Τρίτη , 5 Νοέμβριος 2024

Μηνύματα συνεργασίας στέλνουν νέοι από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ

Την ημέρα της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η Μαίρη Δροσοπούλου και ο Βλάντιμιρ Γκιόργκεφσκι συμμετείχαν σε συνάντηση σε ένα ορεινό θέρετρο στο Τέτοβο, στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής νέων για την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Η μέρα πέρασε με επισκέψεις σε τοπικές επιχειρήσεις, με συνεντεύξεις από ανθρώπους που επέφεραν δραστικές αλλαγές στην κοινότητά τους και με σχέδια για επιχειρηματικές συνεργασίες, όπως τη δημιουργία μιας πολυεθνικής υπαίθριας αγοράς και με περιήγηση σε ιερούς τόπους τριών διαφορετικών θρησκειών.

Η Μαίρη Δροσοπούλου από την Ελλάδα και ο Βλάντιμιρ Γκιόργκεφσκι από την ΠΓΔΜ, μόνο όταν έφθασε το βράδυ αντιλήφθηκαν ότι η είδηση για την επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ήταν αληθινή και ότι δεν ήταν ένα από τα γνωστά αστεία. Ως νέοι εργαζόμενοι και ακτιβιστές για θέματα νεολαίας συνεργάζονταν αρμονικά για πολλά χρόνια, η διαμάχη δεν τους συγκράτησε από το να είναι φίλοι και συνεργάτες που θέτουν κοινούς στόχους.

«Είχαμε ήδη συνειδητοποιήσει πόσα πολλά περισσότερα μπορούμε να κάνουμε για την περιοχή ενώνοντας τα χέρια και τις δυνάμεις μας. Στην ανταλλαγή επισκέψεων ανακαλύψαμε μία κοινή κουλτούρα στις τέχνες, την αρχιτεκτονική, τη γαστρονομία. Για να το βιώσει κάποιος αυτό με τις δικές του αισθήσεις, πρέπει να επισκεφθεί την πραγματικότητα του “άλλου” με ανοιχτή καρδιά», αναφέρουν η Μαίρη και ο Βλάντιμιρ οι οποίοι μοιράζονται την ιστορία τους, όπως και άλλοι φίλοι, σύντροφοι, ή συνεργάτες από τις δύο χώρες, στην έκθεση Beyond the Dispute (Πέρα από τη Διαμάχη), που φιλοξενείται ταυτόχρονα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και σε χώρο συνάντησης νέων στα Σκόπια.

Την έκθεση συνθέτουν φωτογραφίες και παραδείγματα με κεντρικό θέμα τη φιλία, την αγάπη, τη συνεργασία νέων και μελών μη κυβερνητικών οργανώσων, τις σχέσεις καλής γειτονίας που δεν περιορίζονται από σύνορα. Πίσω από την έκθεση και το πρότζεκτ είναι ο Γιώργος Χαρώνης, από την Αθήνα και η Ίβανα Νταβίντοσκα, από το Κουμάνοβο, συνάδελφοι στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας στις Βρυξέλλες.

«Είναι μία πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε εγώ και η Ίβανα. Τους τελευταίους μήνες κυριάρχησαν οι συζητήσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο, τα συλλαλητήρια και θελήσαμε να δείξουμε ότι υπάρχει μία άλλη όψη, ότι όντως υπάρχει συνεργασία μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Χαρώνης.

Τα παραδείγματα που παρουσιάζουμε είναι πολλά, τόνισε, σε προσωπικό επίπεδο υπάρχει μία ιστορία αγάπης μεταξύ δύο νέων από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ οι οποίοι γνωρίστηκαν σε πρόγραμμα ανταλλαγής και θα αρραβωνιαστούν, υπάρχουν περιπτώσεις κοινών επιχειρηματικών δράσεων, συνεργασιών οργανώσεων για τα δικαιώματα των LGBTQ κοινοτήτων, συνάντησης ανθρώπων τους οποίους οδήγησε στη «βαλκανική διαδρομή», η ανάγκη να προσφέρουν στους πρόσφυγες.

«Ζητήσαμε να μας στείλουν φωτογραφίες και τις δικές τους ιστορίες μέσα σε ένα κείμενο 350 λέξεων, ώστε να δείξουμε ότι οι άνθρωποι δραστηριοποιούνται από κοινού για τη επίλυση κοινωνικών προβλημάτων ότι πέρα από τα σύνορα, πέρα από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, στο πλαίσιο οργανώσεων, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο ενώνουν τα χέρια και συνεργάζονται με θετικό τρόπο και δημιουργικά», τόνισε ο Γιώργος Χαρώνης.

Η Ίβανα Νταβίντοβσκα, προτού μετακομίσει στις Βρυξέλλες, εργαζόταν στο Κέντρο Διαπολιτισμικού Διαλόγου (Centre for Intercultural Dialogue) στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ, σε προγράμματα προώθησης της απασχόλησης των νεών. Ο Γιώργος Χαρώνης, ήταν ακτιβιστής για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την ενδυνάμωση των νέων της LGBTQ κοινότητας, στην Colour Youth στην Αθήνα.

Η έκθεση Beyond the Dispute παρουσιάζεται στο φουαγιέ, έξω από την Αίθουσα Νερού, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια, στις 28 Νοεμβρίου θα μεταφερθεί στις Βρυξέλλες.

localStorage.clear();


Πηγή