«Ας προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τη ζημιά», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στο Brexit κατά την ομιλία του σε τραπεζικό συνέδριο σήμερα στο Βερολίνο, όπως αναφέρει το reuters.
Η Βρετανία και τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αποφύγουν την κρίσιμη κατάσταση που θα δημιουργηθεί αν η Βρετανία υπολείπεται των όρων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο τέλος των διαπραγματεύσεων του Brexit, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο Ντάισελμπλουμ, που δήλωσε ότι θα συζητήσει το θέμα της Ελλάδας με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενώ βρίσκεται στο Βερολίνο, δήλωσε ότι όσο πιο πολύ σκέφτεται το Brexit, τόσο πιο πολύ ανησυχεί. Επικαλέστηκε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ως ένα σημείο που κινδυνεύει ιδιαίτερα.
Ερωτηθείς για τα δικαιώματα «διαβατηρίου (passporting) προκειμένου τα βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προσφέρουν υπηρεσίες στην ενιαία αγορά της ΕΕ μετά το Brexit, ο Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Νομίζω, μιλώντας επίσης με χρηματοοικονομικούς παράγοντες στο Σίτι, ότι τα δικαιώματα διαβατηρίου δεν θα είναι η απάντηση. Θα υπάρξουν διαφορετικά καθεστώτα για διαφορετικούς υποκλάδους του χρηματοπιστωτικού τομέα».
«Η ισοδυναμία θα είναι μέρος της λύσης», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο οι Βρυξέλλες παρέχουν πρόσβαση σε εταιρίες εκτός της ΕΕ που συμμορφώνονται με κανόνες αντίστοιχους με αυτούς που ισχύουν στην Ένωση.
«Αλλά και πάλι εδώ, το να χαρακτηρίσει κάποιος τους κανόνες, τις ρυθμίσεις και την εποπτεία της Βρετανίας ως ισοδύναμα αυτών της ΕΕ στην αρχή είναι αρκετά εύκολο, αλλά με την πάροδο του χρόνου τα πρότυπά μας και ο τρόπος εποπτείας θα αρχίσουν να αποκλίνουν», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.
«Άρα εάν θέλει κάποιος να διατηρήσει την ισοδυναμία με την πάροδο του χρόνου θα πρέπει να δεσμευθεί, και μακροπρόθεσμα, ότι παραμένει κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα», πρόσθεσε. «Κοιτώντας στο μέλλον, θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να αξιολογούμε σε τακτική βάση εάν συνεχίζουμε να είμαστε ισοδύναμοι».
Πηγή