Κύκλωμα λαθραίας διακίνησης εμπορευμάτων με 49 κοντέινερ από την Κίνα και ΦΠΑ που δεν καταβλήθηκε άνω των 8 εκατ. ευρώ καθώς και νέο φαινόμενο φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής μέσω Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιριών (ΙΚΕ) αποκάλυψε το ΣΔΟΕ.
Τις νέες επιτυχίες του ΣΔΟΕ παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σταύρος Θωμαδάκης.
Σε ότι αφορά τα 49 κοντέινερ ξεκίνησαν από την Κίνα, είχαν προορισμό την Ιταλία, ξεφορτώθηκαν στον Πειραιά αλλά ο αναλογούν ΦΠΑ που ξεπερνούσε τα 8 εκατ. ευρώ δεν αποδόθηκε. Το ύψος της φοροδιαφυγής είναι σημαντικά υψηλότερο καθώς στο ποσό του ΦΠΑ θα πρέπει να προστεθούν οι φόροι εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές.
Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ διενεργήθηκαν τις ημέρες των εορτών. Οι ελεγκτές εντόπισαν το κύκλωμα διακίνησης προϊόντων από την Κίνα στην Ελλάδα τα οποία δεν έφθασαν ποτέ σε ιταλικές επιχειρησεις αλλά διοχετεύτηκαν στην ελληνική αγορά χωρίς τιμολόγιο. Οι διακινητές των 49 κοντέινερ εντοπίστηκαν στον Ασπρόπυργο μετά από έρευνα 14 ελεγκτών του ΣΔΟΕ. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σταύρος Θωμαδάκης «εκτιμούμε ότι η όλη ιστορία αφορά κατ΄έτος πάνω από 5.000 containers. Η απώλεια ΦΠΑ εκτιμάται στα πλέον των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Για παράδειγμα ένα container με 150.000 εσώρουχα, αν πωλείται ένα ευρώ το εσώρουχο, τότε τα κέρδη φθάνουν τα 150.000 ευρώ. Φανταστείτε την απώλεια σε φόρους».
Τις υποψίες των ελεγκτών κίνησε το γεγονός ότι τα προϊόντα των συγκεκριμένων κοντέινερ, μεταφορτώθηκαν μετά την άφιξή τους στον Πειραιά σε άλλα κοντέινερ. Ο εκτελωνισμός στον Πειραιά έγινε κανονικά, με το λιμάνι να εμφανίζεται ως ενδιάμεσος σταθμός για τα προϊόντα αυτά προς την Ιταλία. Το καθεστώς 42 της τελωνειακής νομοθεσίας, προβλέπει πως εφόσον σχεδιάζεται άμεση αποστολή σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε τα εμπορεύματα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία με αναστολή καταβολής του ΦΠΑ.
Στο κύκλωμα εμπλέκονται 9 επιχειρήσεις με ελληνικό ΑΦΜ και όγκο συναλλαγών πάνω από 1.500 εισαγωγές μόνο το 2017. Εμπλέκονται ακόμη 17 ιταλικές επιχειρήσεις που φέρονταν ως αποδέκτες των εμπορευμάτων. Όπως ανακοίνωσαν η Κ. Παπανάτσιου και ο Στ. Θωμαδάκης οι έρευνες συνεχίζονται και ήδη έχουν συλληφθεί έξι άτομα μεταξύ των οποίων και δύο εκτελωνιστές. Αναζητούνται δύο ακόμα συνεργοί. Εννέα ακόμη άτομα κατηγορούνται για αδικήματα που αφορούν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία και απάτη.
«Αισθάνομαι δικαιωμένη καθώς οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη, παρά τις δυσκολίες. Ολοκληρώθηκε το οργανόγραμμα του υπουργείου όπου το ΣΔΟΕ έχει σαφείς κι ενισχυμένες αρμοδιότητες. Μάλιστα ενισχύουμε το Σώμα με προσλήψεις 46 υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ και 86 μετατάξεις» ανέφερε η Κατερίνα Παπανάτσιου.
Σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Θωμαδάκη έχουν υποβληθεί αιτήματα προς την Interpol – Europol για στοιχεία κινέζων που έχουν κάνει έναρξη εργασιών στο ΓΕΜΗ αλλά και Γάλλων – Ιταλών για διασταύρωση στοιχείων ενώ έχουν υποβληθεί αιτήματα για δικαστική συνδρομή στην Ιταλία.
Το νέο κόλπο με τις ΙΚΕ και τους «μπροστινούς»
Σχετικά με τη νέου τύπου φοροδιαφυγή μέσω ΙΚΕ εντοπίζεται το εξής: Επιχειρηματίες κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και βάζουν «μπροστινούς – αυτοφοράκηδες» οι οποίοι ανοίγουν στο όνομά τους ΙΚΕ ή μονοπρόσωπες ΕΠΕ με το ίδιο αντικείμενο εργασιών, την ίδια διεύθυνση έδρας ενώ οι παλαιοί επιχειρηματίες δηλώνονται ως εργαζόμενοι. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θωμαδάκης «σε έρευνα μαζί με την ΑΑΔΕ σε μια τέτοια επιχείρηση πώλησης αναψυκτικών και νερού, με τζίρο 3 εκατ. στον οποίο αναλογούσε ΦΠΑ 275.000 ευρώ διαπιστώσαμε ότι δεν αποδόθηκε ποτέ. Από το ταμείο της εταιρείας κατασχέθηκαν 70.000 ευρώ μετρητά».
Σε άλλη υπόθεση, σε εισαγωγική εταιρεία καφέ βρέθηκαν ανεπίσημα φορολογικά στοιχεία και ο έλεγχος οδήγησε σε άλλες 7 επιχειρήσεις μία εκ των οποίων ήταν γνωστή φίρμα στην κατασκευή θυρών ενώ άλλη μία κατασκεύαζε φέρετρα και άλλη πωλούσε νερά και αναψυκτικά. Συνολικά από 3 ελέγχους έχουν ήδη 25 επιχειρήσεις.
localStorage.clear();
Πηγή