Δευτέρα , 30 Δεκέμβριος 2024

ΝΑΤΟ: Ενίσχυση στρατευμάτων στη Βαλτική, σε περίπτωση που οι δυνάμεις της Ρωσίας παραμείνουν στη Λευκορωσία

Το ΝΑΤΟ εξετάζει να αυξήσει τη στρατιωτική του παρουσία στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία στην περίπτωση που η Ρωσία διατηρήσει τα στρατεύματά της στη Λευκορωσία.

Η Ρωσία έχει στείλει 30.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία, τον βόρειο γείτονα της Ουκρανίας, προκειμένου να πάρουν μέρος σε γυμνάσια με τις Λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις αυτό τον μήνα, επεσήμανε το ΝΑΤΟ, ανεβάζοντας το σύνολο των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα σε περισσότερα από 100.000.

Οι ΗΠΑ έστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα 3.000 στρατιώτες στη Ρουμανία και την Πολωνία για να καθησυχάσουν τους συμμάχους τους, ενώ η Γερμανία επεσήμανε ότι εξετάζει να ενισχύσει τα υπάρχοντα στρατεύματά της στη Λιθουανία.

Πιθανή η ενίσχυση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ σε χώρες της Βαλτικής

Περαιτέρω ανάπτυξη στρατευμάτων από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ είναι πιθανή, δήλωσε ο Ρομπ Μπάουερ, ένας Ολλανδός ναύαρχος επικεφαλής του σώματος που καταρτίζει τη στρατηγική της Συμμαχίας.

«Το πού έχουμε στρατεύματα της Συμμαχίας συνεχώς, σε διάφορες χώρες – η συζήτηση για αυτό είναι αποτέλεσμα των όσων συμβαίνουν τώρα. Ναι, το εξετάζουμε. Ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στο μέλλον ως αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών», επεσήμανε ο Μπάουερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Βίλνιους.

«Εξαρτάται πολύ φυσικά από το αν τα ρωσικά στρατεύματα στη Λευκορωσία θα παραμείνουν εκεί», πρόσθεσε.

«Αν δείτε την ενίσχυση των δυνάμεων, η Ρωσία ενδέχεται να είναι ικανή να έχει αρκετές δυνάμεις για μια σοβαρή εισβολή (…) ως το τέλος του μήνα», σχολίασε ο Μπάουερ. «Αν το πράξουν αυτό, αν έχουν σκοπό ή όχι να το πράξουν, δεν το γνωρίζουμε».

Πιο πρόσφατα η Ρωσία ανέπτυξε στη Λευκορωσία πέντε νοσοκομεία εκστρατείας και άλλες βοηθητικές μονάδες που χρειάζονται για να υποστηρίξουν μια στρατιωτική επίθεση, σημείωσε ο ίδιος.

«Αν όντως σχεδιάζεις μια εισβολή, χρειάζεσαι περισσότερα εκτός από μονάδες μάχης. Και αυτό είναι κάτι που βλέπουμε ολοένα και περισσότερο να συγκεντρώνεται στα σύνορα με την Ουκρανία και στα σύνορα Λευκορωσίας- Ουκρανίας. Αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό», κατέληξε ο Μπάουερ.


Πηγή