Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Μπουτάρης: Μεγάλη μέρα η σημερινή για τη Θεσσαλονίκη

«Μεγάλη μέρα για την πόλη» χαρακτήρισε τη σημερινή, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της τελετής θεμελίωσης του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, η οποία πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Προέδρου του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν και του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στη διαχρονική παρουσία και συμβολή της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της οποίας η πόλη αναφέρεται και ως «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων» και πρόσθεσε ότι το «Μουσείο του Ολοκαυτώματος», εκτός από την ανάδειξη του Ολοκαυτώματος, θα συμβάλει επίσης στο «να αντιληφθούμε πόσο σημαντική ήταν η εβραϊκή παρουσία στη Θεσσαλονίκη».

«Μέσα από αυτό το μουσείο θα αναδειχθεί η ιστορία της παρουσίας της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο τα τελευταία πεντακόσια χρόνια, αλλά από τότε που εμφανίστηκε στην πόλη, από το 30 μ.Χ.» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος θα είναι ένας «παγκόσμιο σημείο αναφοράς» της εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη και των συνεπειών του Ολοκαυτώματος των Σεφαραδιτών της Ευρώπης, τόνισε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της χώρας, Δαβίδ Σαλτιέλ, υπενθυμίζοντας, με αφορμή και τη θεμελίωση του μουσείου, το αίτημα για τον επαναπατρισμό των προπολεμικών αρχείων της ισραηλιτικής κοινότητας, τα οποία εντοπίστηκαν μετά το τέλος του Β’ΠΠ.

«Αυτός ο οργανισμός» είπε ο κ. Σαλτιέλ, αναφερόμενος στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, «θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, θα γίνει ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς στον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό, θα αλλάξει τον ορίζοντα της δυτικής εισόδου της πόλης και θα είναι ένα σημείο αναφοράς στο χάρτη μνημείων και μουσείων της Ευρώπης, αναφορικά με το Ολοκαύτωμα». Προσέθεσε δε πως πρόκειται για έναν οργανισμό «που θα προβάλλει τόσο την ιστορική διαδρομή, όσο και τις συνέπειες του Ολοκαυτώματος για τους σεφαραδίτες εβραίους της Ευρώπης».

«Ένα μουσείο, που είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος για να υποδεχθεί τα προπολεμικά αρχεία της κοινότητάς μας, πολύτιμα τεκμήρια ενός κόσμου που χάθηκε, κειμήλια, όχι μόνο για την κοινότητά μας, κειμήλια για την πόλη μας, αλλά και κειμήλια και της Ελλάδος, τα οποία πρέπει να υπογραμμίσω, πώς δυστυχώς, παρά τις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες εδώ και 25 χρόνια, δεν έχουν επιστραφεί ακόμη» συνέχισε ο κ. Σαλτιέλ και προσέθεσε:

«Θέλω να τονίσω ότι είναι αίτημα της κοινότητάς μας και όλων των Θεσσαλονικέων να επιστραφούν αυτά τα αρχεία, εδώ σε αυτόν τον τόπο».

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι το μουσείο θα λειτουργεί ως ένα σύμβολο ενάντια στον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό και ως ένα σύμβολο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «ως ένας φάρος για τη διαρκή υπόμνηση των συνεπειών της επικράτησης του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, ως θεματοφύλακας, για να μην επαναληφθούν άλλα ολοκαυτώματα».

Τόνισε ότι η παρουσία του Προέδρου του Ισραήλ Ρ. Ρίβλιν, σε συνέχεια της πρόσφατης παρουσίας του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αλλά της παλαιότερης παρουσίας προκατόχων του Προέδρου του Ισραήλ «επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το σεβασμό που τρέφει ο εβραϊσμός για τον εβραϊσμό της Θεσσαλονίκης, τον εβραϊσμό της Ελλάδος».

Ο κ. Σαλτιέλ ευχαρίστησε, επίσης, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, την κυβέρνηση, το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τη γερμανική κυβέρνηση που συμμετέχει κατά ένα μέρος στη χρηματοδότηση και το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», για τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος.

localStorage.clear();


Πηγή