Ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στη Νορβηγία, στα νότια του Μπόντο, σύμφωνα με την εφημερίδα Aftenposten της Νορβηγίας.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Τύπου του Κέντρου Διάσωσης, Γιαν Έσκιλντ Σεβερίνσεν, το αεροσκάφος, τύπου Osprey, είχε τετραμελές πλήρωμα. Εκτελούσε εκπαιδευτική αποστολή και με βάση το σχέδιο πτήσης θα έπρεπε να προσγειωθεί στο Μπόντο λίγο μετά τις 18:00, τοπική ώρα.
Άμεσα σηκώθηκαν για να ξεκινήσουν έρευνα ένα ελικόπτερο διάσωσης μαζί με αεροσκάφος Orion. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δυσμενείς και αναμένεται να χειροτερεύσουν τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τον Σεβερίνσεν, κάτι που θα κάνει πιο δύσκολη την αναζήτηση.
Ωστόσο, οι Αρχές έχουν επικεντρωθεί σε μια «περιοχή ενδιαφέροντος που δεν απέχει πολύ από έναν δρόμο, οπότε ελπίζουμε ότι θα είναι αρκετά εύκολο να μπούμε».
ΝΑΤΟ-επίδειξη ισχύος: Ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στη Νορβηγία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία
ΝΑΤΟ: Εντυπωσιακό βίντεο από τη μεγάλη άσκηση ετοιμότητας στη Νορβηγία -Απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα
Υπενθυμίζεται ότι, μεγάλου βεληνεκούς στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και των συμμαχικών χωρών έχουν ήδη ξεκινήσει στη Νορβηγία.
Οι ασκήσεις αυτές, που επιδεικνύουν τη «δύναμη και την ενότητα» της Συμμαχίας, λαμβάνουν χώρα εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όσο η εισβολή της Μόσχας είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη για 23η ημέρα.
Οι ασκήσεις, που ονομάζονται «Cold Response 2022» («Ψυχρή Απάντηση 2022»), είχαν προγραμματιστεί πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στόχο έχουν να δοκιμαστεί το πώς θα διαχειριζόταν η Νορβηγία στρατιωτικές ενισχύσεις από τους συμμάχους της στα εδάφη της, στο πλαίσιο του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που αναφέρει πως οι χώρες-μέλη της Συμμαχίας οφείλουν να παράσχουν βοήθεια σε μία άλλη χώρα-μέλος που δέχεται επίθεση. Στην άσκηση συμμετέχουν τουλάχιστον 50 πολεμικά πλοία και 220 αεροσκάφη, από 27 χώρες.
Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, περίπου 30.000, από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική εκπαιδεύονται μαζί σε δύσκολες συνθήκες ψύχους, στο πλαίσιο των ασκήσεων Cold Response 2022.
Οι ασκήσεις αυτές, όπως είχε γνωστοποιήσει το ΝΑΤΟ, επιδεικνύουν «την ικανότητα της Συμμαχίας να απαντά αποφασιστικά σε οποιαδήποτε απειλή, από οποιαδήποτε κατεύθυνση». Παράλληλα, η Συμμαχία ενισχύει το ανατολικό του μέρος για να προστατεύσει τα μέλη του από οποιαδήποτε επιθετικότητα.
Η άσκηση αυτή διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στη Νορβηγία και περιλαμβάνει γυμνάσια σε έδαφος, νερό και αέρα. Οι ασκήσεις θα διεξαχθούν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία, η οποία αρνήθηκε την πρόσκληση να αποστείλει παρατηρητές.
«Οποιαδήποτε συγκέντρωση ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας δεν βοηθά στην ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας», είχε τονίσει η ρωσική πρεσβεία στη Νορβηγία, σε δηλώσεις προς το γαλλικό πρακτορείο AFP μια εβδομάδα νωρίτερα.
Σε σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, στην οποία διευκρινίζεται πως η άσκηση «δεν σχετίζεται με την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρεται:
«Τι χρειάζεται για να αμυνθεί κανείς, να πολεμήσει και να επιβιώσει σε ένα αρκτικό περιβάλλον; Τι κάνετε αν πέσετε στον πάγο φορώντας 20 κιλά στρατιωτικό εξοπλισμό; Το Cold Response 2022 είναι μια προγραμματισμένη άσκηση που συγκεντρώνει χιλιάδες στρατιώτες από Συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ, δοκιμάζοντας την ικανότητά τους να συνεργάζονται σε συνθήκες ψύχους σε όλη τη Νορβηγία -στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα.
»Τις επόμενες εβδομάδες, οι συμμαχικές ένοπλες δυνάμεις και οι συνεργαζόμενες ένοπλες δυνάμεις θα ταξιδέψουν στην απέραντη ερημιά, θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά, θα πηδήξουν σε παγωμένες λίμνες και πολλά άλλα. Όλα έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση σημαντικών ικανοτήτων, διασφαλίζοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε απειλή ή κρίση -και να διατηρήσουν τις χώρες και τους λαούς μας ασφαλείς. Το Cold Response 2022 συγκεντρώνει Συμμάχους από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, επιδεικνύοντας τον διαρκή διατλαντικό δεσμό στην καρδιά του ΝΑΤΟ».
Πηγή