Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Οι τρεις όροι που θέτει η ΝΔ για τη συγκρότηση του ΕΣΡ

Τρεις «συγκεκριμένες, αυτονόητες και ρεαλιστικές» προϋποθέσεις, για τη συγκρότηση του ΕΣΡ θέτει η Νέα Δημοκρατία, όπως σημείωσαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Βουλή ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με τους κ.κ. Δένδια και Τσιάρα, όπως επανειλημμένα έχει πει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί τη συγκρότηση του ΕΣΡ και εργάζεται γι’ αυτό εντός του Συνταγματικού πλαισίου.

Κάλεσαν την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις συνταγματικές επιταγές και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο συμβατό για να συσταθεί ένα πραγματικά ισχυρό και ανεξάρτητο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Ειδικότερα, έθεσαν τρεις συγκεκριμένες, αυτονόητες και ρεαλιστικές προϋποθέσεις, για τη συγκρότηση του ΕΣΡ:

  1. Να καταργηθεί η αντιδημοκρατική πρόβλεψη περί 4 μόνο τηλεοπτικών αδειών και να μεταφερθεί ρητά, μόνο στο Ε.Σ.Ρ. τόσο η αρμοδιότητα καθορισμού του αριθμού των αδειών, με γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος όσο και οι λοιπές αρμοδιότητες που, με βάση το Σύνταγμα, ανήκουν στο ΕΣΡ.
  2. Να υπάρξει δημόσια δέσμευση από πλευράς του πρωθυπουργού ότι, μετά τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., θα καταργήσει το άρθρο 2Α, το οποίο έχει αναστείλει και δεν θα προβεί στο μέλλον στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ, καταργώντας και τον διάτρητο και έκθετο στα μάτια της κοινωνίας διαγωνισμό – φάρσα. Επίσης, ότι δεν θα κλείσει κανένα κανάλι και δεν θα οδηγήσει εργαζόμενους στην ανεργία.
  3. Το ΕΣΡ να στελεχωθεί καθ’ ολοκληρία από προσωπικότητες υψηλού κύρους, τεχνογνωσίας και ανεξαρτησίας, όπως ο τέως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Κουτρομάνος, προκειμένου να μην καταστεί ποτέ υποχείριο της εκάστοτε Κυβέρνησης.

Επεσήμαναν ότι εάν η κυβέρνηση δεν αποδεχθεί τις παραπάνω προϋποθέσεις, απλά θα επιβεβαιώσει ότι σκοπεύει να υλοποιήσει το σχέδιό της, δηλαδή, να χειραγωγήσει την ενημέρωση, να κλείσει κανάλια και να οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Υπενθύμισαν επίσης ότι «η Νέα Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή, τήρησε ξεκάθαρη και υπεύθυνη στάση που δικαιώθηκε πλήρως από την απόφαση του ΣτΕ. Υπέβαλε αιτήσεις αντισυνταγματικότητας που περιέγραφαν ακριβώς τους λόγους για τους οποίους οι προσπάθειες του κ. Παππά προσέβαλλαν το Σύνταγμα, περιόριζαν την πολυφωνία και στρέφονταν κατά του δικαιώματος αντικειμενικής ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών».

Οι κ.κ. Τσιάρας και Δένδιας τόνισαν ότι «η θέση αυτή δεν έχει αλλάξει. Παρουσιάστηκε αναλυτικά στο σχέδιο που δημοσιεύθηκε, πριν από μερικές ημέρες, το οποίο ενισχύει το ΕΣΡ και του αναθέτει ευρείες αρμοδιότητες, όχι μόνο στο ζήτημα της αδειοδότησης, αλλά και του καθορισμού του αριθμού των αδειών και του ενιαίου εισαγωγικού τιμήματος και του ετήσιου κόστους χρήσης, σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς».

Για τη Νέα Δημοκρατία, τόνισαν ότι «επιβάλλεται να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της νομιμότητας και να επιστρέψουν στο ΕΣΡ όσες αρμοδιότητες αφαίρεσε από την Ανεξάρτητη Αρχή ο κ. Παππάς».

Ανέφεραν, επίσης, ότι «τα μικροκομματικά τερτίπια του κ. Παππά με προφανή στόχο να ξεγελάσει την Αντιπολίτευση και η δήθεν υπαναχώρησή του προκειμένου να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ στην απόφαση του Υπουργού, σκοπό έχουν ακριβώς να διαιωνίσουν το καθεστώς ομηρίας του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβούλιου από τον Υπουργό».

«Τελικά, ποιος δεν επιθυμεί να συγκροτηθεί ΕΣΡ;», αναρωτήθηκαν.

Καταλήγοντας σημείωσαν πως από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιζητά τη συναίνεση. Δεν θέλει να συσταθεί ΕΣΡ, γιατί ξέρει ότι ένα πραγματικά ανεξάρτητο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο δεν θα κλείσει κανένα κανάλι, αλλά και επειδή επιθυμεί διακαώς να δημιουργήσει άλλοθι για ένα νέο «νόμο Παππά». Για αυτό, όπως είπαν, ο κ. Παππάς δεν περίμενε να καθαρογραφεί η απόφαση και επιχείρησε με τροπολογίες – μερεμέτια να κλείσει σε 5 ημέρες τα κανάλια.


Πηγή