Παρασκευή , 17 Ιανουάριος 2025

Μπαρόζο: Το Grexit δεν έχει φύγει απόλυτα από το τραπέζι

«Όχι απόλυτα, εξαρτάται από το τι θα κάνει η Ελλάδα», ήταν η απάντηση που έδωσε ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε ερώτηση για το αν το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι.

«Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να πληρωθεί η Ελλάδα για να φύγει, και στη Γερμανία και αλλού. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει παίξει το ρόλο του μεσολαβητή», σημείωσε, μιλώντας στο πλαίσιο της πρώτης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης του οργανισμού Concordia που πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 6-7 Ιουνίου.

Πρόσθεσε ότι «αν η Ελλάδα έφευγε το 2011 ή 2012 αυτό θα αποτελούσε μια συστημική πρόκληση για όλους. Σήμερα δεν υπάρχει αυτή η αντίληψη. Σήμερα υπάρχει η αντίληψη ότι αν φύγει μια χώρα οι άλλες τα καταφέρνουν».

Πάντως, ο Μπαρόζο εκτίμησε ότι «η Ελλάδα θα τα καταφέρει, διότι ξέρω τη δέσμευση και την αφοσίωση των Ελλήνων, παρά τη λιτότητα και τις δυσκολίες, να παραμείνουν στο ευρώ. Και αυτό δεν πρέπει να το υποτιμούμε».

«Πιστεύω ότι η κατάσταση στην Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα. Επίσης υπάρχει η αντίληψη ότι η επόμενη κυβέρνηση θα κάνει μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις, θα είναι καλύτερη ως προς την εμπιστοσύνη, την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία» σημείωσε ο κ. Μπαρόζο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και υπογράμμισε ότι «υπάρχει ανάπτυξη στην Ελλάδα, ανεβαίνει η οικονομία και υπάρχει μια ανοδική τάση. Υπάρχουν πια πολλοί λόγοι εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και μετά από τις προσπάθειες που έχουν κάνει οι Έλληνες τους αξίζει να τους αναγνωρίζουν οι εταίροι».

Για τον ίδιο, η πιο δραματική στιγμή γύρω από την ελληνική κρίση ήταν τον Νοέμβριο του 2011 στη σύνοδο των Καννών, όπου έπεσε στο τραπέζι η ιδέα του δημοψηφίσματος. Τότε, όπως τόνισε «θα είχαμε την τέλεια καταιγίδα. Δημιουργήθηκε ο απόλυτος πανικός στις αγορές, ενώ μετά την Ελλάδα η επόμενη στην σειρά ήταν η Πορτογαλία και ήδη σημαντικά προβλήματα είχαν η Ισπανία και η Ιταλία και ήταν πλέον ξεκάθαρο πως αν δεν υπήρχε σωστή επίλυση του ελληνικού ζητήματος τότε η ευρωζώνη θα οδηγούνταν σε κατάρρευση».

Επέρριψε ευθύνες στους οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι έλεγαν ότι η Ελλάδα μέχρι τα τέλη του 2012 θα βγει από το ευρώ, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα στις αγορές. «Θα πρέπει να ζητήσουν και συγγνώμη. Έκαναν λάθος γιατί τελικά η πολιτική ήταν αυτή που έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο και η ευρωζώνη είναι πιο ανθεκτική από ότι πολλοί νομίζουν».

Σε ερώτηση για το εάν ο ίδιος μετανιώνει για κάτι που δεν έκανε για την Ελλάδα, απάντησε ότι έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να υποστηρίξει την Ελλάδα, «ζητώντας από τις πιστώτριες χώρες να είναι πιο γενναιόδωρες ως προς την ωρίμανση των δανείων και τα επιτόκια».

Για τον ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Μπαρόζο είπε πως ήταν απόφαση της Γερμανίας να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς και των «συμμάχων» χωρών, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία.

«Το ΔΝΤ είχε την εμπειρία που η Κομισιόν δεν είχε και η Μέρκελ τόνισε τότε ότι πρέπει να έχουμε την εγγύηση της παρουσίας του Ταμείου». Η Κομισιόν, όπως είπε ο κ. Μπαρόζο, δεν την δέχθηκε ιδιαίτερα θετικά αυτή την πρόταση ωστόσο συμφώνησε. Ωστόσο όπως είπε, τις αποφάσεις τις έπαιρναν οι χώρες και όχι τα όργανα της Ευρώπης όπως η Κομισιόν, αλλά το Eurogroup και οι Σύνοδοι Κορυφής.

Αναφέρθηκε στον πολύ σημαντικό ρόλο του γαλλογερμανικού άξονα, σημείωσε ότι «ο Μακρόν είναι ένα καλό νέο για την Ευρώπη και για την ίδια την Γαλλία. Σίγουρα ο λαϊκισμός είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό φαινόμενο, υπάρχει στις ΗΠΑ, στη Ρωσία και στην Ασία και όλο αυτό έχει δημιουργηθεί από την αβεβαιότητα για το μέλλον και τον φόβο για αυτό. Στην Ευρώπη ο λαϊκισμός είναι μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς είμαστε μία εθνική ένωση, έχουμε όμως όλα τα εργαλεία να νικήσουμε στη μάχη κατά του λαϊκισμού» τόνισε ο κ. Μπαρόζο.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, δήλωσε πως είναι λάθος, τόσο για την Βρετανία όσο και για την Ευρώπη. «Η Βρετανία ήταν αυτή που ζήτησε να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα αποφάσισε να φύγει. Δεν είμαστε η Σοβιετική Ένωση, είμαστε η Ευρώπη, οπότε αν μία χώρα αποφασίσει πως θέλει να αποχωρήσει, μπορεί να το κάνει» είπε.

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ο Μανουέλ Μπαρόζο σημείωσε, πως θα αργήσει για να γίνει μέλος της ΕΕ. «Δεν είναι έτοιμη η ίδια, αλλά και η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για αυτό. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία είναι πολύ ανησυχητικές» αλλά ωστόσο πρόσθεσε ότι «η Τουρκία παραμένει μία πολύ σημαντική χώρα για την Ευρώπη, καθώς η συμφωνία για το μεταναστευτικό λειτουργεί και έτσι πρέπει να διατηρήσουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Είναι επίσης σημαντική για τον τομέα της ενέργειας, αλλά και για το ΝΑΤΟ. Όμως για να γίνει κανείς μέλος της ΕΕ πρέπει να έχει δημοκρατία».

localStorage.clear();


Πηγή