Τρίτη , 5 Νοέμβριος 2024

Ολοκληρώθηκε το Διαδικτυακό Συνέδριο Interreg Ελλάδας – Ιταλίας TeleICCE – Newsbeast

Με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα και ενημέρωση επί επίκαιρων θεμάτων ολοκληρώθηκε, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, το ημερήσιο Διαδικτυακό Συνέδριο Interreg TeleICCE που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Αντικείμενο του συνεδρίου  αποτέλεσε  η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών την Τηλεργασία και την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση Ιδιαίτερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ΜΜΕ.

Το συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμούς και ομιλίες από τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαριφόπουλο, τον Γενικό Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία του Υπουργείου Εργασίας κ. Κωνσταντίνο Αγραπιδά, την κ. Καποτά Project Officer του έργου και τον Συντονιστή Κοινής Γραμματείας Interreg Ελλάδας-Ιταλίας Gianfranco Gadaleta και την κα. Δημαρίδου από την επιτελική δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας. Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό και ο αντιπρόεδρος του ΕΑΠ κος Κων/νος Καραμάνης.

Στο πλαίσιο των ομιλιών παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα από εξέχοντες ομιλητές από Ελλάδα και Ιταλία σχετιζόμενα με το αντικείμενο του έργου Interreg Ελλάδας – Ιταλίας TeleICCE που εστιάζει στην αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών για κατάρτιση, εκπαίδευση και προσφορά εργασίας από απόσταση. Η θεματολογία του συνεδρίου παρουσιάστηκε κατά το άνοιγμα αυτού από τον Αναπλ. Καθηγητή της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας κ. Θεοφάνη Ορφανουδάκη, επιστημονικό υπεύθυνο του έργου όπου και έγινε συνοπτική αναφορά στις κύριες δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου TeleICCE με αναφορές στις σύγχρονες ανάγκες εργασίας και κατάρτισης για ΜΜΕ και ελεύθερους επαγγελματίες σε Ελλάδα και Ιταλία.

Τα συμπεράσματα προέκυψαν από την μελέτη του διεθνούς περιβάλλοντος αλλά και από εξειδικευμένη έρευνα σε περισσότερες από 90 ΜΜΕ και 180 ελεύθερους επαγγελματίες στους οποίους παρασχέθηκαν επίσης τόσο σεμινάρια κατάρτισης όσο και η κατάλληλη καθοδήγηση (mentoring) για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκαν και τρία Multipurpose Centers (Πάτρα, Μπάρι, Κέρκυρα) για την συνεργασία αλλά και την διαρκή υλοποίηση ανάλογων δράσεων στο μέλλον.

Η νέα Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική

Σε ομιλία του ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος έκανε μια αναλυτική παρουσίαση της φιλοσοφίας της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής που τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η αναφορά στους βασικούς πυλώνες της νέας ψηφιακής στρατηγικής για την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και την ψηφιοποίηση των λειτουργιών της πολιτείας. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην σύσταση και αξιοποίηση του Fund Φαιστός για την ανάπτυξη εφαρμογών 5G για την ανάπτυξη των υποδομών του κράτους, την ψηφιοποίηση της Δημόσια Διοίκησης, την ανάπτυξη και αξιοποίηση υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud), χρήση νέων τεχνολογιών και διάδοση τους σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και των λειτουργιών του κράτους. Τέλος ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσπάθεια για ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του συνόλου του πληθυσμού μέσω δράσεων εκπαίδευσης, κατάρτισης και ενημέρωσης στις οποίες ιδιαίτερο ρόλο έχει διαδραματίσει και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής συμμετείχε και ο κ Αθανάσιος Ράπτης ο οποίος ανέλυσε την επίδραση της Τηλεργασίας στην σχεδιαζόμενη Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική. Ανέφερε ότι η τηλεργασία σε μεγάλη κλίμακα θα έχει ως αποτέλεσμα τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου και εν’ γένει του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας. Οι Υποδομές (5G, FTTH κλπ.) και η εκπαίδευση των πολιτών στις νέες τεχνολογίες θα αποτελέσουν βασικό κορμό των επερχόμενων έργων και δράσεων. Ως πρώτη ενέργεια ανέφερε την Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών ή οποία ήδη λειτουργεί μέσα από το gov.gr αλλά και προγράμματα εκπαίδευσης για πολίτες με πολύ χαμηλή εξοικείωση με το Διαδίκτυο και άλλες τεχνολογίες.

Τηλεργασία και Υπουργείο Εργασίας 

Από την πλευρά της πολιτείας συμμετείχε και το Υπ. Εργασίας, με ομιλητή τον Γενικό Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία του Υπουργείου κ. Κωνσταντίνο Αγραπιδά.

Ο κ Αγραπιδάς παρουσίασε τις δράσεις του Υπ. Εργασίας αναφορικά με τον τεχνολογικό μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας, την προσπάθεια ανάσχεσης του Brain Drain και την διαχείριση κρίσεων στην αγορά εργασίας. Επίσης παρουσίασε την χρήση ανάλυσης δεδομένων για την έγκαιρη διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας σε επίπεδο κατάρτισης εργαζομένων. Ανέφερε επίσης ότι για πρώτη φορά θεσμοθετείται η συν διαμόρφωση πολιτικών με την συμμετοχή πλέον Οργανισμών, Ινστιτούτων, διεθνών φορέων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Καταλήγοντας παρουσίασε την αρχιτεκτονική και τα πλεονεκτήματα χρήσης τεχνολογιών εργασίας μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες για εργαζομένους και εργοδότες.

Στην συνέχεια από το Υπ. Παιδείας και την επιτελική δομή ΕΣΠΑ πήρε τον λόγο η κ. Ελένη Δημαρίδου η οποία εστίασε στην σημασία των έργων αλλά και στην ανάγκη συνεχούς κατάρτισης εργαζομένων πολιτών αλλά και των υποδομών που πρέπει να δημιουργούνται διαρκώς. Τόνισε επίσης την ανάγκη επαρκούς δημοσιότητας και ενημέρωσης των πολιτών για τις δυνατότητες που τους παρέχονται προκειμένου να αναζητήσουν και να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία. Τέλος διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις μεγαλύτερες ηλικίες οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες σε σύγκριση με τις νεότερες γενιές.

Από τις Ελληνικές συμμετοχές του συνεδρίου κατά τις εισαγωγικές ομιλίες/χαιρετισμούς η κ Κατερίνα Καποτά Project Officer Interreg Greece Italy παρουσίασε τους στόχους και τα οφέλη του έργου αλλά και την προστιθέμενη αξία που προσφέρουν αυτές οι διακρατικές συνεργασίες Ελλάδας και Ιταλίας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Τόνισε επίσης ότι στόχος τους είναι η ενίσχυση της καινοτομίας σε τομείς όπως τουρισμός, πολιτισμός, οικονομία, γεωργία και στον τομέα των τροφίμων.

Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Από την πλευρά του ΕΑΠ ο κ Νίκος Αχιλλεόπουλος ανέπτυξε τα ευρήματα έρευνας που διενεργήθηκε σε Ελλάδα και Ιταλία αναφορικά με την απορρόφηση ψηφιακών τεχνολογιών, σε σχέση με τις ανάγκες και τις προοπτικές Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων και το βαθμό του ψηφιακού μετασχηματισμού τους. Σημαντικό πρόβλημα, όπως ανέφερε, είναι η εύρεση ψηφιακά καταρτισμένου προσωπικού για τις μικρές επιχειρήσεις καθώς και η άγνοια των ΜΜΕ και των ελεύθερων επαγγελματιών για τις πλατφόρμες Business το Freelancer. Αντίστοιχα διαγνώσθηκε ότι οι Επιχειρήσεις γνωρίζουν  περισσότερα για τις πλατφόρμες εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενώ τα ποσοστά χρήσης τους αυξήθηκαν κατά την περίοδο του Covid-19. Ο κ Αχιλλεόπουλος ανέφερε επίσης ότι διαπιστώθηκε ένα σημαντικό κενό στην ψηφιακή κουλτούρα των μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα αλλά και μεταξύ διαφορετικών επιχειρήσεων ανάλογα το μέγεθος, την περιοχή και τον τομέα δραστηριότητας.

Το Επιμελητήριο Αχαΐας εκπροσωπήθηκε από τον κ Παναγιώτη Βαφείδη ο οποίος ανέλυσε την οπτική του επιμελητηρίου και των επιχειρήσεων και ανέλυσε τις ενέργειες στις οποίες συμμετείχε όπως ή έρευνα των επιχειρήσεων, συμβουλευτικές υπηρεσίες, σεμινάρια, δημιουργία χώρων συνεργασίας αλλά και εκδηλώσεις με επενδυτές για μικρές επιχειρήσεις και start ups.

Η κ Ελένη Χριστοπούλου από την πλευρά του Ιόνιου Πανεπιστημίου ανέπτυξε τις προοπτικές ανάπτυξης των Ιονίων Νήσων ως ιδανικό σημείο τηλεργασίας αλλά και αντίστροφα τις δυνατότητες των κατοίκων της περιφέρειας για βελτίωση της κατάρτισής τους μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενώ παρουσίασε και την συνολική αντίστοιχη ενέργεια για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Οι Ιταλοί εταίροι τού έργου IFOA Bari κα Ilaria Gasparro και τη Εθνική Συνομοσπονδία Βιοτεχνιών και Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων Ιταλίας CΝΑ Brinidisi με το κο  Salvatore Modeo, οι οποίοι μετέφεραν τα στοιχεία μελετών που προέκυψαν από τη συνεργασία στην Ιταλία, αναδεικνύοντας κοινά σημεία συνεργασίας με την Ελλάδα, ενώ το συνέδριο πλαισιώθηκε με ομιλίες από των Εμμανουήλ Βεργιτσάκη, του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με τη συμβολή των προγραμμάτων e-learning στο ψηφιακό μετασχηματισμό και των Νατάσσα Καζαντζίδου της IDEC SA, και Απόστολου Κώστα από το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Πανεπιστημίου Αιγαίου σχετικά με εργαλεία ποιοτικής αξιολόγησης προγραμμάτων MOOC.

Το συνέδριο είναι διαθέσιμο για το ευρύ κοινό μέσω των παρακάτω συνδέσμων.


Πηγή