Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024
Μήνυμα Μπορέλ προς την Τουρκία: Να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τα Βαρώσια

Να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τα Βαρώσια – Newsbeast

Την άμεση ανάκληση των μονομερών ενεργειών από πλευράς Τουρκίας στα Βαρώσια και τον πλήρη σεβασμό στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

στην απάντηση που έδωσε στην επιστολή που εστάλη με πρωτοβουλία του Τουρκοκύπριου ευρωβουλευτή της Αριστεράς, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, και συνυπέγραψαν ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς και ευρωβουλευτές από τρεις Πολιτικές Ομάδες – Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινοι.

Ο κ. Μπορέλ εκφράζει την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της Ευρώπης στην Κύπρο, σημειώνοντας τις δηλώσεις καταδίκης των ενεργειών της Τουρκίας εκ μέρους του ιδίου και της ΕΕ και καλώντας για πλήρη σεβασμό από την Τουρκία των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και για άμεση αντιστροφή των ενεργειών της.

Όσον αφορά την περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επαναβεβαιώνει την ετοιμότητα της ΕΕ για ενεργό ρόλο και την δέσμευση για ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες η ιδρύθηκε η Ένωση.

Όπως τονίζει κλείνοντας, «ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεταιρισμών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».

Ακολουθεί ολόκληρη η απαντητική επιστολή:

«Αξιότιμοι ευρωβουλευτές, σας ευχαριστώ για την επιστολή σας που εστάλη στις 18 Νοεμβρίου 2020. Συμμερίζομαι τις σοβαρές ανησυχίες σας για τις πρόσφατες εξελίξεις που σχετίζονται με την Κύπρο.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της στέκονται δίπλα στην Κύπρο και εκφράζουν ανέκαθεν την ακλόνητη αλληλεγγύη και υποστήριξή τους. Πιο πρόσφατα, κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10-11 Δεκεμβρίου 2020, οι ηγέτες της ΕΕ καταδίκασαν τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και ζήτησαν να γίνουν σεβαστά πλήρως τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η θέση της ΕΕ όσον αφορά το Βαρώσια είναι σταθερή και σαφής. Θα συνεχίσουμε να αντλούμε από τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του καθεστώτος στα Βαρώσια, επαναλαμβάνοντας ότι καμία δράση που δεν είναι σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματά του δεν πρέπει να αναληφθεί σε σχέση με τα Βαρώσια. Αυτά τα σημεία επισημαίνουμε στην Άγκυρα.

Υπό το φως των εξελίξεων, εξέδωσα στις 13 Οκτωβρίου 2020 προσωπικά μια δήλωση εξ ονόματος της ΕΕ, εκφράζοντας τη σοβαρή ανησυχία μου για την απόφαση ανοίγματος στις 8 Οκτωβρίου 2020, ενός τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων. Η δήλωσή μου επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να αντλεί από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το καθεστώς στα Βαρώσια, ζητώντας παράλληλα την άμεση αντιστροφή των πρόσφατων ενεργειών.

Έπειτα από τις περαιτέρω εξελίξεις στην Κύπρο, εξέδωσα στις 15 Νοεμβρίου 2020 ακόμα μια δήλωση, αποδοκιμάζοντας τις ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια και τις δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού. Στη δήλωση σημείωνα επίσης ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να συνεισφέρει με συγκεκριμένους όρους και να αναλάβει υπεύθυνες δράσεις με σκοπό τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για διαπραγματεύσεις.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω την αφοσίωσή μας στην ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες ιδρύθηκε η ΕΕ. Περιμένουμε το ίδιο από την Τουρκία. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων.

Ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεταιρισμών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ.

Η πρωτοβουλία της επιστολής προς τον Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ ανήκε στον Τουρκοκύπριο ευρωβουλευτή της Αριστεράς, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και την συνυπέγραψαν ο Δημήτρης Παπαδημούλης, οι δύο Συμπρόεδροι της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Μανόν Ομπρί και Μάρτιν Σίρντεβαν, η αντιπρόεδρος της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και πρώην εισηγήτρια για την έκθεση προόδου της Τουρκίας, Κάτι Πίρι, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ρομέο Φραντζ, και ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Έβιν Ίντσιρ».


Πηγή