεων δεν έχει κάποια οικοδομική άδεια. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην επικράτεια είναι 25% των δηλώσεων χωρίς άδεια.
Το 93% των δηλούμενων αυθαιρέτων είναι εκτός σχεδίου. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην επικράτεια είναι 29% των δηλώσεων εκτός σχεδίου.
Η συντριπτικά επικρατούσα χρήση είναι αυτή της άλλης (δευτερεύουσα, εξοχική κλπ) κατοικίας, σε ποσοστό 86%, με την κύρια και μοναδική κατοικία να ακολουθεί (ποσοστό 10%) και οι υπόλοιπες δηλώσεις να αφορούν επαγγελματική χρήση (τουρισμός, βιομηχανία, υπηρεσίες)
Όσον αφορά την παλαιότητα των αυθαιρέτων που έχουν δηλωθεί, το 17% αφορά κτίσματα προ του 1975, το 32% αφορά κτίσματα μέχρι το 1982, το 28% κτίσματα από το 1983 έως το 2003 και το 23% αυθαίρετα κτίσματα από το 2004 έως τις 28/7/2011 (ημερομηνία «κόκκινης γραμμής» για τη δήλωση αυθαιρέτων).
Στους ανωτέρω αριθμούς δεν περιλαμβάνονται οι δηλώσεις της κατηγορίας 3 των δύο ανωτέρω νόμων που αφορούν μικρο-αυθαιρεσίες και μικρο-παραβάσεις σε νομίμως υφιστάμενα κτίσματα. Επίσης σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του νόμου 4014/2011 έχουν ενσωματωθεί στις διατάξεις του νόμου 4178/2013.
localStorage.clear();
Πηγή