Για γαλέρα που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πριν την έναρξη της εκδήλωσης που διοργάνωσαν το τμήμα Εργατικής Πολιτικής και η Νομαρχιακή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα «Εργασιακά Δικαιώματα: Να αντιστρέψουμε τη σημερινή κατάσταση απορρύθμισης».
Όπως σχολίασε, συλλογικές συμβάσεις δεν υπάρχουν και, όσες υπάρχουν, έχουν λήξει και δεν εφαρμόζονται, διαπιστώνοντας, ταυτόχρονα, μία πλήρη απορρύθμιση των σχέσεων εργασίας, με ενίσχυση της ευελιξίας. «Γαλέρα και μεσαίωνας» είναι οι δύο προσδιορισμοί που, σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, χαρακτηρίζουν την αγορά εργασίας, όπως έχει διαμορφωθεί. «Οκτάωρα που γίνονται τετράωρα ή δηλώνονται σαν τετράωρα, τεράστιο ποσοστό αδήλωτης, απλήρωτης, ανασφάλιστης εργασίας, αυτή είναι η κατάσταση σήμερα στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για την έκβαση της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, απάντησε ότι οι αποστάσεις μεταξύ των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ, καθώς και μέρους των δανειστών, είναι «άσπρο μαύρο». Άρα, όπως εκτίμησε, η διαπραγμάτευση είναι σκληρή. Υπογράμμισε δε ότι οι στόχοι της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένοι, όπως π.χ. να μην αλλάξει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, οι όποιες αλλαγές γίνουν στο συνδικαλιστικό νόμο να είναι ήπιες και να εφαρμοστούν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, ο κ. Νεφελούδης εξέφρασε την αισιοδοξία του.
Από την πλευρά του, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, από την πρώτη στιγμή, η μάχη των εργασιακών ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ από τις πιο κεντρικές μάχες που θα δοθούν. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να ανατρέψουμε την επίθεση που έχει συμβεί όλα τα προηγούμενα χρόνια απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων, μία επίθεση η οποία αποτελούσε το πραγματικό success story των μνημονίων, τα οποία έχουν δημιουργήσει μία κατάσταση στη χώρα που μιλάμε πλέον για τη μετάβαση από τη γενιά των 700 ευρώ σε αυτή των 300 ευρώ» συμπλήρωσε ο ίδιος. «Αυτή η μάχη», όπως αποσαφήνισε, «δεν περιορίζεται μόνο στη σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς, είναι μία μάχη η οποία πρέπει να δίνεται καθημερινά μέσα στους χώρους εργασίας από ένα ζωντανό διεκδικητικό κίνημα, το οποίο θα στηρίζει τους αγώνες και τις ανάγκες των εργαζομένων».
Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας θεάματος-ακροάματος Κώστας Κεχαγιόγλου, υπογράμμισε, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το θέμα σήμερα είναι οι συλλογικές συμβάσεις. Ο κ. Κεχαγιόγλου αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο των συνδικάτων, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων: «Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και θα προσπαθήσουμε, ώστε να επανέλθει μία κανονικότητα στη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η οποία τα τελευταία χρόνια των μνημονίων έχει ανατραπεί εις βάρος των ανθρώπων της εργασίας». Όπως είπε, τα συνδικάτα πραγματοποιούν δύο απεργίες στο επόμενο διάστημα- στις 24 Νοεμβρίου το δημόσιο και στις 8 Δεκεμβρίου ο ιδιωτικός τομέας. «Είναι καλό», σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιόγλου, «να υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός, έτσι ώστε, συναθροίζοντας δυνάμεις να προκύψει ένα καλύτερο αποτέλεσμα». «Όσο παραμένουμε σε λάθος δρόμο τόσο δυσκολότερα θα βγούμε από την κατάσταση στην οποία είμαστε. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις είναι το κατώφλι της αξιοπρέπειας της μισθωτής εργασίας» τόνισε. Συμπέρανε δε ότι με τα μνημόνια, έχει ξηλωθεί ο ιστός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων. «Έτσι, οδηγούμαστε σταδιακά σε ατομικές συμβάσεις, χωρίς δικαιώματα, που το ισχυρό μέρος της διαπραγμάτευσης- ο εργοδότης- ο οποίος προσφέρει την εργασία, επιβάλλει και τους όρους του. Ο κ. Κεχαγιόγλου δήλωσε ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί με την ενεργοποίηση της κοινωνίας.
Ο συντονιστής του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τοπαλιάν, επεσήμανε ότι, τα τελευταία χρόνια, σημειώθηκε μία νεοφιλελεύθερη επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι στόχος είναι η αναστροφή της σημερινής κατάστασης απορρύθμισης στις εργασιακές σχέσεις.
Πηγή