Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την προσμέτρηση της γνώσης ξένων γλωσσών και της εμπειρίας στους πανελλήνιους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
Τοποθετούμενος στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του ΑΣΕΠ», είπε ότι επιφέρει νομοτεχνικές βελτιώσεις, με τις οποίες θα μοριοδοτηθούν οι ξένες γλώσσες και η εμπειρία.
Επίσης, σημείωσε ότι στις περιπτώσεις που θα απαιτείται συνέντευξη, αυτή θα περιγράφεται ως «δομημένη συνέντευξη», ενώ για τα διδακτορικά είπε ότι θα γίνονται αποδεκτά στην προκήρυξη «σύμφωνα με την ταξινόμηση του εθνικού αρχείου διδακτορικών διατριβών».
Το νομοσχέδιο, το οποίο εισήχθη στη Βουλή από τον τέως υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, και «υιοθετήθηκε» από τον κ. Βορίδη, έγινε δεκτό από την πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, με την αντιπολίτευση (πλην ΚΚΕ που καταψήφισε) να επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στη συζήτηση της ολομέλειας της Βουλής μεθαύριο, Τετάρτη 13 Ιανουαρίου.
Κατά τη συζήτηση ετέθησαν επίσης θέματα ύψους του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων, της διοργάνωσης των εκλογών, της νομικής αντιμετώπισης της υπόθεσης Novartis, αλλά και των δηλώσεων του Βασίλη Κοντοζαμάνη για τις ΜΕΘ.
Για τον αριθμό των μετακλητών, που σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν και έφτασαν τους 3.000, ο κ. Βορίδης είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μείωση στους μετακλητούς των υπουργείων και των συνεργατών των βουλευτών και οριακή αύξηση στους μετακλητούς συνεργάτες των δημάρχων. Συγκεκριμένα, στον αριθμό 3.000 μετακλητών που ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, ο κ. Βορίδης είπε ότι, δεν ήταν «μηδέν και πήγαν 3.000 ξαφνικά».
Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, οι μετακλητοί εκτός ΟΤΑ (στα υπουργικά γραφεία, τη Γραμματεία της κυβέρνησης κλπ) επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 997 τον Ιανουάριο του 2018 ενώ τον Δεκέμβριο του 2018 ήταν 1.089 (τον Νοέμβριο του 2018 ήταν 1.081). Επί ΝΔ, τον Ιανουάριο του 2020 ήταν 835 και τον Νοέμβριο του 2020 ήταν 910. «Πώς έχουμε παραπάνω;», ρώτησε ο κ. Βορίδης.
Για τους συνεργάτες των βουλευτών είπε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2018 ήταν 576, και επί Νέας Δημοκρατίας, τον Ιανουάριο του 2020, ήταν 543. Τον Νοέμβριο του 2018 ήταν 580 και τον Νοέμβριο του 2020 ήταν 566.
Όπως πρόσθεσε, αύξηση υπήρξε μόνο στους μετακλητούς των ΟΤΑ. Τον Ιανουάριο του 2018 ήταν 932 και πήγε τον Ιανουάριο του 2020 στους 1.194, «με διατάξεις και της εποχής σας», είπε ο κ. Βορίδης. Κάλεσε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση, εάν αυτό που λέει είναι να μειώσουμε τους μετακλητούς συνεργάτες δημάρχων, να το πει με «καθαρό τρόπο», να το συζητήσουμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να πάρουμε όλοι θέση επ’ αυτού, δηλαδή «την οριακή αύξηση στους μετακλητούς των ΟΤΑ, διότι στα λοιπά υπάρχει μείωση».
«Μπήκατε υπουργός Εσωτερικών, για να ετοιμάσετε τις επόμενες εκλογές, με τη φιλοδοξία ότι κινητοποιώντας τα εθνικιστικά-ακροδεξιά δίκτυα της ομογένειας, θα μπορέσετε να επιτύχετε μια διαφορά επιστολικών ψήφων, που θα επιτρέψει είτε την οριακή σας νίκη είτε όχι τη συντριπτική σας ήττα» εκτίμησε ο Παύλος Πολάκης.
Απαντώντας, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θλίβεται και ανησυχεί ότι δεν τον ψηφίζουν οι απόδημοι. «Εμείς, κατ’ εντολήν της Βουλής θα οργανώσουμε τη συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογές», είπε ο κ. Βορίδης σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας ότι τις εκλογές δεν θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ διότι δεν τον ψηφίζει ο κόσμος.
Για το θέμα της Novartis ο κ. Βορίδης επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πήρε μια δικογραφία με σκοπό «να κρεμάσει στα μανταλάκια» τους αντιπάλους της, αλλά δεν έκανε τίποτα επί 4,5 χρόνια για να καταλογίσει πρόστιμα στην εταιρεία. Από την πλευρά του, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι η υπόθεση δεν ήταν σκευωρία όπως την αποκαλεί η ΝΔ.
«Ξέρετε καμία εταιρεία να πληρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ για σκευωρία», αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτό το δεδικασμένο.
Αυτό που είπε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, είναι ότι τις αποφάσεις για τις ΜΕΘ, ποιος μπαίνει και ποιος όχι, τις παίρνουν οι γιατροί, είπε ο κ. Βορίδης στην αναφορά του κ. Ζαχαριάδη ότι ο κ. Κοντοζαμάνης έριξε το φταίξιμο στους γιατρούς.
«Είναι άθλιο αυτό που αναπαράγεται και όποιος το λέει πρέπει να δώσει ονόματα και διευθύνσεις», σημείωσε σε έντονο ύφος ο κ. Βορίδης.
Πηγή