Στα πέντε της χρόνια εγκατέλειψε το Ιράν μαζί με την οικογένειά της που ήταν αποφασισμένη να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.
Σήμερα, στα 27 της, η Μπίτα Αμπάντι -που τη φωνάζουν και Νεφέλη- ζει μόνιμα στην Αθήνα, πολύ μακριά από την επανάσταση της μαντίλας αλλά πολύ κοντά στις γυναίκες της χώρας της.
«Όταν φύγαμε από την πόλη μου ,την Ισφαχάν ήμουν πολύ μικρή αλλά θυμάμαι ότι ήταν μια πολύ όμορφη πόλη. Ήρθαμε στην Ελλάδα με τους γονείς μου από το έδαφος μέσω Τουρκίας» λέει στο iefimerida.
H ίδια πέρασε και από το GNTM αν και φαίνεται αδιανόητο για τα κορίτσια της χώρας της να συμμετάσχουν σε τηλεοπτικό πρόγραμμα για μοντέλα. «Θέλω να μάθω ότι η χώρα μου έχει ελευθερωθεί. Γιατί αυτό που γίνεται εκεί δεν είναι διαδήλωση, είναι επανάσταση. Δεν έχουμε διαδηλωτές, έχουμε επαναστάτες», επισημαίνει.
«Να μην πνιγεί η φωνή τους»
Κάθε μέρα παρακολουθεί το αιματοκύλισμα που ξεκίνησε με τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμίνι, μέσα από τα μάτια των δικών ανθρώπων που έχουν μείνει πίσω και μαζί με τον σύζυγό της έχουν αποφασίσει ότι θα είναι η «γέφυρα» για τη μεταφορά της εικόνας σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο.
«Όλοι μου οι συγγενείς, οι γνωστοί, οι φίλοι, οι φίλοι του άντρα μου, όλοι μας στέλνουν συνέχεια βίντεο για να τα κοινοποιούμε στα social media για να μην πνιγεί η φωνή τους, να γίνει γνωστός ο στόχος ενός κράτους που προσπαθεί να ελευθερωθεί. Οπότε θέλουμε όλες οι χώρες να προσπαθήσουν να βοηθήσουν το Ιράν» λέει η Μπίτα Αμπάντι.
Πλέον, όπως λέει, η λεγόμενη αστυνομία ηθικής πυροβολεί, συλλαμβάνει και βασανίζει χωρίς κανέναν ενδοιασμό γιατί αυτές τις εντολές έχει από το καθεστώς. «Ηθική είναι η αστυνομία για το δικό τους μυαλό. Εξαρτάται σε τι άνθρωπο έχεις πέσει, τη δική του ηθική, την ιδεολογία του και το πόσο σκληρός μπορεί να γίνει. Γιατί απέδειξαν ότι μπορεί να γίνουν πολύ σκληροί με πολλούς τρόπους. Πλέον βγαίνουν έξω και πυροβολούν τον κόσμο χωρίς ενδοιασμό γιατί αυτή την εντολή έχουν».
Δρόμος χωρίς γυρισμό
Ο θάνατος της 16χρονης διαδηλώτριας Αμίν Μαχρουφί, που πυροβολήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας είναι η απόδειξη για τις εντολές που έχουν δοθεί και πλέον, όπως τονίζει η 27χρονη Ιρανή, ο ξεσηκωμός στη χώρα της είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή.
«Τώρα με όλα αυτά που έχουν γίνει και στα πανεπιστήμια δεν υπάρχει πλέον γυρισμός. Γιατί αν σταματήσει αυτό το κίνημα θα υπάρχουν συνέπειες, όσοι έχουν βγει στους δρόμους έχουν καταγραφεί από κάμερες. Το θεοκρατικό καθεστώς θα τους συλλάβει και θα τους βασανίσει. Αν εγώ φύγω για παράδειγμα και βγω παράνομα από τη χώρα θα βρουν τους γονείς μου, τα αδέρφια μου και θα τους βασανίσουν. Οπότε σίγουρα δεν θα κάνουν πίσω. Ή θα γίνει κάτι πάρα πολύ κακό και τρομερό, που θα ‘χει ως αποτέλεσμα να χαθούν πάρα πολλές ζωές, ή θα έχουμε κάτι καλύτερο επιτέλους σε αυτή τη χώρα», ανέφερε.
Κάθε βίντεο που προβάλλεται με τις εικόνες της χώρας της που φλέγεται πιστεύει ότι βοηθάει τους εξεγερμένους και η απόδειξη είναι ότι το κίνημα κερδίζει συμπαραστάτες διεθνώς με όλο και περισσότερες σταρ να κόβουν τα μαλλιά τους σε ένδειξη συμπαράστασης. «Με τους γονείς μου που ζουν στην Αγγλία συζητάμε κάθε μέρα ότι αν ελευθερωθεί το Ιράν να σηκωθούμε και να γυρίσουμε να είμαστε όλοι μαζί. Είναι κάτι που σκέφτομαι συνέχεια αν ελευθερωθεί θα γυρίσω να δω τη χώρα μου γιατί η βάση μου είναι πια εδώ στην Ελλάδα», λέει η Μπίτα -Νεφέλη που είναι πλέον μητέρα ενός κοριτσιού λίγων μηνών.
Σύμβολο της εξέγερσης
Ο θάνατος της 22χρονης Μάχσα Αμίνι που είχε συλληφθεί και βασανιστεί από την αστυνομία ηθών γιατί δε φορούσε σωστά την χιτζάμπ πυροδότησε οργισμένες αντιδράσεις από τα μέσα Σεπτεμβρίου, που πήραν γρήγορα διαστάσεις όχι μόνο στην Τεχεράνη αλλά και σε περιφερειακές πόλεις.
Η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών με τις γυναίκες να κόβουν συμβολικά τα μαλλιά τους και τους άντρες να στέκονται στο πλευρό τους έβγαλε μαζικά στους δρόμους και τις δυνάμεις καταστολής που απαντούν με ωμή βία.
Οι νεκροί αυξάνονται μέρα με τη μέρα ωστόσο βίντεο από τις συγκρούσεις βλέπουν όλο και πιο αραιά το φως της δημοσιότητας αφού το Ιρανικό καθεστώς διακόπτει κατά διαστήματα τα δίκτυα.
Πηγή