Η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο GUE/NGL σε συνεργασία με την Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (UEL PACE) με δήλωσή τους καλούν την Τουρκία «να σταματήσει αμέσως τις παράνομες και μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες αντί να κάνουν καλό στους λαούς της περιοχής πυροδότησαν και στρατιωτικοποίησαν ιστορικά ριζωμένες εντάσεις και ενέτειναν την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, απομονώνοντας έτσι την Τουρκία από τις γειτονικές της χώρες».
Την δήλωση αυτή δημοσιοποίησε η GUE/NGL και η UEL PACE, ενώ το κείμενο ετοιμάστηκε σε συνεργασία με τους αντιπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ) και του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP). Η δήλωση έγινε μετά από τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης και ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Το θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν η αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η κατάσταση για την διεθνή ασφάλεια πρόσφατα επιδεινώθηκε ιδιαίτερα.
Με την δήλωση εντοπίζονται επίσης οι προσπάθειες της Τουρκίας «να μετατραπεί σε ηγεμονική περιφερειακή δύναμη, ακολουθώντας τελευταία έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο για την περιοχή, επενδύοντας σε εθνικιστικές ρητορικές και επιθετικές μονομερείς ενέργειες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου».
Τονίζεται ότι η Τουρκία «έχει αυξήσει σημαντικά τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο Αιγαίο, έστειλε πολεμικά πλοία για να υποστηρίξει την έρευνα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου κοντά στο Καστελόριζο και συνεχίζει να πραγματοποιεί παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μέσα από αυτές τις παράνομες ενέργειες και τους αβάσιμους ισχυρισμούς της, όσον αφορά στην υφαλοκρηπίδα και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, επιδεινώνει επικίνδυνα και στρατιωτικοποιεί τη διαμάχη σχετικά με την κυριαρχία στην περιοχή».
Πηγή