Κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση ως προς την ενοποίηση των ταμείων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης άσκησε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης μιλώντας στην ΕΡΤ, τονίζοντας πως δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική εργασία σε επίπεδο ενοποίησης πληροφοριακών συστημάτων, διοικητικών δομών και διασύνδεσης των υπηρεσιών των πρώην ταμείων.
«Για παράδειγμα, όσον αφορά τον ενιαίο κανονισμό παροχών του ΕΦΚΑ, δεν ξεκίνησε καν η διαδικασία συγγραφής του από την προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα έχουμε θέσει ως προτεραιότητα μέσα στην περίοδο που έρχεται να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο», ανέφερε ο υφυπουργός.
Αναφορικά με τα εκκρεμή αιτήματα, ο κ. Μηταράκης σημείωσε: «Αυτήν τη στιγμή, έχουμε 1.056.000 εκκρεμή αιτήματα έκδοσης και επανυπολογισμού συντάξεων, καθώς και ασφαλιστικών ερωτημάτων. Όλα αυτά καταλήγουν στην ίδια “διοικητική μηχανή” του ΕΦΚΑ και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, δημιουργώντας μια “ουρά” αναμονής. Το διοικητικό σύστημα του ΕΦΚΑ πρέπει να απαντήσει με την ίδια διαδικασία σε όλα αυτά τα αιτήματα.
Όλη αυτή την κατάσταση πρέπει να τη δούμε συνολικά. Η πρώτη ανακοίνωση που κάναμε ως υπουργείο Εργασίας αφορούσε στην επανεκκίνηση του συστήματος “ΑΤΛΑΣ” ψηφιακής σύνταξης, προκειμένου, από το καλοκαίρι του 2020, να μπορεί να εκδίδεται ψηφιακά και αυθημερόν το 1/3 των συντάξεων. Στόχος παραμένει, το καλοκαίρι του 2021, το σύστημα να καλύπτει το 90% των περιπτώσεων. Από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν υπήρξε καμία προεργασία. Εμείς ήδη προς την κατεύθυνση αυτή νομοθετήσαμε τη διασύνδεση του Εθνικού Ληξιαρχείου με το σύστημα “ΑΤΛΑΣ”, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει αυτόματη ενημέρωση που θα μας επιτρέψει τελικά να εκδίδουμε αυθημερόν ένα μεγάλο αριθμό συντάξεων».
Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε: «Δεν είμαστε πολύ μακριά από το στόχο που έχουμε θέσει, καθώς ήδη η απελευθέρωση που θα προκύψει με το 1/3 των συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά ήδη από το καλοκαίρι του 2020, θα δημιουργήσει σημαντική επιτάχυνση στην πορεία ψηφιοποίησης των υπόλοιπων συντάξεων. Επιπλέον, με την επιστροφή υπαλλήλων στις ομάδες έκδοσης των συντάξεων, υπολογίζουμε 20% με 25% επιτάχυνση του ρυθμού ολοκλήρωσης του στόχου μας».
Σχετικά με τις προσωρινές συντάξεις, ο κ. Μηταράκης τόνισε: «Στο πλαίσιο των αλλαγών του ασφαλιστικού που δρομολογούνται αυτήν τη στιγμή, εξετάζουμε πιο “γενναιόδωρα” τόσο σε επίπεδο επικουρικών, όσο και σε εφάπαξ, το ενδεχόμενο προσωρινών συντάξεων, αλλά με το σωστό υπολογισμό, βάσει του ύψους της οριστικής σύνταξης».
Τέλος, όσον αφορά το νέο ασφαλιστικό, ο υφυπουργός Εργασίας είπε: «Έχουμε παραλάβει τις περισσότερες από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) καθαρογραμμένες και έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία εκπόνησης του νέου ασφαλιστικού στο υπουργείο Εργασίας. Το νέο ασφαλιστικό θα ανταποκρίνεται απολύτως στις επιταγές του ΣτΕ, με απόλυτο σεβασμό στην έννομη τάξη και τους συνταξιούχους. Ο νέος νόμος θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 4 Οκτωβρίου 2019, ώστε να μην ανοίξει ένας νέος κύκλος προσφυγών».
Πηγή