Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Νέα πρόκληση με την Τουρκία να τραβάει το «σχοινί» στα Ίμια

Συνέχεια στις προκλήσεις από την τουρκική πλευρά, μία ημέρα μετά τον χαρακτηρισμό των Ιμίων ως τουρκικό έδαφος από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου δίνει το υπουργείο της γειτονικής χώρα και τώρα δηλώνει ότι αδυνατεί να κατανοήσει τη στάση της ελληνικής πλευράς.

O εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χιουσείν Μουφτούογλου, απαντώντας εγγράφως σε ερώτηση αναφορικά με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια, δήλωσε ότι είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996 η στάση της Άγκυρας αναφορικά με τη κυριαρχία πάνω στις βραχονησίδες.

«Είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996 η στάση της χώρας μας αναφορικά με τη κυριαρχία πάνω στις βραχονησίδες Ίμια (Καρντάκ). Δεν έχει τροποποιηθεί η πολιτική μας».

Ο Χιουσείν Μουφτούογλου υπενθυμίζοντας πως και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούοσογλου, επανέλαβε το θέμα αυτό σε απάντηση που έδωσε στην ερώτηση που κατατέθηκε στην προεδρία της τουρκικής Βουλής, υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Η γειτονική χώρα προέβη σε δήλωση σαν να ενημερώθηκε για πρώτη φορά σχετικά με τη συγκεκριμένη γνωστή θέση μας και αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο της δήλωσης», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

«Η δημόσια επανάληψη μιας νομικά αβάσιμης θέσης δεν την καθιστά λιγότερο σαθρή, ούτε μπορεί να της προσδώσει οποιοδήποτε νομικό κύρος», δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με δήλωση του Εκπροσώπου του Τουρκικού ΥΠΕΞ για το καθεστώς Ιμίων.

Και στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Το νομικό καθεστώς, του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά από τη  Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, την ιταλο-τουρκική Συμφωνία και το Πρωτόκολλο του 1932, καθώς και από τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 που καθορίζουν σαφώς την ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων.

H Τουρκία πρέπει να αποφασίσει εάν σέβεται ή όχι το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και τις Διεθνείς Συμβάσεις και Συμφωνίες. Να ξεκαθαρίσει δε εάν αντιλαμβάνεται ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων».


Πηγή