Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

«Ντροπή η στάση ορισμένων χωρών απέναντι στο προσφυγικό»

«Ενημερωμένοι σε βάθος» για την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα και «εντυπωσιασμένοι από τις επαφές υψηλού επιπέδου», δήλωσαν στο ΑΜΠΕ οι 34 δημοσιογράφοι από 28 κράτη-μέλη της ΕΕ που επισκέφθηκαν την Αθήνα την εβδομάδα που πέρασε, προσκεκλημένοι της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψης τους.

«Κατανοήσαμε εις βάθος το πόσο πολύ πλήττει την Ελλάδα η προσφυγική κρίση. Ήταν πολύ χρήσιμες οι επαφές με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Επίτροπο. Ασφαλώς και οι επαφές με τους οργανισμούς ήταν πολύ χρήσιμες, αλλά γι’ αυτούς μπορούμε να πάρουμε πληροφόρηση και από τις σελίδες τους στο διαδίκτυο», δήλωσε η Κάτρι Μερικάλιο από τη Φιλανδία.

«Ντροπή που κάποιες χώρες μιλάνε για ευέλικτη αλληλεγγύη»

«Μπήκαμε πολύ μέσα στην κατάσταση του προσφυγικού στις τρεις μέρες που μείναμε στην Ελλάδα. Ήταν πολύ σημαντική η επαφή με τον Επίτροπο και η επίσκεψη στον Ελαιώνα, όπου είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τους ανθρώπους, καθώς και η επαφή με τον πρωθυπουργό, ο οποίος ήταν πολύ άνετος μαζί μας. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, δεν είναι ελληνικό, ούτε ιταλικό, και θεωρώ ότι είναι ντροπή που κάποιες χώρες μιλάνε για ευέλικτη αλληλεγγύη, είναι πραγματικά ντροπή, δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Λένε ότι δεν θέλουν πρόσφυγες, δεν θέλουν μουσουλμάνους, αλλά δεν λένε τι θέλουν, ποια είναι η εναλλακτική λύση. Αυτό είναι ντροπή», δήλωσε ο Κνουτ Κρον, πολιτικός συντάκτης της Stuttgarter Zeitung.

Ο δημοσιογράφος από την Ουγγαρία, επηρεασμένος από τον επιβλητικό, αλλά και εξαιρετικά φιλόξενο, όπως μας είπε, χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης, όπου η αντιπροσωπεία της Επιτροπής στην Ελλάδα παρέθεσε δείπνο στους προσκεκλημένους, «δήλωσε εντυπωσιασμένος με το άγγιγμα τόσων χιλιάδων χρόνων ιστορίας».

Εξήγησε, βέβαια, ότι και η χώρα του «έζησε πολύ δύσκολα χρόνια οικονομικής κρίσης και αγωνίστηκε σκληρά για να σταθεροποιήσει την κατάσταση», καθώς και ότι «η Ελλάδα και η Ουγγαρία έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις στο θέμα της μετεγκατάστασης». Όπως δήλωσε, τού έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η τοποθέτηση του έλληνα πρωθυπουργού για μείωση χρηματοδοτικών παροχών σε περίπτωση απουσίας αλληλεγγύης, για να καταλήξει πάντως στη θέση ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό «είναι ένα αβάστακτο βάρος για την Ελλάδα και για την Ιταλία».


Πηγή