Παρασκευή , 24 Ιανουάριος 2025

Οι σχολές που χάνουν φοιτητές και αναμένεται «σφαγή» στις Πανελλαδικές

Δυσκολότερη θα είναι φέτος για χιλιάδες υποψηφίους η εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια. Η μείωση του αριθμού των εισακτέων επηρεάζει κυρίως τις σχολές υψηλής ζήτησης, όπως οι Ιατρικές, οι Νομικές και οι Πολυτεχνικές.

Το υπουργείο Παιδείας περιορίζει τον αριθμό εισακτέων στις πολυτεχνικές σχολές, εκτοξεύει τις βάσεις στις αρχιτεκτονικές σχολές με περαιτέρω μείωση της περσινής που έφτασε μέχρι και 50 εισακτέους, ενώ για τη Νομική δυσκολεύει αρκετά την είσοδο στην πλέον αγαπημένη σχολή των υποψηφίων στις Ανθρωπιστικές Σπουδές.

Ο αριθμός των εισακτέων είναι μειωμένος σε υψηλόβαθμες σχολές και κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Για παράδειγμα το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο θα πάρει φέτος 400 λιγότερους φοιτητές. Το πανεπιστήμιο Αθήνας θα πάρει επίσης λιγότερους φοιτητές, αφού δίνει μείον 210 θέσεις. Τα ίδια ισχύουν και για το ΕΜΠ (λιγότερες 150 θέσεις) αλλά και για το Δημοκρίτειο (90 θέσεις λιγότερες) και της Πάτρας (-210).

«Σφαγή» των υποψηφίων θα γίνει για μία θέση στη Νομική. Η σχολή της Αθήνας χάνει 20 θέσεις, ενώ της Θεσσαλονίκης 50, περιορίζοντας κατά πολύ τη δυνατότητα εισαγωγής. Αντίθετα, αυξάνεται κατά 20 θέσεις η Νομική Κομοτηνής.

Από 10 μέχρι και 30 θέσεις, οι πολυτεχνικές σχολές παρουσιάζουν μείωση στον αριθμό εισακτέων δυσκολεύοντας τους υποψήφιους. Στο ΕΜΠ, η σχολή Μηχανολόγων χάνει 10 θέσεις, ενώ η Ηλεκτρολόγων 20. Ακόμα μεγαλύτερη πτώση σημειώνεται στη Χημικών Μηχανικών με απώλεια 30 θέσεων. Για τους ενδιαφερόμενους των Αρχιτεκτονικών, στις οποίες συρρικνώνεται ο αριθμός εισακτέων ακόμα και 30 θέσεις.

Ψαλίδισμα έχουν υποστεί οι Φυσικομαθηματικές, με το Μαθηματικό Αθηνών να χάνει 50 θέσεις, ενώ οι σχολές Πληροφορικής, που ανοίγουν πρώτη χρονιά φέτος για τους υποψήφιους του 2ου επιστημονικού πεδίου, χάνουν κάποιες θέσεις κυρίως στα κεντρικά Ιδρύματα, ενώ παραμένουν σταθερές στα περιφερειακά.

Λογικά θα αυξηθούν οι βάσεις σε σχολές Ιατρικής, Βιολογίας, Φαρμακευτικής αλλά και στα «παραϊατρικά». Η Ιατρική Αθηνών και Θεσσαλονίκης χάνουν 50 θέσεις έκαστη, 30 στη Θράκη και την Κρήτη, 20 στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Ιωαννίνων και Πατρών.

Μείωση δέχεται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) μέχρι και 30 θέσεις σε όλες τις σχολές, ενώ σταθερό παραμένει το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Οι σχολές Λογιστικής μειώνουν τους εισακτέους, με την ίδια τακτική να ακολουθείται και στο ίδιο τμήμα στο ΤΕΙ Πειραιά, το οποίο χάνει 40 θέσεις και πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές των υποψηφίων.


Πηγή