Τετάρτη , 27 Νοέμβριος 2024

Οι 12 προτεραιότητες της Τερέζα Μέι για το Brexit

Τους βασικούς άξονες της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι, χαρτογραφώντας ουσιαστικά τις επόμενες κινήσεις του Λονδίνου τόσο σε σχέση με τα κράτη της κοινοπολιτείας όσο και σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Η Μέι ανέφερε τη σημασία της σιγουριάς στη διαδικασία του Brexit, σημειώνοντας πως η τελική συμφωνία θα τεθεί για ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Επισήμανε πως η Βρετανία θα ανακτήσει τον έλεγχο των νόμων της, «αυτό είναι κομμάτι του να γίνει η Βρετανία ισχυρότερη» τόνισε. «Οι νόμοι μας θα συντάσσονται εδώ και θα εφαρμόζονται από δικαστές στο Γουέστμινστερ, το Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ και όχι στο Λουξεμβούργο.

Στις προτεραιότητές της η πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της «πολύτιμης ένωσης» ανάμεσα στα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου, επιθυμώντας Brexit που θα λειτουργεί για όλους και δεν παρέλειψε να αναφέρει την εξεύρεση πρακτικής λύσης που θα επιτρέψει τη διατήρηση του χώρου ελεύθερης μετακίνησης μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Στο θέμα της μετανάστευσης έκανε εκτεταμένη αναφορά σημειώνοντας πως το Brexit πρέπει να σημαίνει και έλεγχο του αριθμού των ανθρώπων που φτάνουν στη Βρετανία από την Ευρώπη αλλά και να οδηγεί σε μια δικαιότερη Βρετανία. Υπογράμμισε πως καταγράφηκε ρεκόρ μετανάστευσης, κάτι που πίεσε προς τα κάτω τους μισθούς. Αναφέρθηκε στη θητεία της στο υπουργείο Εσωτερικών λέγοντας πως από εκεί έμαθε πως δεν μπορείς να ελέγξεις τη μετανάστευση επιτρέποντας ταυτόχρονα τις ελεύθερες μετακινήσεις από την ΕΕ. Το Brexit, κατέληξε, πρέπει να σημαίνει έλεγχο των ανθρώπων που φτάνουν στη χώρα από την Ένωση.

«Θέλουμε να εγγυηθούμε τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία και τα δικαιώματα των Βρετανών που ζουν σε άλλες χώρες μέλη» τόνισε για ένα θέμα που απασχολεί πολλούς πολίτες στην Ευρώπη, προσθέτοντας πως το Λονδίνο θα επιδιώξει την επίτευξη συμφωνίας από νωρίς για το θέμα.

Στην ομιλία της αναφέρθηκε και στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου λέγοντας πως θα επιδιώξει μια φιλόδοξη συμφωνία με την ΕΕ, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως η Βρετανία εγκαταλείπει την ενιαία αγορά. Για την τελωνειακή ένωση είπε πως η πλήρης συμμετοχή της χώρας της θα την εμπόδιζε από την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών. Ταυτόχρονα όμως εξήγησε πως θέλει η Βρετανία να έχει ελεύθερη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές. Έτσι, εξέφρασε την επιθυμία για τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ που ίσως σημαίνει μερική συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση. Το πώς μπορεί αυτό να γίνει πρακτικά μπορεί να αποφασιστεί, εξήγησε.

Η Βρετανία επιθυμεί συμφωνία για να συνεχίσει τη συνεργασία της με τους Ευρωπαίους εταίρους στους τομείς της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας ενώ προανήγγειλε πως θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας.

«Θέλουμε το Brexit να γίνει ομαλά και μεθοδικά» κατέληξε δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησής της.


Πηγή