Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Οι αλήθειες και τα ψέματα που είπε ο Τσίπρας στη Σάνα Μάριν

Η Σάνα Μάριν, επισκέφθηκε για πρώτη φορά, ως πρωθυπουργός, την Αθήνα και συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της είδε και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν πρόλαβε τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος απουσίαζε στο Βόλο, σε κομματική ομιλία.

Με τον Μητσοτάκη, η Φινλανδή πρωθυπουργός συνεννοήθηκε σε όλα, όπως φάνηκε από τα χαμόγελα και τις δηλώσεις τους. Έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στην Αθήνα, ακόμη και ο σκύλος Πίνατ πήρε θέση και της έκανε χαρούλες στα σκαλιά του πρωθυπουργικού μεγάρου. Συναντήθηκαν στο Μαξίμου, έκαναν γεύμα εργασίας, και μοιράστηκαν κοινές ανησυχίες: ο Μητσοτάκης της μίλησε για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και η Μάριν ανέπτυξε τους φόβους της για την επιθετικότητα της Ρωσίας. «Θέλουμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ για να μην μας συμβεί ό,τι και στην Ουκρανία», δήλωσε η Φινλανδή και συγκλόνισε με την αποφασιστικότητα μιας χώρας της Βαλτικής, ουδέτερης ως χθες, έτοιμης τώρα να προσχωρήσει στο δυτικό αμυντικό τόξο, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Μητσοτάκης και Μάριν καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σίγουρα μίλησαν έξω από τα δόντια για τα εγκλήματα πολέμου και τις βαρβαρότητες που συντελούνται από τον Πούτιν εκεί, για τις αδιανόητες επεκτατικές βλέψεις του Ρώσου δικτάτορα, για τις ρωσικές απειλές προς τη Δύση. Η Μάριν αποκάλυψε στον Έλληνα πρωθυπουργό το σχέδιό της να βάλει τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, τη διαδικασία που ακολουθεί, τα προσεκτικά βήματα, αλλά και την αταλάντευτη θέληση της χώρας της να μην υποχωρήσει στους εκβιασμούς του Ρώσου μεγαλομανή εισβολέα. Η Φινλανδή πήγε μάλιστα κι ένα βήμα πιο πέρα, αφού προέτρεψε για περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία, στον ενεργειακό τομέα.

Είναι λοιπόν απορίας άξιο τι μπορεί να συζήτησε η Σάνα Μάριν με τον Αλέξη Τσίπρα, στην εθιμοτυπική συνάντηση που είχαν αμέσως μετά. Από τα ελάχιστα που έγιναν γνωστά, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την απάντηση της ΕΕ, τις αμυντικές ανησυχίες της Φινλανδίας και την προοπτική ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Δύσκολα θέματα αυτά για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία που έχει η στήριξη του ουκρανικού λαού απέναντι στη ρωσική εισβολή – που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο – και τη συνέχιση ισχυρών και στοχευμένων κυρώσεων», ανέφερε το δελτίο τύπου, μετά την συνάντηση.

Προφανώς, δεν της είπε την αλήθεια. Δεν της είπε, δηλαδή, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο στα λόγια στηρίζει την Ουκρανία σε αυτό τον πόλεμο και ότι διαφώνησε με την αποστολή στρατιωτικού υλικού, διότι στηρίζει τον «πατερούλη» της Μόσχας. Σίγουρα δεν της υπενθύμισε ότι το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είχε ζητήσει δάνειο από τον Πούτιν, ώστε η Ελλάδα να αποσυρθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αποφύγει την επιτροπεία των μνημονίων και να αντικαταστήσει τη διεθνή βοήθεια με ρούβλια. Προφανώς δεν ανέφερε στη Σάνα Μάριν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ σε γειτονικές χώρες της Ρωσίας. Δεν της είπε καθαρά τη γνώμη του ότι, δηλαδή, είναι λάθος της Φινλανδίας να κάνει αίτηση ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία διότι μπορεί να στενοχωρηθεί η Μόσχα. Κυρίως, δεν ξεκαθάρισε στη Σάρα Μάριν ότι αν τελικά η Ρωσία επιτεθεί στη Φινλανδία (όπως έχει ήδη απειλήσει) ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίζει τον Πούτιν και όχι τους Φινλανδούς. Ότι δηλαδή σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητάει από τους συμμάχους (και από την Ελλάδα) να μη στείλουν στρατιωτικό υλικό στη Φινλανδία, αφήνοντας τους Φινλανδούς έρμαια στην ρωσική βαρβαρότητα, να τους πετσοκόβει ανενόχλητα οι Ρώσοι. Το πολύ πολύ, θα έπρεπε να πει ο κ. Τσίπρας στη Σάνα Μάριν, αν σας επιτεθεί ο Πούτιν, εμείς θα κάνουμε μια συναυλία για «τον άνθρωπο» και θα καλέσουμε τον Νταλάρα και τη Μποφίλιου να φωνάζουν για την παγκόσμια ειρήνη!

Ό,τι κι αν είπε ο κ. Τσίπρας στη Μάριν δεν της αποκάλυψε τις πραγματικές σκέψεις του. Δεν της ξεκαθάρισε γιατί τάσσεται με αυτό το νέο κύμα λαϊκισμού (ακροδεξιού και αριστερού) που εμφανίστηκε στην Ευρώπη, με έντονα φιλορωσικά χαρακτηριστικά, το οποίο εκμεταλλεύεται την οικονομική δυσκολία που προκαλεί η ενεργειακή κρίση [την οποία προκαλεί η Ρωσία!] για να εισπράξει εκλογικά οφέλη. Θα έπρεπε να της είχε φωτοτυπήσει τις πρόσφατες δηλώσεις του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου τα’ψαλλε κυρίως στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τους έριξε την ευθύνη για την εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας: «…Ευθύνες όμως υπάρχουν και στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. που επέκτειναν το ΝΑΤΟ, χωρίς να οικοδομήσουν μια αδιαίρετη αρχιτεκτονική ασφάλειας με τη Ρωσία, όπως είχε συμφωνηθεί το 1999, παραβίασαν το διεθνές δίκαιο με επεμβάσεις τους και δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποτρέψουν τον πόλεμο». Όλο το συνέδριο τον είχε καταχειροκροτήσει για τις φιλορωσικές δηλώσεις του. Και σίγουρα, αν ήταν ειλικρινής, θα έπρεπε να της είχε μιλήσει για την πρόσφατη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» όταν ζήτησε να σταθούμε απέναντι στη Ρωσία, αλλά «χωρίς να υιοθετούμε λογικές αντιρωσικής υστερίας, νεομακαρθισμού ή ακόμη και πρακτικές που θα βοηθήσουν, αντί να απομονώσουν, τη ρωσική κυβέρνηση και τις επιλογές της μέσα στον ρωσικό λαό, όπως π.χ. η απαγόρευση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων». Έπρεπε, με άλλα λόγια, ευθαρσώς να πει στη Σάνα Μάριν ότι ανησυχεί περισσότερο μη στενοχωρηθούν ο Πούτιν, η Καμπάεβα και τα μπαλέτα Μπολσόι και λιγότερο η Δύση. Κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ταχθεί με το μέρος των δυτικών χωρών, τις οποίες ο Ρώσος δικτάτορας απειλεί με νεκρούς, πόλεμο, οικονομική κρίση και φτώχεια.


Πηγή