«Οι γειτονιές ξαναγεννιούνται, ανακτώντας την ασφάλειά τους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος ανάπλασης της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, στον Πειραιά. Το έργο αφορά τέσσερα μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα και θα συμβάλλει στην αισθητική και την οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Η ανάπλαση θα εστιάσει στις παλιές εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος». Η ιδιαίτερη βιομηχανική αρχιτεκτονική θα διατηρηθεί στο εξωτερικό κέλυφος των κτηρίων, ενώ οι εσωτερικοί χώροι θα μετατραπούν σε σύγχρονο συγκρότημα στέγασης γραφείων, φιλικό προς το περιβάλλον, που εκτιμάται πως θα στεγάσει 10.000 εργαζόμενους. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα οικονομικό οικοσύστημα με αναπτυξιακή δυναμική. Οι ανανεωμένες μονάδες θα πλαισιωθούν από χώρους πρασίνου και αθλητικές εγκαταστάσεις. Τα έργα θα έχουν και οικιστική πτυχή, καθώς θα κατασκευαστούν 200 επιπλωμένα διαμερίσματα που θα διατεθούν προς ενοικίαση ή πώληση.
Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα, με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για μοντέλο που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «υπόδειγμα συνεργασίας», προσθέτοντας πως η επένδυση των ιδιωτών ενισχύεται με υποδομές και δίκτυα που παρέχει η Περιφέρεια Αττικής ενώ το κεντρικό κράτος αίρει εμπόδια όπως η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες αδειοδοτήσεις, απελευθερώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο αξία.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου αποτελεί το πρώτο βήμα σε μία ευρύτερη προσπάθεια αναμόρφωσης της ζώνης του Πειραιά, η οποία κεντρίζει το ενδιαφέρον επενδυτών. Σε συνδυασμό με την κατασκευή σταθμών Μετρό και της σύνδεσης με τη Βούλα μέσω Τραμ, δημιουργείται ένα τόξο παράκτιας ευημερίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε πως οι οργανωμένες αναπλάσεις θα αναπτυχθούν σύντομα και σε άλλες περιοχές, βάσει σχεδίου, με στόχο ο σχεδιασμός των χρήσεων γης να υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας το 55% έως το τέλος της τετραετίας. Αυτό, προσέθεσε, θα συνοδευτεί από κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό κτηρίων, μεταφορά συντελεστή δόμησης και νομοθετική ρύθμιση για την παρέμβαση σε εγκαταλελειμμένα κτίσματα.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το μεράκι και το πάθος των επενδυτών που διαπίστωσε στην περίπτωση ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου είναι ακριβώς τα στοιχεία που θα βοηθήσουν στη συνολική αλλαγή κλίματος στην χώρα και σε ολόκληρη την κοινωνία. «Αυτό είναι που θα μας επιτρέψει τελικά να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά ώστε τέτοιες ωραίες πρωτοβουλίες σε λίγα χρόνια να μην αποτελούν την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα στη χώρα μας».
Επισήμανε ότι ο Πειραιάς χτυπήθηκε σκληρά από την κρίση, την αποβιομηχάνιση, την ανεργία. «Μέσα σε 10 χρόνια, κύριε Κορκίδη, αν δεν κάνω λάθος ο Πειραιάς έχασε το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων επιχειρήσεών του» είπε και πρόσθεσε «πέρασε, όμως, το στάδιο διαφοροποίησης της παραγωγικής του βάσης και για αυτό πια μπορεί να αισιοδοξεί. H διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά αυξήθηκε κατά 8,5 φορές μέσα σε δέκα χρόνια. Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έγινε το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου. Σε αυτή τη μεγάλη πρόοδο συνέβαλε η σημαντική, εμβληματική επένδυση της Cosco. Μία επένδυση που η παράταξή μου στήριξε από την πρώτη στιγμή, όταν άλλοι την αμφισβητούσαν και την υπονόμευαν έμπρακτα. Και που συνεχίζεται με σημαντικά νέα έργα, τα οποία με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στην αλλαγή της εικόνας του Πειραιά».
Τέλος ο πρωθυπουργός ανήγγειλε ένα εμβληματικό έργο, μια σημαντική δράση πολιτισμού στον Πειραιά τονίζοντας: «Με την κυρία Μενδώνη έχουμε συζητήσει για το πώς μπορούμε να μετατρέψουμε το παλιό σιλό του λιμανιού στο πιο σύγχρονο, το πιο βιωματικό μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων στον κόσμο. Το αξίζει ο Πειραιάς αυτό το μουσείο. Έχουμε ήδη καταφέρει να εξασφαλίσουμε από ιδιωτικούς πόρους τη χρηματοδότηση της προμελέτης και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις».
Πηγή