Τετάρτη , 18 Δεκέμβριος 2024

Οι Έλληνες σεισμολόγοι τσακώνονται για το σεισμό στην… Τουρκία

«Πυρά» και έμμεσες αναφορές στον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα επεφύλαξε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με αφορμή τα όσα δήλωσε το πρωί για τον σεισμό στη Ρόδο και το αν συνδέεται με τον φομικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Παπαδόπουλος: Fake news o σεισμός στη Ρόδο

Συγκεκριμένα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε το σεισμό στη Ρόδο «fake news», καθώς τον εμφάνισε το αυτόματο σύστημα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στον Αρχάγγελο Ρόδου, «μπερδεύοντας» σεισμικά κύματα από την Τουρκία. Συνέχισε, όμως, την «αιχμηρή» του ανάρτηση στρεφόμενη σαφώς (αν και δεν τον αναφέρει) στον Ευθύμη Λέκκα, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων πως «αν βασίζεται εκεί η αντισεισμική προστασία της χώρας τότε κάτι δεν πάει καλά».

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος έγραψε συγκεκριμένα στο Facebook:

«Fake news o σεισμός της Ρόδου! Τον εμφάνισε το αυτόματο σύστημα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στον Αρχάγγελο Ρόδου με μέγεθος 3,8 “μπερδεύοντας” σεισμικά κύματα από την Τουρκία. Μικρό το κακό. Το χειρότερο είναι ότι το πρωί στην τηλεόραση της #ΕΡΤ “επίσημα χείλη” ανέφεραν ότι ο (ανυπαρκτος) σεισμός δε μας ανησυχεί και ότι δεν έχει σχέση με την Τουρκία. Χωρίς έλεγχο στοιχείων, χωρίς επαλήθευση. Αν βασίζεται εκεί η αντισεισμική προστασία της χώρας τότε κάτι δεν πάει καλά…»

Υπενθυμίζεται πως ο Ευθύμης Λέκκας μίλησε για «δύο σεισμούς» σε Ρόδο και Τουρκία, οι οποίοι δεν συνδέονται, ενώ μάλιστα για το σεισμό στο ελληνικό νησί τόνισε πως είναι σε «κομβικό σημείο» και πως «παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου».

Τέλος, υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά τον σεισμό στην Τουρκία, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είχε κάνει την εκτίμηση πως μπορεί να διεγείρει άλλους σεισμούς στην «ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου»:

«Σφοδρότατος επιφανειακός σεισμός μεγέθους 7,8 στη ΝΑ Τουρκία (Άδανα) κοντά στα σύνορα με τη Συρία (Χαλέπι). Αναφέρονται πολλές καταρρεύσεις κτιρίων με πολλά θύματα, δυστυχώς.
Κλασική περίπτωση μεγάλου σεισμού με μετακίνηση οριζόντιας ολίσθησης κατά μήκος του μεγάλου ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας (ΕΜSC).
Ναι! Αυτός είναι ένας σεισμός που έχει τις γεωφυσικές προϋποθέσεις να διεγείρει άλλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».


Πηγή