Η παγκόσμια προσπάθεια για τον τερματισμό της φτώχειας και της πείνας και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έως το 2030 κινδυνεύουν από τον αμερικανικό «μιλιταρισμό», τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και τις ενέργειες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον κορυφαίο αμερικανό οικονομολόγο και ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ Τζέφρι Ζακς.
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κολούμπια δήλωσε πως «δεν είναι απαισιόδοξος» αναφορικά με τη διεθνή ατζέντα για την αειφόρο ανάπτυξη, που υιοθετήθηκε το 2015 από τον ΟΗΕ.
Όμως πρόσθεσε πως οι σκληρές δηλώσεις που δημουργουν την προοπτική ενός πολέμου με τη Βόρεια Κορέα και η κυριαρχία δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών στην πολιτική των ΗΠΑ μπορεί να εμποδίσουν την πρόοδο προς τους στόχους του ΟΗΕ.
«Όλο και περισσότερο διαπιστώνω ότι ενώ το είδος των τεχνικών λύσεων πάνω στις οποίες δουλεύω είναι πολύ σημαντικό … τα πραγματικά εμπόδια που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι τα πολιτικά εμπόδια, οι αντίθετοι άνεμοι ισχυρών συμφερόντων, οι κακοί τρόποι για να γίνονται πράγματα», πρόσθεσε.
Σε μια ζωντανή συνέντευξη που μεταδόθηκε από το Facebook, ο Ζακς είπε στο Thomson Reuters Foundation πως η ομιλία του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα στα Ηνωμένα Έθνη, κατά την οποία απείλησε να «καταστρέψει πλήρως» τη Βόρεια Κορέα, η οποία αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, ήταν «χονδροειδώς επικίνδυνη και ανεύθυνη».
«Θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τον πυρηνικό πόλεμο, το αν θα τον αποφύγουμε ή όχι πραγματικά αποτελεί εικασία», δήλωσε, απευθύνοντας έκκληση για διπλωματία αντί της πρόσφατης ακροσφαλούς πολιτικής που φανερώνει «παιδαριώδη παρανόηση για το πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η κρίση».
Ο Ζακς, ο οποίος έχει βοηθήσει περί τις 100 χώρες να διαμορφώσουν τις πολιτικές τους, δήλωσε πως περίμενε πως οι ΗΠΑ θα επικεντρώνονταν σε ζητήματα διεθνούς ανάπτυξης «επειδή θα μπορούσαν λίγο-πολύ να φροντίσουν τον εαυτό τους» αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον για την πατρίδα του.
«Η φρικτή συνειδητοποίηση για μένα τα τελευταία 15 χρόνια … είναι ότι δεν φροντίζουμε τους εαυτούς μας και ακόμη περισσότερο, είμαστε ένας κίνδυνος για τον κόσμο», δήλωσε, είτε κάνοντας πολέμους σε τόπους όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν είτε αποτυγχάνοντας να αναλάβουμε δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως σχεδιάζει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, που υιοθετήθηκε το 2015, υποστηρίζοντας ότι η μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων θα υπονομεύσει την αμερικανική οικονομία, θα κοστίσει θέσεις εργασίας και θα εξασθενήσει την αμερικανική εθνική κυριαρχία.
Ο Ζακς δήλωσε πως πιστέυει ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια «εύλογη πιθανότητα» οι ΗΠΑ να παραμείνουν στη συμφωνία του Παρισιού. Βάσει των κανόνων της, η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να αποσυρθεί πλήρως μέχρι περίπου την εποχή που θα διεξαχθούν οι επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2020.
«Οι ΗΠΑ είναι μόνες τους αυτή τη στιγμή, δεν πιστεύω πως άλλες χώρες θα πέσουν στην παγίδα ούτε καν να πλησιάσουν τον Τραμπ στο θέμα αυτό», πρόσθεσε ο Ζακς.
Ο καθηγητής πιστεύει πως, όπως οι εταιρείες καπνού θεωρήθηκαν υπεύθυνες για τη ζημιά στην υγεία από το κάπνισμα, θα υπάρξει αύξηση των ομαδικών αγωγών με στόχο μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η Exxon Mobil Corp και η Chevron Corp, από τις οποίες θα ζητείται αποζημίωση για πολίτες που υπέστησαν απώλειες από ακραία καιρικά φαινόμενα ή από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών που οι επιστήμονες συνδέουν με τη χρήση ορυκτών καυσίμων.
«Θα σας κάνουμε αγωγές σε όλα τα επίπεδα όταν αυτές οι φρικτές καταστροφές συμβούν, επειδή είστε υπεύθυνοι, επειδή οι ζημιές ήταν προβλέψιμες … και επειδή ασκούσατε πιέσεις για να εμποδίσετε την πραγματική δράση», δήλωσε ο Ζακς.
Ο επικεφαλής του Δικτύου των Ηνωμένων Εθνών για Λύσεις Αειφόρου Ανάπτυξης δήλωσε πως σχεδιάζει να παρουσιάσει στις 9 Οκτωβρίου ένα νέο πολιτικό πρόγραμμα που έχει στόχο να βάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες σ’ έναν «ακονισμένο στο πλαίσιο των ΗΠΑ» δρόμο για την επίτευξη των παγκόσμιων αναπτυξιακών στόχων.
Ο ίδιος δήλωσε πως θα επιδιώξει υποστήριξη τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς για την πρωτοβουλία του «Στόχοι της Αμερικής για το 2030», προσθέτοντας πως περίπου τα δύο τρίτα των αμερικανών πολιτών τάσσονται υπέρ μιας «προοδευτικής ατζέντας», που περιλαμβάνει την παροχή υγεινομικής περίθαλψης, καθαρού νερού και μη μολυσμένου αέρα.
«Στους Αμερικανούς αρέσει η ιδέα να έχουν καθαρούς στόχους, επειδή αυτή τη στιγμή κάνουμε κύκλους, και οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν πιστέυουν πως είμαστε σε καλή πορεία», λέει ο Ζακς.«Θα έλεγα σε όλους σας οργανωθείτε, από το επίπεδο του Δήμου και προς τα επάνω».
localStorage.clear();
Πηγή