Ο σεΐχης ‘Αχμεντ αλ-Τάγιεμπ, ο μεγάλος ιμάμης του Αλ-‘Αζχαρ, της ανώτατης αρχής του σουνιτικού Ισλάμ στην Αίγυπτο, καταδίκασε τον αποκεφαλισμό του καθηγητή στη Γαλλία ως «μια ειδεχθή εγκληματική ενέργεια», υποστηρίζοντας ωστόσο, ότι η προσβολή των θρησκειών στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης αποτελεί «έκκληση στο μίσος».
Ο μεγάλος ιμάμης μιλούσε από απόσταση διαβάζοντας ομιλία στη Ρώμη, στη διάσημη πλατεία του Καπιτωλίου, ενώπιον ενός διακεκριμένου ακροατηρίου θρησκευτικών ηγετών του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού και του Βουδισμού- ανάμεσά τους ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο μεγάλος ραβίνος της Γαλλίας Χαΐμ Κορσιά- οι οποίοι συναντήθηκαν για να υπογράψουν μια κοινή έκκληση για ειρήνη.
«Ως μουσουλμάνος και μεγάλος ιμάμης του Αλ-‘Αζχαρ δηλώνω ότι το Ισλάμ, οι διδασκαλίες του και ο προφήτης του ουδεμία σχέση έχουν με αυτήν την ειδεχθή εγκληματική ενέργεια», δήλωσε στα αραβικά ο μεγάλος σουνίτης ιμάμης κατά τη διάρκεια της ομιλίας αυτής.
«Ταυτόχρονα, επιμένω στο γεγονός ότι η προσβολή των θρησκειών και η επίθεση στα ιερά τους σύμβολα στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης είναι ένα διπλό πνευματικό πρότυπο και έκκληση για μίσος», πρόσθεσε.
Ο Σαμουέλ Πατί, καθηγητής Ιστορίας και Γεωγραφίας, αποκεφαλίστηκε την Παρασκευή κοντά στο κολέγιο του Κονφλάν-Σεντ-Ονορίν, βορειοδυτικά του Παρισιού. Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, ο Πατί αποτελούσε τον στόχο «φάτουας» που εξέδωσαν ο γονέας ενός μαθητή και ένας ιεροκήρυκας γιατί ο καθηγητής είχε δείξει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.
Ο δράστης της επίθεσης Αμπντουλάχ Ανζάνοφ , ένας 18χρονος τσετσενικής καταγωγής γεννημένος στη Μόσχα, σκοτώθηκε από τα πυρά της γαλλικής αστυνομίας. «Αυτός ο τρομοκράτης δεν αντιπροσωπεύει τη θρησκεία του προφήτη Μωάμεθ», σχολίασε επίσης ο μεγάλος ιμάμης του Αλ-‘Αζχαρ , στην ομιλία του που μετέφρασε από τα αραβικά το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το ισλαμικό σουνιτικό ίδρυμα είχε χαρακτηρίσει στις αρχές Σεπτεμβρίου «εγκληματική ενέργεια» την αναδημοσίευση στο πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ με αφορμή τη δίκη για τις επιθέσεις τζιχαντιστών τον Ιανουάριο του 2015 στη Γαλλία.
Και τον Οκτώβριο είχε κρίνει «ρατσιστική» την ομιλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά του «ισλαμιστικού αυτονομισμού», καταγγέλλοντας «κατηγορίες» κατά του Ισλάμ.
Ο πάπας Φραγκίσκος συνυπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2019 στο Αμπού Ντάμπι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) ένα «έγγραφο για την ανθρώπινη αδελφότητα» με τον σεΐχη ‘Αχμεντ αλ-Τάγιεμπ. Σε αυτό καταδικάζουν από κοινού τον θρησκευτικό εξτρεμισμό και την υποστήριξη στους τρομοκράτες.
Πηγή