Τετάρτη , 27 Νοέμβριος 2024

Ξανθός: Νέα φιλοσοφία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Στην ανάπτυξη μιας νέας φιλοσοφίας ως προς τον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ, με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη λογοδοσία των μονάδων, αναφέρεται με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Χανιά, όπου επισκέφτηκε τις δυο νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας και το Κέντρο Υγείας της περιοχής.

Σήμερα στην Κρήτη λειτουργούν δέκα Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και πρόκειται να λειτουργήσουν ακόμα τέσσερις το αμέσως επόμενο διάστημα ενώ αναμένεται να προκηρυχθούν 29 νέες θέσεις ειδικευμένων γιατρών, για τα Κέντρα Υγείας του νησιού, όπως σημειώνει ο Ανδρέας Ξανθός. Χαρακτήρισε πολύ καλό παράδειγμα τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις ΤΟΜΥ, σημείωσε πως πρόκειται για ένα νέο μοντέλο λειτουργίας το οποίο δεν προσθέτει απλά προσωπικό στο ΕΣΥ αλλά δημιουργεί νέες δομές που αναμορφώνουν το σύστημα υγείας.

«Καταφέραμε εν μέσω κρίσης να επενδύουμε στο σύστημα υγείας να δημιουργούμε νέες δομές, νέες υπηρεσίες με όλες τις δυσκολίες» αναφέρει ο κ. Ξανθός και προσθέτει πως «το πιο σημαντικό είναι ότι αυτές οι δομές έχουν μια νέα φιλοσοφία που δεν δίνει έμφαση μόνο στην ασθένεια αλλά στην πρόληψη και στην πιο αναβαθμισμένη και ποιοτική σχέση του πολίτη με το σύστημα υγείας».

Ο κ. Ξανθός επισημαίνει τα ποιοτικά στοιχεία του νέου συστήματος τα οποία στηρίζονται σε τρεις πυλώνες: το σύστημα δεν είναι ιατροκεντρικό, εισάγει την κουλτούρα της ολιστικής φροντίδας αλλά και τη σύνδεση ακαδημαϊκών μονάδων – ΕΣΥ με στόχο τη συνεχόμενη εκπαίδευση του προσωπικού στην νέα αντίληψη της οικογενειακής ιατρικής και κοινωνικής φροντίδας.

«Το νομοσχέδιο μάλιστα προβλέπει την κοινωνική λογοδοσία των μονάδων προς τους πολίτες καθώς υποχρεώνονται να παρουσιάζουν τη δράση τους στις τοπικές κοινωνίες. Θέλουμε να έχουμε μια οργανική σχέση με την κοινωνία» υπογραμμίζει ο υπουργός Υγείας.

Ο Ανδρέας Ξανθός μάλιστα εκφράζει την αισιοδοξία του ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία σιγά-σιγά θα αλλάξει το τοπίο όχι μόνο στην πρωτοβάθμια φροντίδα αλλά θα αναδιοργανώσει ουσιαστικά όλο το σύστημα υγείας.

Στο ερώτημα εάν μπορεί να υπάρξει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του προγράμματος από την πλευρά του υπουργείου δηλώνει ότι «είναι δύσκολη η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ωστόσο ο στόχος είναι μέσα στο 2018 να έχουμε έτοιμες πάνω από τις μισές δομές που έχουμε σχεδιάσει. Αυτή τη στιγμή πλησιάζουμε τις 100. Έχουμε πει, μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε τουλάχιστον 130» σημειώνει και προσθέτει: «Ο στόχος είναι μέσα στο 2019 να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του συστήματος και στη συνέχεια μας ενδιαφέρει να αξιολογήσουμε την ποιότητα της φροντίδας γιατί αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα, ώστε αμέσως μετά να γίνουν οι παρεμβάσεις που χρειάζονται για την καλυτέρευση του συστήματος».

localStorage.clear();


Πηγή