Πέμπτη , 23 Ιανουάριος 2025

Μιλούν σήμερα οι αρχηγοί στη Βουλή -Ο Φάμελλος και η «πρώτη» Ανδρουλάκη

Με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ανοίγει και επίσημα πλέον η αυλαία των εργασιών της νέας οκτακομματικής Βουλής που ανέδειξαν οι εκλογές του Ιούνη.

Οι τριήμερες εργασίες ξεκινούν στις 5 το απόγευμα με την εναρκτήρια τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα αναλύσει τις βασικές κατευθύνσεις της κυβέρνησής του για την επόμενη τετραετία. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ένας κύκλος ομιλητών από τα κόμματα (8 βουλευτές) με βάση τις λίστες που αυτά θα παραδώσουν στη Βουλή πριν από την έναρξη της συζήτησης. Οι τοποθετήσεις την Πέμπτη θα κλείσουν αργά το βράδυ με τις ομιλίες όλων των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών ξεκινώντας από τον Σωκράτη Φάμελλο του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγοντας στην Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης Ελευθερίας.

Την Πέμπτη οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή: Ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις, το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης

Η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων

Τη Παρασκευή είναι η ημέρα των υπουργών της κυβέρνησης, οι οποίοι- καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας- θα αναλύσουν τις προτεραιότητες των χαρτοφυλακίων τους την επόμενη τετραετία. Μεταξύ αυτών θα παρεμβαίνουν κύκλοι ομιλητών από τα κόμματα που συνολικά στο τριήμερο 7 (56 συνολικά βουλευτές). Με βάση τον προγραμματισμό πάντως, θα μιλήσουν οι υπουργοί και οι αναπληρωτές αλλά όχι οι υφυπουργοί προκειμένου να βγουν οι ασφυκτικοί χρόνοι που έχουν διαμορφωθεί λόγω των πολλών κομμάτων που έχουν εκλεγεί.

Το Σάββατο θα συνεχίζεται η παραπάνω διαδικασία μέχρι περίπου τις 16:00 όπου και το λόγο θα πάρουν οι πολιτικοί αρχηγοί με την αντίστροφή δύναμη της κοινοβουλευτικής τους ομάδας. Θα ξεκινήσει δηλαδή η κ. Κωνσταντοπούλου και θα ολοκληρώσει ο πρωθυπουργός με την δική του δευτερολογία που έχει πανηγυρικό χαρακτήρα και θα προηγηθεί της ψήφου εμπιστοσύνης που θα λάβει το βράδυ του Σαββάτου η κυβέρνηση.

Ο Φάμελλος και η επίσημη πρώτη Ανδρουλάκη

Σε αυτές τουλάχιστον τις προγραμματικές δηλώσεις μεγαλύτερα ερωτήματα προκαλεί η παρουσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης παρά αυτή της πλειοψηφίας, λόγω του εύρους της κυριαρχίας της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Σωκράτης Φάμελλος θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να είναι κανείς σε θέση να γνωρίζει αν θα εκφράσει έναν σαφή προγραμματικό λόγο ή θα περιοριστεί σε αόριστες αντιπολιτικές κορώνες, ως αποτέλεσμα των κλυδωνισμών που επικρατούν στην Κουμουνδούρου. Παράλληλα Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει βάλει ξεκάθαρα τον πήχη ψηλά για το ΠΑΣΟΚ και επιζητεί να το μετατρέψει στην κύρια αντιπολιτευτική δύναμη στη Βουλή, θα ανέβει για πρώτη φορά στο βήμα. Ίσως για το λόγο αυτό το μεσημέρι της Τετάρτης επισκέφτηκε την άδεια αίθουσα της Ολομέλειας, μαζί με συνεργάτες του, προκειμένου να ελέγξει τον χώρο και να μετρήσει τις αποστάσεις του βήματος.

Ο ανταγωνισμός του «πατριωτικού χώρου»

Ιδιαίτερη είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δεξιά της ΝΔ και στον λεγόμενο πατριωτικό χώρο, με την ΕΛΛΥΣΗ, τους Σπαρτιάτες και τη Νίκη να βρίσκονται σε κατάσταση ανταγωνισμού. Ήδη, ο Κυριάκος Βελόπουλος- ως παλιότερος κοινοβουλευιτκός- επιχείρησε να δείξει τις προθέσεις του, καταθέτοντας πέντε προτάσεις για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, για ζητήματα όπως, η ζημιά του δημοσίου από τη διακυβέρνηση του 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα εμβόλια, το Μάτι, τη συμφωνία των Πρεσπών και τα Τέμπη. « Τώρα να δούμε οι πατριώτες αν θα συνυπογράψουν ή δεν θα τους αφήσει το μέγαρο Μαξίμου. Το μόνο πατριωτικό, εθνικό ελληνικό, λαϊκό κόμμα της Βουλής, απέδειξε ποιο…είναι», έγραψε στο twitter, ο κ. Βελόπουλος, επιχειρώντας ουσιαστικά να προσδιορίσει και την ατζέντα της συζήτησης που διεξαχθεί στη Βουλή.

Οι δε «Σπαρτιάτες» -παρά την ξεκάθαρη σύνδεση με τον καταδικασμένο Κασιδιάρη- όπου βρεθούν και όπου σταθούν προσπαθούν να πείσουν πως δεν έχουν σχέση με τους Χρυσαυγίτες και τους ακραίους κοινοβουλευτικούς ακτιβισμούς που τους ακολούθησαν για χρόνια. Μέχρι στιγμής πάντως και στις λίγες μέρες λειτουργίας του κοινοβουλίου έχουν αποφύγει κάθε κακοτοπιά και παρακολουθούν τις δηλώσεις Βελόπουλου τις οποίες και χαρακτηρίζουν κινήσεις εντυπωσιασμού χωρίς ουσία. Σε ό,τι αφορά τη Νίκη, κινείται αρκετά χαμηλά στα κοινοβουλευτικά ραντάρ και μένει να φανεί που θα τοποθετηθεί στον ιδιότυπο αυτό ανταγωνισμό.


Πηγή