Τετάρτη , 27 Νοέμβριος 2024

Ολλανδικά δημοσιεύματα υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα τα δημοσιεύματα στον ολλανδικό Τύπο που τάσσονται υπέρ μιας περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Χαρακτηριστικά είναι δυο δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Χθες στην εφημερίδα «De Volkskrant», υπό τον τίτλο «Όσο οι Βρυξέλλες δεν προχωρούν σε κούρεμα του ελληνικού χρέους, η ελληνική τραγωδία θα συνεχίζεται», και προχθές στην εφημερίδα «Financieele Dagblad», που αφιέρωσε στην Ελλάδα το κύριο άρθρο της υπό τον τίτλο «Χρειάζεται να δοθεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στους Έλληνες».

Αναλυτικότερα η «Volkskrant» αναφέρει ότι «με την αποχώρησή του ο Ντάισελμπλουμ άφησε ένα ωραίο δώρο στο διάδοχό του Τσεντένο: ύστερα από οκτώ χρόνια κρίσης, η Ελλάδα πρόκειται αυτό το καλοκαίρι να βγάλει το “σωληνάκι” της οικονομικής βοήθειας των Βρυξελλών από πάνω της». Συνεχίζοντας η ολλανδική εφημερίδα επισημαίνει τα εξής:

«Εφεξής, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα μπορεί, όπως ακριβώς και ο Ολλανδός ομόλογός του, να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές χωρίς να χρειάζεται πλέον να αποτείνεται στον ΕΜΣ για να λάβει βοήθεια. Τους επόμενους μήνες θα εκταμιευθούν οι τελευταίες δόσεις της οικονομικής βοήθειας που δόθηκε στην Ελλάδα βάσει του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

Έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από την περίοδο που όλοι μιλούσαν για το Grexit και το Brexit δεν είχε καν φανεί στον ορίζοντα. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα έλαβε δραστικά μέτρα για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας της χώρας η οποία το χρονικό διάστημα 2001-2010 ζούσε πάνω από τις δυνάμεις της και “μαγείρευε” τα στατιστικά της στοιχεία. Η Ελλάδα έκανε τόσες πολλές περικοπές που έφτασε στο σημείο να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα. Επιπλέον έχει υλοποιήσει 95 από τις 110 μεταρρυθμίσεις που ζητούσε η λεγόμενη “τρόικα” σε αντάλλαγμα με την οικονομική βοήθεια που παρείχε».

Και καταλήγει: «Είναι όμως γεγονός ότι από το 2010 το ελληνικό χρέος έχει αυξηθεί στο 180% του ΑΕΠ από 126%, παρά το γεγονός ότι έχει προηγηθεί ένα κούρεμα της τάξεως των 100 δισ. ευρώ των οφειλών προς τους ιδιώτες πιστωτές. Την ίδια περίοδο το ελληνικό ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά το 1/3, γεγονός που εκτίναξε τα ποσοστά της φτώχειας στη χώρα. Ακόμα κι αν η τωρινή ευνοϊκή συγκυρία συνεχιστεί, θα διαρκέσει μέχρι το 2060 προτού το ελληνικό χρέος να πέσει κάτω από το όριο του 100% του ΑΕΠ. Μέχρι τώρα τα κράτη-μέλη επέμεναν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξοφλήσει μέχρι και το τελευταίο σεντ του χρέους της, κάτι που όμως είναι εντελώς ανεδαφικό. Όσο καιρό οι Βρυξέλλες δεν προχωρούν σε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, η ελληνική τραγωδία δεν πρόκειται να λάβει τέλος. Μπορεί λοιπόν το περιτύλιγμα του δώρου του Ντάισελμπλουμ να είναι πολύ ωραίο, το περιεχόμενό του όμως είναι πολύ εύθραυστο».

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και δημοσίευμα της «Financieele Dagblad» το οποίο αναφέρει:

«Το τέλος των ελληνικών προγραμμάτων διάσωσης βρίσκεται προ των πυλών, οκτώ χρόνια αφότου χρειάστηκε να συμφωνηθεί το πρώτο πρόγραμμα, την άνοιξη του 2010. Οι συζητήσεις όμως συνεχίζονται καθώς δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο κατά πόσον θα χρειαστεί να ακολουθήσει ένα τέταρτο πρόγραμμα ή μια προληπτική γραμμή στήριξης προκειμένου να εμπιστευτούν οι αγορές την Ελλάδα ώστε η τελευταία να μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια και να σταθεί στα δικά της πόδια. Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί τόσο πολύ τους προηγούμενους μήνες που εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η Αθήνα θα μπορέσει οσονούπω να επιστρέψει με επιτυχία στις αγορές.

Ένα όμως από τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν νευρικότητα στις αγορές, εξακολουθεί να είναι το πελώριο ελληνικό χρέος το οποίο αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ. Το ύψος του ελληνικού χρέους συνέχισε να αυξάνει επειδή η οικονομία βυθίστηκε στην ύφεση λόγω της κρίσης. Τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι ένα παρόμοιο χρέος δεν είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου. Για το λόγο αυτό μάλιστα το ΔΝΤ δεν έχει θελήσει προς το παρόν να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να ξεκινήσουν συζητήσεις για μια ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να ενδυναμώσουν την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει στα αγορές. Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει ιδιαίτερα ελαστικούς όρους από τους δανειστές μέσω της επιμήκυνσης των χρόνων ωρίμανσης του χρέους και τα ασυνήθιστα χαμηλά επιτόκια. Παρ’ όλ’ αυτά, θα ήταν καλό να εξεταστεί σοβαρά κατά πόσον μπορεί να γίνει και κάτι ακόμα προκειμένου να μειωθεί το βάρος του χρέους. Εξαιτίας της κρίσης, μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων έχουν χάσει κάθε προοπτική.

Το γεγονός ότι τα πράγματα πήραν μια τέτοια άσχημη τροπή, οφείλεται το δίχως άλλο στα σφάλματα των ίδιων των Ελλήνων, είναι όμως εξίσου γεγονός ότι κι αυτοί υπήρξαν θύματα των εγγενών δυσλειτουργιών στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, κάτι που η ΕΕ άρχισε να διορθώνει μετά την κρίση. Άρα λοιπόν πρέπει η ΕΕ να εξακολουθήσει μεν να επιτηρεί την Ελλάδα προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα που συνεχίζουν να υφίστανται στην οικονομία τους, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, δίνοντας ωστόσο στην Αθήνα και κάποιο περιθώριο για να μπορεί να ορθοποδήσει».

localStorage.clear();


Πηγή