Σε μια πόλη κρυμμένη μέσα στην αιθαλομίχλη ξύπνησαν οι κάτοικοι στο Νέο Δελχί, την πρωτεύουσα της Ινδίας, μια μέρα μετά τους εορτασμούς για το Diwali κατά τους οποίους πυροδοτήθηκε τεράστιος αριθμός πυροτεχνημάτων.
Τα επίπεδα των μικροσωματιδίων PM10, που θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία, έφτασαν στα 999 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, με όριο ασφαλείας τα…100.
Οι αρχές, σημειώνει το BBC, είχαν προειδοποιήσει πως το Delhi θα επιβαρυνόταν περιβαλλοντικά με το Diwali εξαιτίας παραγόντων όπως η υγρασία και η ταχύτητα του ανέμου.
Τα πυροτεχνήματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Diwali αλλά επιδεινώνουν την ποιότητά του αέρα.
Η τοπική κυβέρνηση στο Νέο Δελχί ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα εγκαθιστούσε συσκευές καθαρισμού του αέρα κοντά στους δρόμους, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις συνέπειες της ρύπανσης της ατμόσφαιρας.
Ωστόσο η ορατότητα στην πόλη ήταν πολύ περιορισμένη σήμερα το πρωί καθώς το πυκνό πέπλο νέφους «κατάπινε» το Δελχί. Στο ινδικό Twitter το hashtag #smog κυριαρχούσε.
Πριν το Diwali, έγιναν πολλές καμπάνιες με αίτημα να περιοριστεί η χρήση πυροτεχνημάτων αλλά έπεσαν στο κενό.
Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2014 είχε αναδείξει 13 ινδικές πόλεις στις 20 πιο μολυσμένες σε όλο τον κόσμο- με πρώτο το Δελχί.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί και κυρίαρχη αιτία πρόωρων θανάτων στην Ινδία, με περίπου 620.000 ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που συνδέονται με την κακή ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Εκτός από τα πυροτεχνήματα του Diwali, η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Δελχί επιδεινώνεται το χειμώνα και από την πτώση της θερμοκρασίας που έχει ως αποτέλεσμα φτωχοί άνθρωποι να καίνε σκουπίδια τη νύχτα για να ζεσταθούν.
Γύρω από το Δελχί καίγονται και αγροτικές εκτάσεις για να καθαριστούν, με τις φωτιές να καίνε για μέρες.
Πηγή