Μετά από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων, η ελπίδα να προκύψει μια σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία, στη Γαλλία, με τη συμμετοχή βουλευτών της αντιπολίτευσης, που θα μπορούσαν να είναι «εποικοδομητικοί», έσβησε, γράφει η Le Monde, σε άρθρο της.
Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος είχε τείνει το χέρι, κατά δήλωσή του, ώστε να συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση που προέκυψε μετά τις βουλευτικές εκλογές, στελέχη της αντιπολίτευσης, τελικά η σύνθεση της νέας κυβέρνησης δεν δείχνει κάτι τέτοιο, αναφέρουν αναλυτές και ΜΜΕ. «Έσβησε η ελπίδα που είχε για λίγο ο Μακρόν να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού», γράφει σήμερα η Le Monde.
Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος το ομολόγησε, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου: «Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν την θέληση να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού», δήλωσε.
Μετά την αποτυχία να εκλέξει κυβέρνηση πλειοψηφίας ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο δεν προκάλεσε και τις καλύτερες εντυπώσεις.
«Στην υπηρεσία των πολιτών», αναφέρει η ανάρτηση του προεδρικού μεγάρου, με την οικογενειακή φωτογραφία του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Η νέα κυβέρνηση απαρτίζεται από 42 μέλη, μεταξύ των οποίων η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, και πρόκειται στην πλειοψηφία τους για πολιτικούς που προέρχονται από το στρατόπεδο Μακρόν. Η μεγαλύτερη «έκπληξη» ήταν η επιστροφή στην κυβέρνηση της Μαρλέν Σιαπά, ένθερμης οπαδού του Γάλλου προέδρου, η οποία ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Η υπόλοιπη κυβέρνηση, αναφέρει η Le Monde, σχηματίστηκε από ένα παιχνίδι με «μουσικές καρέκλες»: έκλεισαν κάποιες τρύπες, όπως ανέφερε μέλος του προεδρικού επιτελείου, «με δικούς μας ανθρώπους», δηλαδή με βουλευτές που προέρχονται από το κόμμα Μακρόν «Αναγέννηση», αλλά και από τα κόμματα που συμμάχησαν μαζί του, MoDem, Agir και Horizons, τα οποία δεν είχαν λάβει σημαντικά υπουργεία στην πρώτη πενταετή θητεία.
Αυτός ο ανασχηματισμός «είναι ένα χλιαρό ποταμάκι πάνω σε ένα ηφαίστιο που εκρήγνυται», δήλωσε ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος, Ολιβιέ Φορ. «Ο Εμανουέλ Μακρόν μας είχε υποσχεθεί μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετείχαν όλοι, από τους κομμουνιστές ως τη δεξιά παράταξη. Τελικά είδαμε κάποιους ημι-επώνυμους, κάποιους της πρώην κυβέρνησης και αρκετούς βγαλμένους από τα συρτάρια του Μακρόν», δήλωσε ο βουλευτής Ορελιέν Τασέ, του κόμματος των Οικολόγων. «Φαίνεται ότι 41 άτομα μοιράστηκαν θέσεις και μισο-θέσεις. Όλοι οι φίλοι και οι υπο-φίλοι εξυπηρετήθηκαν», δήλωσε, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του δεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί, Ορελιέν Πραντιέ.
Ο Γάλλος πρόεδρος και η πρωθυπουργός είχαν άλλη επιλογή; διερωτάται στο άρθρο της η Le Monde. Για παράδειγμα, ο δεξιός βουλευτής Φιλίπ Γιουβέν, δήλωσε στην εφημερίδα Figaro ότι του είχαν κάνει πρόταση να μπει στην κυβέρνηση, στο υπουργείο Υγείας, και αρνήθηκε. Οι ηγέτης των Οικολόγων Γιανίκ Ζαντό, το όνομα του οποίου είχε συζητηθεί για το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης, εξήγησε στο RTL ότι «οι προσωπικές λαθροθηρίες δεν χρησιμεύουν σε τίποτα».
Το κυβερνητικό επιτελείο, από την πλευρά του, επιμένει ότι αυτός ο ανασχηματισμός περιορίστηκε στο στρατόπεδο Μακρόν γιατί έτσι ήταν η στρατηγική του προέδρου. «Το να τσαλαβουτάς αριστερά ή δεξιά θα είχε ως αποτέλεσμα να οργιστούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αυτό δεν θα βοηθούσε στο να ψηφίζουν τους νόμους», ανέφερε στη Le Monde ένας σύμβουλος του Εμανουέλ Μακρόν. Αποφεύγοντας έναν ανασχηματισμό «μπιγκ μπανγκ», ο Γάλλος πρόεδρος αποκτά ξανά ένα προβάδισμα, πρόσθετε.
Την Τετάρτη, 6 Ιουλίου, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν θα κάνει τις ανακοινώσεις γενικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, ενώπιον των σωμάτων της Βουλής και της Γερουσίας, χωρίς, ωστόσο, να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. «Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να βγει γρήγορα από την περίεργη και ακατανόητη για τους Γάλλους χαλαρότητα, ενόψει των κρίσιμων στοιχημάτων της χώρας», δήλωσε η πολιτική αναλύτρια Κλοέ Μορέν, του think tank Ζαν Ζορές.
Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος υποσχέθηκε «μια νέα μέθοδο διακυβέρνησης», δείχνει να μην έχει αλλάξει ουσιαστικά γραμμή, καταλήγει η Le Monde. «Η χώρα μας έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, από αλλαγές, χρειάζεται ένα πνεύμα υπευθυνότητας για να οικοδομήσει τις απαραίτητες συναινέσεις», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, τη Δευτέρα. Με άλλα λόγια, για μια ακόμα φορά, ο πρόεδρος δείχνει να ρίχνει το μπαλάκι στην πλευρά της αντιπολίτευσης, την οποία καλεί να μην αφήσει τη χώρα να παραλύσει από την έλλειψη δράσης, καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.
Πηγή