Τετάρτη , 15 Ιανουάριος 2025

Μοσκοβισί: Οι μπατίρηδες ζήτησαν από τους οικονόμους γείτονες να ανάψουν λίγο τη θέρμανση

«Σήμερα στην ευρωζώνη, το κοινό μας σπίτι, ορισμένοι πλούσιοι ένοικοι αποφάσισαν να μη ζεστάνουν το μεγάλο τους διαμέρισμα. Πολλοί γείτονες, λίγο μπατίρηδες, ζήτησαν από το διαχειριστή, την Επιτροπή, να πει στους οικονόμους ενοίκους ότι, αν ανοίξουν λίγο τη θέρμανση, θα βοηθήσουν τους υπόλοιπους να ζεστάνουν τα διαμερίσματά τους», γράφει ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας στην υποδοχή που επεφύλαξε το Eurogroup στις συστάσεις της Επιτροπής για την αναπτυξιακή κατεύθυνση που θα πρέπει να λάβει η δημοσιονομική πολιτική της ευρωζώνης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Les Echos».

Το 2017, η δημοσιονομική πολιτική της ευρωζώνης θα πρέπει, σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να περάσει από την περιοριστική πολιτική της περιόδου 2012-2014 και την ουδέτερη κατεύθυνση της περιόδου 2015-2016 σε μία ελαφρώς επεκτατική πολιτική, που θα τεθεί στην υπηρεσία αυτού που είναι ο πρωταρχικός στόχος: την ανάπτυξη, γράφει ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρεται στις απόψεις επί του προϋπολογισμού του 2017 της ευρωζώνης που υιοθέτησε και έθεσε προς συζήτηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παίρνοντας θέση για την κατεύθυνση της δημοσιονομικής της πολιτικής με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την τήρηση των κοινών δημοσιονομικών κανόνων, που αποτελούν προϋπόθεση για την ύπαρξη του κοινού νομίσματος.

Όχι, η Επιτροπή δεν απαίτησε ποτέ από το ένα ή το άλλο κράτος-μέλος επιπλέον δαπάνες. Ζήτησε απλώς από τις χώρες που εφαρμόζουν πολύ αυστηρότερες δημοσιονομικές πολιτικές από αυτό που επιτάσσουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες, να εκμεταλλευθούν τα περιθώρια που διαθέτουν για το καλό όλων.

Όχι, οι προτάσεις της Επιτροπής δεν θα οδηγούσαν σε καμία περίπτωση στην αύξηση των ήδη υψηλών χρεών, αλλά έχουν απλώς ως στόχο την επιλογή του δρόμου της μείωσης του χρέους μέσω της ανάπτυξης και όχι μέσω των δημοσιονομικών πλεονασμάτων, όπως είναι η πρακτική της Γερμανίας, επισημαίνει ο κ. Μοσκοβισί.

Μπορούμε να περιμένουμε άλλα πέντε ή δέκα χρόνια ώστε η οικονομία να ξαναβρεί τη φόρμα της, η ανεργία που προκλήθηκε από την κρίση να εξαφανισθεί επιτέλους; Μακροπρόθεσμα, όλα τα προβλήματα είναι αναμφίβολα διαρθρωτικά, αλλά, μακροπρόθεσμα, για να επικαλεσθούμε τον Keynes, θα είμαστε όλοι νεκροί και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ίσως επίσης. Για το λόγο αυτόν η εξισορρόπηση την οποία ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να περιμένει για πολύ ακόμη.


Πηγή