Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Οργή στον ΟΗΕ για το «σχολείο που εξυμνεί την τρομοκρατία»

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασαν οργή σήμερα για τις δηλώσεις ενός εκπροσώπου του πρωθυπουργού του Ισραήλ, ο οποίος υπαινίχθηκε ότι ένα σχολείο στη Γάζα που χρηματοδοτήθηκε από τον ΟΗΕ χρησιμοποιήθηκε για την «εξύμνηση της τρομοκρατίας».

Ο Αφίρ Γκέντελμαν, εκπρόσωπος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανήρτησε την περασμένη εβδομάδα στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter τρεις φωτογραφίες παιδιών, τα οποία ήταν εμφανές πως βρίσκονταν μέσα σε μια σχολική τάξη και κρατούσαν όπλα που έμοιαζαν ψεύτικα, στο πλαίσιο μιας άσκησης.

Παράλληλα, δημοσιοποίησε μια φωτογραφία του νέου σχολείου Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ που χρηματοδοτήθηκε από τον ΟΗΕ στη Γάζα. «Αυτό το σχολείο κατασκευάστηκε από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (Pnud) και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef). Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: τα παιδιά εξυμνούν την τρομοκρατία», έγραψε.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σύμφωνα μ’ έναν αξιωματούχο του ΟΗΕ, τον Ρομπέρτο Βαλέντ, οι φωτογραφίες που ανήρτησε ο Γκέντελμαν είχαν τραβηχτεί το 2013 σε ένα σχολείο που δεν είχε λάβει καμιά χρηματοδότηση από τα Ηνωμένα Έθνη.

«Είμαι σοκαρισμένος από αυτά τα ψεύδη εναντίον του ΟΗΕ. Η παραπληροφόρηση αυτού του είδους εναντίον της Unicef και του Pnud από μέρους μιας κυβέρνησης είναι απαράδεκτη», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ρόμπερτ Πάιπερ, συντονιστής για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις των Ηνωμένων Εθνών στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ανέγερση του νέου σχολείου στη Γάζα στο οποίο αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού μόλις ξεκίνησε.

Όταν ήλθε σε επαφή μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκέντελμαν απέφυγε να αντιδράσει. Αργότερα όμως επανήλθε μέσω του Twitter: «Το πρόβλημα είναι ότι τα σχολεία στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προγράμματα εκπαίδευσης των παιδιών στα όπλα και εξυμνούν την τρομοκρατία».

Η Λωρίδα της Γάζας υφίσταται αποκλεισμό από το Ισραήλ εδώ και δώδεκα χρόνια. Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει από το 2008 τρεις πολέμους εναντίον της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων στον θύλακα αυτό.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν καλέσει επανειλημμένα να αρθεί ο αποκλεισμός, επικαλούμενοι την επιδείνωση των συνθηκών της ζωής των περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων του θύλακα. Η ισραηλινή κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι ο αποκλεισμός έχει στόχο να μην ανεφοδιάζεται η Χαμάς με όπλα και πολεμοφόδια ή υλικά που θα της επέτρεπαν να τα κατασκευάζει.


Πηγή