Οι γονείς του μικρού Τσάρλι Γκαρντ εγκατέλειψαν σήμερα τον δικαστικό αγώνα προκειμένου το αγοράκι τους, που πάσχει από μια σπάνια ασθένεια και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, να λάβει περαιτέρω θεραπεία και τώρα θα συζητήσουν με τους γιατρούς στο νοσοκομείο του Λονδίνου, όπου νοσηλεύεται, το πώς θα πρέπει να το αφήσουν να πεθάνει.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Reuters, η μητέρα του Τσάρλι, η Κόνι Γέιτς, στο πλευρό της οποίας στάθηκαν με δηλώσεις τους ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πάπας Φραγκίσκος στηρίζοντας την εκστρατεία της να κρατηθεί στη ζωή το παιδί της, είπε πως ο 11 μηνών Τσάρλι θα μπορούσε να ζήσει μια φυσιολογική ζωή εάν του είχε παρασχεθεί νωρίτερα η θεραπεία που θα τον βοηθούσε.
«Αυτό είναι το δυσκολότερο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε ποτέ» τόνισε η ίδια ενώπιον του δικαστηρίου του Λονδίνου όπου δικαστής επρόκειτο να ακούσει τις τελικές αγορεύσεις σχετικά με τους λόγους που το νοσοκομείο δεν θα έπρεπε να τερματίσει τη μηχανική υποστήριξη που παρείχε στο παιδί.
«Αποφασίσαμε ότι δεν είναι πλέον προς το συμφέρον του να συνεχίσει την θεραπεία» σημείωσε η Γέιτς.
«Αποφασίσαμε να αφήσουμε τον γιο μας να φύγει… Ο Τσάρλι είχε μια πραγματική ευκαιρία να γίνει καλύτερα. Τώρα δεν θα μάθουμε ποτέ τι θα είχε συμβεί εάν είχε λάβει την θεραπεία».
Ο μικρός Τσάρλι πάσχει από μια σπάνια γενετική διαταραχή που προκαλεί σταδιακά μυϊκή αδυναμία και εγκεφαλική βλάβη. Οι γονείς του επιδίωκαν να τον στείλουν στις ΗΠΑ για να υποβληθεί σε πειραματική θεραπεία.
Βρετανικά δικαστήρια, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν το επέτρεψαν αυτό, με το επιχείρημα ότι θα παρέτεινε την ταλαιπωρία του χωρίς να υπάρχει πραγματική προοπτική να βοηθηθεί το παιδί.
Ο δικηγόρος Γκραντ Άρμστρονγκ, μιλώντας στο Ανώτατο Δικαστήριο, έκανε γνωστό ότι οι γονείς εγκαταλείπουν το νομικό αγώνα προκειμένου ο Τσάρλι να λάβει θεραπεία διότι οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι το παιδί είχε πλέον μη αναστρέψιμες βλάβες.
«Για τον Τσάρλι, είναι πλέον πολύ αργά, ο χρόνος τελείωσε. Έχουν καταγραφεί μη αναστρέψιμες βλάβες στους μύες και η θεραπεία δεν μπορεί πλέον να στεφθεί με επιτυχία» τόνισε ο ίδιος.
«Ο Τσάρλι περίμενε υπομονετικά για θεραπεία. Εξαιτίας της καθυστέρησης, αυτό το παράθυρο ευκαιρίας χάθηκε».
Ο δικαστής, που εξέταζε την υπόθεση, ο Νίκολας Φράνσις, επισήμανε από την πλευρά του ότι κανείς γονέας δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο για το παιδί του.
Ο Φράνσις προέδρευε της ακροαματικής διαδικασίας, διάρκειας δύο ημερών, έπειτα από την οποία θα αποφάσιζε εάν οι γονείς του παιδιού θα μπορούσαν να μεταφέρουν τον Τσάρλι στις ΗΠΑ για να υποβληθεί σε θεραπεία από τον Μίχιο Χιράνο, καθηγητή νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
Ο καθηγητής Χιράνο είχε δηλώσει ότι πιστεύει πως υπάρχουν πιθανότητες τουλάχιστον 10% η θεραπεία που εφαρμόζει να βελτιώσει την κατάσταση του Τσάρλι, που δεν μπορεί πλέον να αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη.
localStorage.clear();
Πηγή