Μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ενδεχόμενο να γίνει σύντομα, ενώ οι συνομιλίες αποτελούν ακόμη μία επιλογή, υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.
Όπως δήλωσε σήμερα (6/2), ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, σε μία σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεων, η Ρωσία είναι ενδεχόμενο να εισβάλλει στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, αλλά μπορεί να επιλέξει τη διπλωματική οδό για την εξέλιξη της κατάστασης.
Κάθε πιθανή ενέργεια της Ρωσίας, μπορεί να περιλαμβάνει την κατάληψη της ουκρανικής περιοχής Ντονμπάς, κυβερνοεπιθέσεις ή μία εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, όπως σημείωσε ο Σάλιβαν, στην εκπομπή «This Week» του ABC News.
Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν τους ελιγμούς ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας
Αμερικανοί αξιωματούχοι: Η Ρωσία έχει αναπτύξει το 70% των δυνάμεων που χρειάζονται για εισβολή στην Ουκρανία
Πολωνία: Προσγείωση μεταγωγικού αεροσκάφους C-17 που μετέφερε στρατιώτες των ΗΠΑ
Την ώρα που η ένταση στα ανατολικά της Ευρώπης, με επίκεντρο την Ουκρανία, παραμένει σταθερά ψηλά, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος που μετέφερε Αμερικανούς στρατιώτες προσγειώθηκε σήμερα στην Πολωνία, όπως ανέφερε ένα μάρτυρας στο Reuters
Η Ουάσινγκτον ενισχύει στρατιωτικά τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, μετά από την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διέταξε την προηγούμενη Τετάρτη περίπου 3.000 επιπλέον Αμερικανούς στρατιώτες να αναπτυχθούν στην Πολωνία και στη Ρουμανία, καθώς η Ουάσινγκτον κινείται προκειμένου να καθησυχάσει τους νευρικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ για την τήρηση των δεσμεύσεών της.
Το Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει ότι περίπου 1.700 μέλη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία θα αναπτυχθούν από τη βάση τους στο Fort Bragg της Βόρειας Καρολίνας στην Πολωνία.
Η σημερινή άφιξη του αμερικανικού μεταγωγικού C-17 ακολούθησε την άφιξη ενός αεροσκάφους που μετέφερε τον διοικητή, υποστράτηγο Κρίστοφερ Ντόναχιου, που προσγειώθηκε χθες, στο αεροδρόμιο Ρζεσζόφ-Τζασιόνκα, αλλά και μερικά άλλα αμερικανικά αεροσκάφη που μετέφεραν εξοπλισμό, αποτελώντας «τους προπομπούς της όλης αποστολής».
Δεν διευκρινίστηκε άμεσα ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που μεταφέρθηκαν, αλλά ένα αεροσκάφος C-17 «είναι σχεδιασμένο για τη ρίψη 102 αλεξιπτωτιστών και του εξοπλισμού τους», σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
«Η εθνική συνεισφορά μας εδώ στην Πολωνία δείχνει την αλληλεγγύη μας με όλους τους συμμάχους μας εδώ στην Ευρώπη και κυρίως αυτή την περίοδο της αβεβαιότητας, γνωρίζουμε ότι είμαστε δυνατότεροι, όταν είμαστε μαζί» δήλωσε σήμερα ο Ντόναχιου.
Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Μάριους Μπλάστσακ, δήλωσε λίγα λεπτά μετά από την προσγείωση του αεροσκάφους ότι επρόκειτο για την άφιξη της πρώτης ομάδας Αμερικανών στρατιωτών «από μία μονάδα ελίτ». Όπως πρόσθεσε ο ίδιος: «Περισσότερα αεροσκάφη θα προσγειωθούν κατά τις επόμενες ώρες. Οι στρατιώτες θα επιχειρούν στη νοτιοανατολική πλευρά της χώρας μας».
Η Ρωσία αρνείται σχέδια για την εισβολή της στη γειτονική χώρα, αλλά έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να λάβει απροσδιόριστα μέτρα αν οι όροι της δεν εκπληρωθούν, συμπεριλαμβανομένης και μία υπόσχεσης του ΝΑΤΟ για τη μη ένταξη του Κιέβου.
Ουκρανία: Ανοικτός ο Σολτς στο ενδεχόμενο ανάπτυξης επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιθουανία
Παράλληλα, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο ανάπτυξης επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιθουανία για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ απέναντι στη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειασθεί για να ενισχύσουμε» τις υπό γερμανική διοίκηση δυνάμεις στη Λιθουανία, δήλωσε ο καγκελάριος Σολτς σε συνέντευξή του στο δίκτυο ARD, λίγο πριν την αναχώρησή του για την Ουάσινγκτον όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπάιντεν.
Ο ίδιος δήλωσε ότι θα συζητήσει το θέμα με τους ηγέτες των τριών χωρών της Βαλτικής, οι οποίοι θα τον επισκεφθούν την Πέμπτη το Βερολίνο. Πάντως, απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο αποστολής όπλων στην Ουκρανία, λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει η Γερμανία να μην στέλνει όπλα σε εμπόλεμες ζώνες.
Το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει τέσσερις πολυεθνείς δυνάμεις μάχης με 5.000 συνολικά στρατιώτες στην Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, σε απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.
Αυτές οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις μάχης, που τελούν υπό αμερικανική, γερμανική, καναδική και βρετανική διοίκηση, έχουν ως αποστολή να καθυστερήσουν της πρόοδο μίας επίθεσης στην περιοχή κερδίζοντας χρόνο μέχρι την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη γραμμή του μετώπου.
Ο Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι διαπίστωσε κάποια άμβλυνση της έντασης ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα με την ενίσχυση του διαλόγου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία ή στο πλαίσιο του αποκαλούμενου σχήματος συνομιλιών της Νορμανδίας ανάμεσα στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Πηγή